Sve oči globalne zajednice uprte u Buenos Aires i 'povijesni sastanak' dvaju državnika

Autor:

  • Jorge Valero/ EURACTIV.com

03.12.2018.

U.S. President Donald Trump, U.S. Secretary of State Mike Pompeo, U.S. President Donald Trump's national security adviser John Bolton and Chinese President Xi Jinping attend a working dinner after the G20 leaders summit in Buenos Aires, Argentina December 1, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping dogovorili su obustavu trgovinskog rata, čime su zaštitili multilateralizam koji je uključen u konačnu rezoluciju na summitu G20 u Buenos Airesu.

Zaključak summita G20 naglasio je 'doprinos koji je multilateralni trgovinski sustav učinio za rast, globalna ulaganja te stvaranje radnih mjesta'. Međutim, svjetski državnici prepoznali su da sistemu trenutno nedostaju jasno definirani ciljevi i da postoji prostora za napredak.

Upravo iz tog razloga, grupa je podržala potrebnu reformu Svjetske trgovinske organizacije s ciljem unaprjeđenja funkcioniranja međunarodne trgovine.

U svakom slučaju, grupa G20 nije uspjela apelirati na otvaranje tržišta, ali nije niti kritizirala protekcionistički trend u globalnom gospodarstvu, što su učinili na prošlogodišnjem summitu u Hamburgu koji je bio u znaku sve većih tenzija među najmoćnijim ekonomijama svijeta. Uključivanje reforme Svjetske trgovinske organizacije u zaključak ovogodišnjeg summita dočekano je kao veliko postignuće među europskim nacijama, s obzirom na to da će se tako pokušati premostiti globalni trgovinski spor multilateralnom poretku temeljenom na strogo definiranim pravilima.

Pomirenje dvaju državnika na summitu G20, koje se odvilo u subotu navečer, samo nekoliko sati nakon završetka susreta najmoćnijih ekonomija svijeta, moglo bi biti presudno za očuvanje krhke ravnoteže kojom je izglasana rezolucija.

Donald Trump je kineskom predsjedniku dao rok od 90 dana za postizanje napretka na ključnim pitanjima koja trenutno narušavaju bilateralni odnos dvaju zemalja; od carina do prisilnog izbacivanja tehnološke industrije s kineskog tržišta. Zauzvrat, američki predsjednik se obvezao na odustajanje od podizanja carina na uvoz kineske robe s 10 posto na 25 posto, što se inicijalno očekivalo u siječnju.

U svom osebujnom tonu, Trump je po povratku u Washington naglasio da je postignut 'nevjerojatan dogovor'. Također, spomenuo je da će taj dogovor biti 'jedan od najvećih trgovinskih dogovora ikad postignutih' ako se pregovori s Pekingom uskoro pomaknu naprijed.

Međutim, pozitivan ishod daleko je od sigurnog.

Trumpov entuzijazam oko održanog sastanka s predsjednikom Xijem je već izblijedio, zato što je već u jednoj prilici naglasio prednosti carina koje je američka administracija nametnula na uvoz kineskih proizvoda.

Uoči sastanka, američki je predsjednik kritizirao Peking zbog njihove 'predatorske gospodarske aktivnosti', naglasivši u razgovoru s novinarima da ne vjeruje u to da će doći do ukidanja nametnutih carina. Donald Trump je tako još jednom primijenio svoju strategiju održavanja trgovinskih pregovora 'sada i ovdje', što je prošli put učinio na ljeto kada se na isti način susreo s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Naime, tada je želio da Europska unija snizi carine nametnute na inudstrijska dobra i da uskladi standarde kontrole, prijeteći im uvođenjem novih carina na uvoz europskih automobila u SAD.

Susret dvaju predsjednika održao se u subotu navečer, nakon što su se drugi državnici vratili svojim zemljama nakon službenog završetka dvodnevnog summita G20 u Buenos Airesu.

- Svi iščekuju sastanak koji će se dogoditi za par sati – novinarima je nakon summita rekao domaćin, argentinski predsjednik Mauricio Macri, pri tome priznavajući kako će važnost izglasane rezolucije uvelike ovisiti o ishodu sastanka Trumpa i Xija.

Razlike u klimatskoj politici

Čak i onda kada države G20 predstave prihvatljivo rješenje za pitanje međunarodne trgovine, osobito u pogledu bilateralnih trgovinskih odnosa SAD-a i Kine, klimatska politika u međunarodnom gospodarstvu ostat će kamen spoticanja do posljednje minute. Iako je grupa G20 još uvijek uspješna u zadržavanju Trumpa unutar granica međunarodnog konsenzusa o multilateralnoj trgovini, ishod 24. konferencije UN-a za Okvirni sporazum o klimatskim promjenama govori u prilog tome da su njihovi pokušaji po pitanju klimatskih promjena bili uzaludni.

Sjedinjene Američke Države, baš kao što su to učinile prošle godine u Hamburgu, odbile su biti dio konsenzusa o klimatskim promjenama, pozvavši se na paragraf u kojem ponovno izražavaju svoju odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma. Također, potvrdili su 'svoju snažnu predanost ekonomskom rastu i pristupu energiji te sigurnosti, korištenjem svih energetskih izvora i tehnologija dok se istovremeno okoliš štiti'.

Završno službeno priopćenje u konačnici je sadržavao nejasnu referencu na pitanje migracija, temu koju su SAD razmatrale, dok su europske grupe inzistirale na uključivanju u raspravu.

U dokumentu stoji kako 'velika migracijska kretanja izbjeglica' predstavljaju 'globalnu zabrinutost' i naglašavaju 'važnost zajedničkih akcija kako bi se ustvrdili uzroci izbjeglištva te dalo najbolji odgovor na rastuće humanitarne potrebe'.