Sve više mladih Rusa želi napustiti domovinu; postotak najveći u modernoj povijesti te države

Autor:

  • Tea Trubić Macan

28.11.2019.

Russian President Vladimir Putin and Russian Prime Minister Dmitry Medvedev attend the XIX United Russia Party Congress in Moscow, Russia, November 23, 2019. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / VIA REUTERS

Predsjednik Vladimir Putin i ruski premijer Dimitri Medvedev na stranačkom kongresu u Moskvi

Broj mladih Rusa koji žele napustiti domovinu popeo se na rekordno visoku razinu, upozorava neovisna kuća Levada Center koja je za Moscow Times provela istraživanje javnog mnijenja na uzorku od 1.601 ispitanika u 50 ruskih saveznih država.

Postotak mladih koji žele otići iz Rusije neprestano raste od 2014. (godine kada je Vladimir Putin anektirao Krim), kada je bila samo 20 posto.

Prema rezultatima istraživanja, čak 53 posto ispitanika između 18 i 24 godine želi emigrirati, što je 16 posto više nego što je bilo prije samo pet mjeseci. Stručnjaci tvrde da je to najveći postotak zabilježen od 2009. godine. Ukupno 21 posto Rusa želi napustiti domovinu neovisno o dobnoj skupini, što je jedan od najvećih postotaka u modernoj povijesti te države.

- Današnji mladi naprosto nisu zainteresirani za doprinos državnom modelu, zato što nisu situirani u onoj mjeri u kojoj su bile situirane prijašnje generacije – izjavio je sociolog Stepan Gončarov, dodavši da mladi imaju pristup informacijama diljem svijeta te da češće govore strane jezike zbog čega im je inozemstvo puno dostupnije nego što je bilo njihovim roditeljima.

Očekivano, ispitanici koji bi voljeli ostati u Rusiji imaju veću podršku režimu Vladimira Putina od onih koji su spremni napustiti domovinu.

Iako Kremlj tvrdi da ne postoji razloga za zabrinutost, sociolozi upozoravaju da će se takav trend negativno odraziti na gospodarstvo Rusije.