Talibani i SAD blizu dogovora o primirju. No, dio talibana je zbog toga bijesan i prelazi Islamskoj državi što će državu odvesti u novi kaos

Autor:

28.08.2019.

A member of the Taliban insurgent and other people stand at the site during the execution of three men in Ghazni Province April 18, 2015. The Taliban announced the execution of three men accused of murdering a couple during a robbery, saying they had been tried by an Islamic court. The killing was carried out in front of a crowd by Taliban fighters who fired at the men with AK-47s, according to a Reuters witness. Footage seen by Reuters show the men were made to sit on the ground with their eyes blindfolded and their hands tied at the time of their execution. REUTERS/Stringer
- RTR4XU4S
Stringer / REUTERS

Talibani su proteklih par godina pokazali da su u stanju izbaciti vladine snage iz cijelih pokrajina

Talibani su u srijedu objavili da su blizu dogovora s Amerikancima. To znači da bi se američke - i ostale međunarodne snage, uključujući i hrvatske - povukle iz zemlje, da talibani jamče da će graditi inkluzivnu vlast i da Afganistan neće postati utočište za teroriste. Strani bi se vojnici povukli u razdoblju od 14 do 24 mjeseca.

Tako polagano kraju dolaze pregovori koji bi trebali prekinuti najdulji rat u povijesti SAD-a: operacija traje bez prestanka 18 godina. Washington želi da sporazum bude postignut do 1. rujna kako bi se zatim u Afganistanu mogli održati predsjednički izbori, već jednom odgađani.

Istodobno, ovim bi potezom Donald Trump ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja: prekinuo bi taj rat. Što bi mu dobro došlo u kampanji za predsjedničke izbore 2020. godine.

I tu prestaje bajka. Rat u Afganistanu neće biti presudno izborno pitanje. Kao ni bilo koje drugo vanjskopolitičko pitanje: u američkoj politici izbori se dobivaju isključivo na ekonomskim temama. Kad je pak o Afganistanu riječ, veliko je pitanje kako će izbori uopće izgledati jer talibani ne priznaju sadašnju vladu predsjednika Ašrafa Ghanija smatrajući je marionetskom. Nije stoga isključeno da talibani provedu svoju prijetnju pa da se izbori ne održe na dijelu afganistanskog ozemlja pod njihovom kontrolom: a to je, prema konzervativnim procjenama, oko 50 posto.

No, sve je ovo minoran problem koji bi se mogao bez ikakvih problema rješavati u hodu. Veći je problem sadržaj sporazuma prema kojem se Afganistan, nakon odlaska Amerikanaca i stranaca, ne bi vratio u status u kojem je bio prije invazije 2001. godine: između ostalog talibani su tijekom pregovora jamčili ženama da će zadržati stečena prava. I da djevojčice smiju ići u školu.

Talibani, kao što je poznato, nisu jedinstveno tijelo i među njima još od raspada države 2002. godine postoji nekoliko frakcija. Koje su funkcionirale koliko toliko jedinstveno dok je na životu bio mula Omar (umro 2013. godine). Nakon njegove smrti niti jedna struja nije uspjela ostvariti prevlast. U ovom trenutku je više nego jasno da određen broj zapovjednika na terenu ne podržava pregovore i smatra da je riječ o velikoj pogrešci: njihova je teza da su talibani mogli vojno osvojiti vlast. I tada propisivati pravila igre bez davanja ustupaka.

Ključni je problem, u ovom trenutku po budućnost Afganistana najozbiljniji, najava dijela zapovjednika da će se pridružiti terorističkoj skupini Islamska država (IS). Naime, još u doba dok je IS bio snažan u Siriji i Iraku dio te organizacije se preselio u Afganistan i Pakistan osnivajući vilajet Korasan. IS u Afganistanu nije naišao na dobrodošlicu ni kod žitelja ni kod većine talibana. No, dio boraca, nezadovoljan podaničkim odnosom vodstva prema Amerikancima, priključio im se.

Sada IS širom otvara vrata svima koji nisu zadovoljni dogovorom i tako raste prijetnja da bi Afganistan opet mogao postati propala država zbog sukoba vojske pod kontrolom vlade u Kabulu, koja bi se vrlo brzo mogla osuti, te talibana i IS-a. Takav scenarij je izuzetno ozbiljna prijetnja cijeloj srednjoj Aziji jer na kaos u Afganistanu ne bi mogli ostati mirni susjedi, a to su Iran i nuklearni Pakistan, što automatski u sukob dovodi Kinu, na strani Pakistana i Indiju koja mora pratiti sve što Pakistan radi. Rusija neće moći biti mirna jer bi moglo doći do prelijevanja islamskog terorizma na zemlje srednje Azije, a zatim i na Kavkaz. Na kraju, treba samo dodati da je al-Qai’ida i dalje aktivna u Afganistanu. I da je sklona savezu s IS-om protiv talibana i talibanima protiv IS-a.