Tenzije na Korejskom poluotoku; Pjongjang najavljuje vojne vježbe na granici s Južnom Korejom, sestra Kim Jong Una odbila pregovore sa Seulom

Autor:

  • Tea Trubić Macan

17.06.2020.

(FILES) This file photo taken on March 2, 2019 shows Kim Yo Jong, sister of North Korea's leader Kim Jong Un, attending a wreath laying ceremony at the Ho Chi Minh Mausoleum during a visit to Hanoi. - North Korea blew up an inter-Korean liaison office on its side of the border on June 16, 2020, after Kim Yo Jong -- the powerful sister of North Korean leader Kim Jong Un -- said at the weekend the
JORGE SILVA / AFP

Po svemu sudeći, iza svega stoji Kim Yo-jong (na slici), moćna sestra sjevernokorejskog šefa države i čelnika partije Kim Jong Una, koja je od njegovog odsustva iz javnog života počela preuzimati sve snažniju ulogu u administraciji te zemlje

Prema informacijama južnokorejskih vojnih izvora, Sjeverna Koreja je ovoga utorka u 14:49 sati po lokalnom vremenu raznijela zgradu međukorejskog ureda za vezu koja se nalazila u pograničnom gradu Kaesongu, nakon čega je najavila da će u demilitariziranu zonu poslati svoju vojsku.

Pjongjang je time odbio prijedlog Seula da u pograničnu zonu pošalju stručnjake i diplomatske predstavnike zadužene za smanjivanje tenzija između dviju strana, u kojima službeno još uvijek traje rat iz 1950-tih godina.

Za sada nema podataka o mogućim ljudskim žrtvama, ali Seul navodi kako nitko od njihovih zaposlenika nije bio u uredu od 30. siječnja, kada je zgrada bila privremeno zatvorena zbog pandemije koronavirusa.

Južna Koreja incident je shvatila kao ozbiljnu prijetnju, zbog čega je predsjednik Moon Jae-in hitno sazvao sastanak stručnjaka za nacionalnu sigurnost te je zatražio i pomoć Washingtona.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Yeon-chul ponudio je svoju ostavku nakon što su odnosi između dviju de facto još uvijek zaraćenih država ponovno pogoršani narednih dana. Predsjednik ostavku još uvijek nije formalno prihvatio.

Pjongjang još uvijek nije službeno preuzeo odgovornost za napad, ali su državni mediji u utorak objavili da je Sjeverna Koreja započela intenzivnu kampanju protiv južnokorejskih aktivista, nazvavši ih 'izdajnicima' i 'ljudskim šljamom', koji su balonima i bocama susjedima na sjeveru dijelili proturežimske letke, hranu, novac te USB-ove s južnokorejskim vijestima i filmovima. Naime, tim su angažmanom južnokorejski aktivisti narušili dogovor Kim Jong-una i Moon Jae-ina postignut na njihovom prvom korejskom summitu 2018. godine u sklopu kojeg je u pograničnoj zoni bio otvoren ured za međukorejsku suradnju kao simbol napretka odnosa između država koje još uvijek nisu uspostavile diplomatske odnose te su i dalje u ratnom stanju.

Po svemu sudeći, iza napada stoji Kim Yo-jong, moćna sestra sjevernokorejskog šefa države i čelnika partije, koja je od njegovog odsustva iz javnog života počela preuzimati sve snažniju ulogu u administraciji te zemlje. Kim Yo-jong je ovoga vikenda u priopćenju objavljenom na državnim medijima Seulu zaprijetila zbog angažmana 'izdajničkih aktivista', a u tekstu je najavljena i 'tragična sudbina ureda za međukorejske odnose'.

„Sukladno ovlastima koje mi daje vrhovni vođa naše partije i države, naredila sam nadležnom resoru da odlučno nastavi s provođenjem ostatka akcije protiv neprijatelja,“ izjavila je jedna od ključnih suradnica čelnika Kim Jong-una.

Sama činjenica da je Kim Yo-jong bila zadužena za davanje priopćenja u jeku ozbiljne krize na Korejskom poluotoku govori u prilog tome da Sjeverna Koreja trenutno ima dva državnika koji dijele fotelju.

„Oni su trenutno u partnerskom odnosu i dijele moć“ objasnio je John Park s Projekta Koreja na Harvardu, ali stručnjaci za regiju smatraju da je upitno koliko će dugo trajati dioba moći na vrhu države. Pjongjang je do sada imao običaj demonstrirati vojnu moć u trenutku učvršćivanja vlasti, zbog čega se vjeruju da Kim Yo-jong postaje u najmanju ruku druga osoba u državnoj hijerarhiji. Podsjetimo, o njezinom dolasku na čelo Sjeverne Koreje raspravljalo se i tijekom misterioznog nestanka Kim Jong-una iz javnog života u travnju ove godine.