TREĆA (NE)SREĆA JOEA BIDENA: Iako ima najviše šanse pobijediti na predizborima, gotovo sigurno će izgubiti od Trumpa

Autor:

  • Tea Trubić

13.09.2019.

Senator Bernie Sanders, former Vice President Joe Biden and Senator Elizabeth Warren (L-R) try to get the moderators attention at the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston, Texas, U.S. September 12, 2019. REUTERS/Mike Blake
Mike Blake / REUTERS

Senator Bernie Sanders (lijevo), bivši potpredsjednik Joe Biden i senatorica Elizabeth Warren prema predizbornim anketama imaju najviše šanse osvojiti nominaciju Demokratske stranke

'Treća sreća', rekao bi narod, ali s tom se konstatacijom vjerojatno ne bi složio bivši američki potpredsjednik Joe Biden. Napadi na njegovu politiku bili su neslužbena tema treće večeri debata demokratskih kandidata za američke predsjedničke izbore, a njegov bi se treći pokušaj ulaska u Bijelu kuću ponovno mogao izjaloviti.

Sinoć se održala posljednja, treća po redu, debata predsjedničkih kandidata Demokratske stranke. Za razliku od prethodne dvije, u debati je sudjelovalo osjetno manje kandidata, zato što je predsjedništvo stranke postrožilo kriterije i eliminiralo njih čak deset. U utrci su i dalje ostali Amy Klobuchar, Cory Booker, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Andrew Yang, Beto O'Rourke i Julian Castro.

Prvi i najvažniji zaključak koji se može izvući iz nove debate najizglednijih protukandidata Donalda Trumpa je da je Demokratska stranka uistinu duboko podijeljena te da će se kao takva teško i gotovo nemoguće uspjeti suprotstaviti nikad ujedinjenijim Republikancima. Drugi zaključak je da kandidati još nisu donijeli odluku kako će pristupiti ostavštini bivšeg predsjednika čija će im podrška u sljedećoj fazi biti od ključne važnosti. S jedne strane, ne mogu se građanima predstaviti kao preslika Baracka Obame jer će time izgubiti autentičnost. No, s druge strane, preoštrim kritikama na najpopularnijeg živućeg Demokrata, od sebe bi mogli udaljiti jedan jako veliki broj birača.

9 protiv 1

Kao što se i moglo očekivati, večer su obilježili napada na najizglednijeg pobjednika demokratskih predizbora; Joea Bidena. Za razliku od Bernieja Sandersa i Elizabeth Warren, koji su Bidenu zamjerili konkretne stavove po pitanju zdravstvene reforme, Julian Castro je ovoga puta odlučio igrati najprljavije i bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država napasti 'nisko'. Castro, inače bivši državni tajnik zadužen za smještaj u administraciji Baracka Obame, optužio je Bidena da se poziva na ostavštinu svog kolege samo onda kad mu to ide u korist. Gledatelji su najburnije reagirali na trenutak u kojem je Castro Bidena optužio da ima problematično pamćenje, zato što su dobili dojam da je Castro time aludirao na Bidenove 'poodmakle' godine. Komentar kojeg su gledatelji ocijenili kao neukusan digao je puno prašine, pa se Castro nedugo nakon debate morao javno ispričati i objasniti na što je mislio u tom trenutku. Taj bi incident mogao Julianu Castru presuditi u narednim fazama demokratskih predizbora, zato što je on trenutno na samome dnu ljestvice kandidata.

Na samom vrhu ljestvice prioriteta Demokratske stranke i dalje se nalazi pitanje reforme zdravstva. Naime, upravo su zdravstvo i klimatska politika najveći kameni spoticanja opozicije. Dok jedna struja Demokrata smatra da se treba zadržati postojeći zdravstveni sustav Baracka Obame (uz manje ili veće promjene), dobar dio tzv. 'progresivne' struje smatra da bi se trebao što hitnije uvesti Medicate for All paket. Zakonski prijedlog Bernieja Sandersa i njegovih stranačkih kolega sadrži sporni dio protiv kojeg se bori druga struja demokrata; njime bi se u potpunosti ukinule usluge privatnih osiguravajućih kuća. Riječ je o uistinu radikalnom prijedlogu za pojmove američkog zdravstvenog sustava, koje je uzburkalo mnogo strasti.

Klimatska politika, začudo, nije bila jedna od tema sinoćnje debate. Riječ je o društvenom problemu oko kojeg u većoj ili manjoj mjeri postoji konsenzus u Demokratskoj stranci. No, kandidati su podijeljeni oko pitanja do koje mjere se treba opteretiti državni proračun za pronalazak rješenja. Velika pozornost treće debate bila je posvećena pitanju kontrole naoružanja. Nakon nekoliko masovnih pucnjava koje su proteklih mjeseci ponovno šokirale građane Sjedinjenih Američkih Država. Bivši zastupnik Doma zastupnika iz Texasa Beto O'Rourke, u čijem se rodnom gradu El Pasu nedavno dogodila masivna pucnjava, oduševio je prisutne sudionike odlučno najavivši da će 'zabraniti korištenje automatskih pušaka AR-15'.

Zanimljivo, bilo je relativno malo spominjanja aktualnog predsjednika Donalda Trumpa. Nakon spektakularnog nastupa na prvoj debati i relativno razočaravajućeg nastupa u drugoj debati, kandidatkinja Kamala Harris ovoga je puta svoju strategiju prilično uspješno posvetila umjerenim i relativno ukusnim napadima na aktualnu administraciju Donalda Trumpa.

Iako su se ostali demokratski kandidati već pomirili s realnošću da nemaju puno šanse pobijediti na unutarstranačkim izborima, svakako treba spomenuti ime kandidata Andrewa Yanga. Mladi poduzetnik bez formalnog političkog iskustva odlično se snašao na pozornici s veteranima američke prijestolnice. Unatoč tome što će njegova kandidatura, najvjerojatnije, uskoro dočekati svoj završetak, njegovo će ime ostati zapamćeno kao jednog od kandidata koji je najuspješnije artikulirao svoje stavove.

Šanse?

Od preostalih kandidata, najviše šanse za osvajanje nominacije Demokratske stranke imaju četiri kandidata; Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders i Kamala Harris. Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden, trenutno ima najveću prednost u odnosu na ostale protukandidate, i to usprkos svojim godinama i nedostatku svježine što mu kritičari najčešće zamjeraju. Biden se sa svojih 76 godina izvrsno držao u prvoj polovici debate. Čvrsto, odlučno i smireno, ali istovremeno s velikom dozom poštovanja prema protukandidatima, uspješno je branio svoje stavove. No, u jednom trenutku kao da se umorio, što je dodatno potaknulo njegove kritičare da upozore kako je njegovo vrijeme prošlo.

Kamala Harris sasvim je sigurno izgubila prednost i sjaj koje je imala na samom početku predizborne utakmice, ali je još uvijek jedna od najuspješnijih kandidatkinja čije bi se ime vjerojatno moglo naći na listiću s Joe Bidenom; kao kandidatkinja za njegovu potpredsjednicu.

Warren i Sanders predstavnici su radikalne struje Demokratske stranke. Iako su na njihovoj strani brojni građani, zbog uloge koju je imala tijekom gospodarske krize 2008. godine, Warren protiv sebe ima cijelu mašineriju Wall Streeta. S druge strane, Sandersa smatraju starim, neuglednim i ogorčenim političarom čije vrijeme prolazi.

Utakmica još traje, približavamo se prvom poluvremenu, ali još uvijek nije moguće predvidjeti konačan rezultat. No, prema trendovima koji već stoljećima vladaju američkom politikom, već sada je moguće predvidjeti da bi u slučaju ekonomske stabilnosti Donald Trump gotovo sigurno mogao dobiti novi mandat u Bijeloj kući.