Trump na čelo Svjetske banke šalje antiglobalista

Autor:

  • Jasmina Tomašević

05.02.2019.

Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up as his campaign manager Paul Manafort (C) and daughter Ivanka (R) look on during Trump's walk through at the Republican National Convention in Cleveland, U.S., July 21, 2016. REUTERS/Rick Wilking/File Photo - S1AETWITUBAB
Rick Wilking / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump i njegova kći Ivanka koja je bila kandidatkinja za predsjednicu Svjetske banke

Donald Trump na čelu Svjetske banke (WB) želi svog bliskog suradnika Davida Malpassa, visokog dužnosnika američkog Ministarstva financija za međunarodne odnose, koji multilateralnu suradnju i globalizaciju smatra pretjeranom, a međunarodne institucije neučinkovitima i korumpiranima u praksama kreditiranja, objavio je Financial Times.

Vijest o njegovoj kandidaturi, koja bi trebala biti službeno objavljena do kraja tjedna, dolazi iz krugova bliskih američkoj administraciji.

Mjesto predsjednika Svjetske banke važna je funkcija institucije koja uvelike diktira međunarodni ekonomski poredak te se bavi financiranjem globalnih razvojnih projekata usmjerenih na zemlje u kojima treba razviti ili obnoviti gospodarstvo.

Iako je službeno utrka za mjesto predsjednika WB-a otvorena i za druge kandidate, nepisano je pravilo da ga popunjava kandidat američke administracije, kao što je praksa da na čelu Međunarodnog monetarnog fonda uvijek stoji Europljanin, dok je Japanac uvijek predsjedavajući u Azijskoj razvojnoj banci.

Mnogi strahuju kako će Malpass, kao Trumpov povjerenik na ključnoj poziciji međunarodnih ekonomskih odnosa, provoditi konzervativnu gospodarsku politiku temeljenu na nafti i naftnim derivatima usprkos klimatskim promjenama, a zabrinutost raste i zbog oštrih stavova o trgovinskim odnosima s Kinom.

Pristaše kandidature Davida Malpassa ističu njegovo bogato iskustvo u sektoru ekonomije i financija. Njegova karijera seže od Wall Streeta i investicijske banke Bear Stearns koja se raspala za vrijeme financijske krize, pa do suradnje s bivšim američkim predsjednicima. Bavio se razvojnom politikom u Ministarstvu financija za vrijeme Ronalda Reagana, dok se u vrijeme predsjedanja Georga W. Busha bavio politikom tržišta u nastajanju, posebice onog u Latinskoj Americi.

U bliskom je odnosu i sa sadašnjim američkim predsjednikom u čijoj je predsjedničkoj kampanji sudjelovao 2016. godine, te s njegovom kćerkom Ivankom Trump i Stevenom Munchinom, tajnikom Ministarstva financija. Pristaše u tome vide veliku prednost i veću efikasnost u odlučivanju s obzirom da je SAD najveći dioničar Svjetske banke.

S druge strane kritičari nisu uvjereni u njegove sposobnosti, smatraju da je njegov utjecaj na Trumpa ograničen i nimalo inspirativan što se pokazalo i u trgovinskim pregovorima s Kinom.

- Ono što Svjetska banka uistinu treba u vrijeme tako složenih globalnih izazova je netko tko je predan multilateralizmu, ima viziju i može motivirati instituciju, a on nema ništa od toga - rekla je Karen Mathiasen, bivša civilna službenica Ministarstva financija SAD-a i bivša vršiteljica dužnosti američkog predstavnika u upravi Svjetske banke.

Inače, tijekom ovog mjeseca pojavila se informacija da bi na čelno mjesto u Svjetskoj banci mogla doći Ivanka Trump, predsjednikova kći. Iz Bijele kuće je to vrlo brzo opovrgnuto uz navod - samo je sudjelovala u potrazi za kvalitetnim kandidatom. Time nisu razbijene sumnje da je tata ipak htio kćer poslati u Svjetsku banku. Gdje bi stekla važno iskustvo kako bi kasnije lakše krenula u kampanju za predsjednicu SAD-a.

Napomenula je kako se nada da će odbor razmotriti i druge kandidate.

Kao mogući drugi kandidat spominje se Mohamed El-Esrin, uspješni poduzetnik čija bi kandidatura bila daleko prihvaćenija u međunarodnoj zajednici. No, izgledi za njegovu kandidaturu izrazito su mali.

 

No, nisu svi razočarani Malpassovim mogućim imenovanjem. Američka predstavnica u upravi Europske banke za obnovu i razvoj Judy Shelton, smatra kako je Malpass čovjek 's jasnom vizijom za razvojno financiranje tržišta u nastajanju' te da on čvrsto vjeruje u 'učinkoviti i disciplinirani administrativni proračun te u transparentne i odgovorne prakse pozajmljivanja'.

Vjeruje se kako će se Malpassova kampanja temeljiti na stavu važnosti američke uključenosti u međunarodne odnose, ali s različitom agendom od dosadašnje. Trumpov povjerenik već je vodio pregovore koji su rezultirali neočekivanom odlukom podrške Washingtona povećanju kapitala Svjetske banke putem institucionalnih promjena. Malbass je predložio rezanje plaća dužnosnika te smanjenje kreditiranja naprednijih gospodarstava u razvoju, poput kineskog.

Malpass smatra kako je to važan sljedeći korak za tu instituciju kako bi se što više 'uskladila s američkim sigurnosnim, vanjsko-političkim i gospodarskim prioritetima', izjavio je prošle godine u Kongresu.

 Također je kritizirao, po njegovom mišljenju, prevelik geopolitički utjecaj Kine na multilateralni razvoj banke te promicanje infrastrukturnih projekata u Kini pod vodstvom prethodnog predsjednika WB-a kojeg je imenovao Barack Obama.

Iako raste zabrinutost zbog njegovog mogućeg imenovanja, posebice udruga za zaštitu okoliša, rijetki vjeruju da bi Malpass uistinu mogao radikalno promijeniti politiku financiranja Svjetske banke pod utjecajem Donalda Trumpa.

Napominju kako unutar upravljačke strukture banke postoji kontrola i ravnoteža u obliku upravnog odbora i izvršne direktorice Kristaline Georgieve, bivše dužnosnice Europske unije, koja je uspješno vodila WB i u vrijeme krize pod vodstvom bivšeg predsjednika Kima.

Također, ljudi bliski Malpassu opisuju ga kao 'tvrdoglavog', ali i spremnog 'saslušati i razmotriti sve opcije'.