Trump najavio deblokadu ekonomije: 'Ovo je zdravstveni problem, a ja neću dozvoliti da mi upropasti i gospodarstvo'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

25.03.2020.

US President Donald Trump (L) listens as Director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases Anthony Fauci speaks during the daily briefing on the novel coronavirus, COVID-19, at the White House on March 24, 2020, in Washington, DC. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
MANDEL NGAN / AFP

Predsjednik Donald Trump i njegov savjetnik za javno zdravstvo, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Dr. Anthony Fauci imaju različito mišljenje o koracima koji se trebaju poduzeti tijekom pandemije koronavirusa

Prije samo tjedan dana Donald Trump sebe je proglasio ratnim predsjednikom obećavši Amerikancima “pobjedu u borbi protiv nevidljivog neprijatelja”.

Najavio je da bi karantena i blokada cijele ekonomije mogle potrajati sve do srpnja ili kolovoza i da je pred cijelim svijetom mukotrpnija bitka protiv “kineskog virusa”. Međutim, već jučer je okrenuo ploču i u tiskovnoj konferenciji najavio skorašnju deblokadu ekonomije.

- Doktori bi bili najsretniji da blokiramo cijeli svijet dok se ne pronađe lijek, ali to nažalost ne funkcionira tako - rekao je dodavši da 'njihova država nije formirana zato da bude blokirana', čime se oglušio na upute stručnjaka koji smatraju da epidemija u SAD-u još nije dosegnula vrhunac.

Predsjednik je svoju promjenu mišljenja građanima najavio u onome trenutku u kojem su Sjedinjene Američke Države postale treći epicentar zaraze na svijetu. Ukupan broj oboljelih prešao je 45.000, dok je ovih dana brojka umrlih u jednom danu prešla 100.

Recesija

- Počet ćemo otvarati kompanije, a uskoro ćemo upogoniti i cijelu ekonomiju -najavio je odbivši pritom definirati točan vremenski okvir. No, čitajući između redaka dao je naslutiti da ne planira produljiti karantenu dulje od drugog tjedna.

- Ovo je zdravstveni problem, a mi nećemo dozvoliti da preraste u dugoročni financijski problem - kazao je Trump uz obrazloženje da 'loša ekonomija ima i gore posljedice po ljudski život, zato što tijekom recesije i gospodarske depresije uvijek dolazi do porasta stope samoubojstava'. Riječ je o još jednom sukobu koji vlada unutar same administracije, u kojoj postoji podjela na stručnjake za javno zdravstvo, koji se posljednjih tjedana bore protiv pandemije koristeći epidemiološke pretpostavke, te političkih i ekonomskih stručnjaka, koji očajnički pokušavaju spasiti ekonomiju kao ključni temelj Trumpova reizbora u studenome.

S jedne strane, Trumpu pritisak rade republikanski senatori, poduzetnici i desni ekonomisti, koji ga upozoravaju da će krah burze i nagli porast nezaposlenosti “SAD koštati više od epidemije”. S druge strane, zdravstveni stručnjaci predsjednika upozoravaju da bi bez poduzimanja bolnih mjera protiv virusa Covid-19 mogao odnijeti od 200.000 do 1,7 milijuna života. Dr. Deborah Birx, članica Trumpova kriznog stožera, upozorila je Bijelu kuću da je New York kao motor američke ekonomije zbog velikog broja zaraženih trenutno izvan pogona.

Razum

Samo u toj saveznoj državi trenutno je više od 50 posto oboljelih u SAD-u, dok je u samom New Yorku pet puta više oboljelih od prosjeka, čime taj grad postaje “crvena zona” epidemije.

Trumpu se sve otvorenije suprotstavlja i “zaštitno lice” stožera borbe protiv koronavirusa, dr. Anthony Fauci, koji kao savjetnik za javno zdravstvo Bijeloj kući služi od ere Ronalda Reagana. Upravo njega Amerikanci doživljavaju kao glas zdravog razuma i više nego konfuzne komunikacije Trumpove administracije. Upravo zbog toga, njegovo se ime posljednjih dana upisuje na popis predsjednikovih neprijatelja. Naime, Fauci i predsjednik su posljednjih tjedana mnogo puta imali različito mišljenje o epidemiji, ali je prije samo nekoliko dana Trumpu ozbiljno “stao na žulj” nakon što je u medijima jasno dao do znanja da nema znanstveno utemeljenih argumenata u tvrdnji da lijek protiv malarije liječi i Covid-19. “Smatram da lijek nema toliki potencijal koliko predsjednik misli da ima”, kazao je.

U ovome trenutku ostaje pitanje kolika je moć predsjednika da na svoju ruku deblokira cijelu ekonomiju. Da, moć predsjednika SAD-a uistinu jest velika, ali i ona ima svoja ograničenja. Trumpova najava da će deblokirati ekonomiju u potpunoj je suprotnosti s naredbama guvernera saveznih država, koji svojim građanima naređuju da pod svaku cijenu ostanu doma. U ovom scenariju posljednju će riječ imati upravo guverneri i gradonačelnici pojedinih gradova, koji su iz straha da će popucati zdravstveni sustav implementirali strogu karantenu.

Poruka

Savezne države Washington, Indiana, Massachusetts, Michigan, Wisconsin, Zapadna Virginija i Oregon pridružile su se podužem popisu država koje uvode strože kontrole nad kretanjem svojih stanovnika, čime će ta uredba “paralizirati” više od 158 milijuna Amerikanaca.

U slučaju Donalda Trumpa opasno je to što svakih nekoliko dana svojim građanima šalje drugačiju poruku o opasnosti koja im prijeti. Tvrdnja da će se situacija smiriti za samo nekoliko tjedana, dok stručnjaci istovremeno upozoravaju da najgore tek dolazi, građanima ulijeva dodatnu nesigurnost zato što ne znaju kome pritom vjerovati. Američki će predsjednik narednih dana morati donijeti odluku hoće li žrtvovati ekonomiju, a time i potencijalno svoj drugi mandat, ili ljudske živote.

Sprema se paket od 2 bilijuna dolara

Pregovarači u američkom Senatu smatraju da je došlo do pozitivnog pomaka u raspravi u paketu financijske pomoći za sanaciju posljedica koronavirusa. Samo nekoliko dana nakon drame, međusobnih optužbi i bijesa, nazire se dogovor koji bi mogao imati podršku republikanaca i demokrata. Tim bi se stimulusom u američku ekonomiju “upumpalo” 2 bilijuna dolara, kako bi se amortizirao gubitak koji poslodavci i radnici osjećaju zbog karantene. Vođa manjine u Senatu Chuck Schumer, demokrat, najavio je da bi sporazum mogao biti postignut do kraja dana i da je vrlo optimističan, a isto je potvrdio i ministar financija Steve Mnuchin.