Trump predstavio proračunski prijedlog koji bi mogao pomrsiti račune njegovom eventualnom nasljedniku iz redova Demokrata

Autor:

  • Tea Trubić Macan

11.02.2020.

MANCHESTER, NH - FEBRUARY 10: U.S. President Donald Trump speaks at a rally at Southern New Hampshire University Arena on February 10, 2020 in Manchester, New Hampshire. New Hampshire holds its first-in-the-nation primary tomorrow. Drew Angerer/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Drew Angerer/Getty Images / AFP

Američki predsjednik Donald Trump na stranačkoj konvenciji u saveznoj državi New Hampshire

Američki predsjednik Donald Trump ovih bi dana Kongresu trebao predstaviti proračunski prijedlog čija se vrijednost procjenjuje na 4,8 bilijuna dolara, za kojeg vjeruje da bi mu mogao otvoriti vrata prema novom mandatu u Bijeloj kući.

Kao što je predsjednik posljednjih mjeseci i najavljivao, prijedlog proračuna predviđa ozbiljne rezove u socijalnim davanjima, paketu pomoći stranim državama, ali i veća izdvajanja za obranu i zbrinjavanje ratnih veterana. Naime, za obranu i nacionalnu sigurnost izdvajalo bi se 0,3 posto više nego do sada, dok bi se ostali troškovi smanjili za 5 posto, ispod nivoa kojeg su predsjednik i Kongres dogovorili u prošlom dvogodišnjem proračunu koji je bio usvojen prošloga ljeta.

No, s obzirom na to proračunski prijedlog mora dobiti zeleno svjetlo većine Zastupničkog doma i Senata američkog Kongresa, nije pretjerano izgledno da će se on usvojiti prije početka studenog 2020. godine; kada se iskristalizira pobjednik/ca predsjedničkih izbora u SAD-u te nakon što se formira novi omjer snaga na američkoj političkoj sceni.

Naime, Republikanci, ali i lijevo i umjereno krilo oporbenih Demokrata, imaju dijametralno suprotne i gotovo nepomirive vizije budućeg proračuna SAD-a. U slučaju da Donald Trump pronađe parlamentarnu formulu kojom bi osigurao usvajanje svog proračunskog prijedloga, aktualni bi predsjednik svom potencijalnom nasljedniku iz redova Demokratske stranke, osobito ako bi to bio radikalniji i “skuplji” kandidat Bernie Sanders, ozbiljno zakomplicirao prvu i ključnu fazu mandata u Bijeloj kući.

Podsjetimo, večeras se u američkoj saveznoj državi New Hampshireu održavaju unutarstranački izbori Demokratske stranke, samo tjedan dana nakon debakla u Iowi. Demokrati i dalje vode mrtvu trku između lijevog i umjerenog krila stranke, a vodeći kandidati suprotstavljenih struja imaju razliku manju od 0,1 posto.