Trump prvi put službeno u Indiji; hoće li Delhi i Washington konačno potpisati trgovinski sporazum?

Autor:

  • Tea Trubić Macan

24.02.2020.

US President Donald Trump (L) and India's Prime Minister Narendra Modi leave after attending 'Namaste Trump' rally at Sardar Patel Stadium in Motera, on the outskirts of Ahmedabad, on February 24, 2020. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Mandel NGAN / AFP

Američki predsjednik Donald Trump i indijski premijer Narendra Modi

Zrakoplov Air Force One američkog predsjednika Donalda Trumpa jutros je sletio u Indiju.

Riječ je o prvom službenom posjetu Potkontinentu tijekom mandata 45. predsjednika SAD-a, unatoč tome što je Indija jedan od najvažnijih američkih trgovinskih partnera.

Indijski premijer Narendra Modi svom je kolegi zaželio dobrodošlicu toplim zagrljajem, dok ga je oduševljeno lokalno stanovništvo dočekalo na ulicama Ahmedabada, najmnogoljudnijeg grada savezne države Gujarat koju je Trump posjetio. Skup podrške američkom predsjedniku, službenog naziva “Namaste Trump”, održao se na najvećem stadionu kriketa na svijetu, a organizatori tvrde da je američkog predsjednika u Ahmedabad došlo podržati više od 6 milijuna ljudi. Na samom će stadionu, tvrde, biti više od 100.000 Indijaca.

People wait beside a street to catch a glimpse of US President Donald Trump's motorcade in Ahmedabad on February 24, 2020. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Mandel NGAN / AFP

Građani čekaju povorku američkog predsjednika Donalda Trumpa ispred grada Ahmedabada

 

- Bit će to ogroman skup. Neki govore da će biti i najveći skup u povijesti Indije. Tako mi je barem rekao premijer – izjavio je Trump američkim novinarima ispred Bijele kuće uoči odlaska u Indiju.

Predsjednik Trump je vrlo popularan u Indiji. Prema podacima posljednjeg ispitivanja javnog mnijenja kojeg je uradila konzultantska firma Pew Research prošloga mjeseca, samo 15 posto Indijaca smatra da američki predsjednik vodi promašenu vanjsku politiku. Riječ je o najnižem postotku od 32 države u kojima se ispitivanje provodilo. S druge strane, čak 56 posto ispitanika smatra da Trump radi dobar posao, što je dvostruko više od Indijaca koji se slažu s politikom Angele Merkel ili Emmanuela Macrona.

Američki predsjednik se, potom, zaputio u rodnu kuću Mahatma Gandhija, borca za neovisnost Indije od britanskog imperijalizma, a zalazak sunca bi trebao dočekati u velebnom mauzoleju Taj Mahalu nedaleko od grada Agre.

US President Donald Trump (R) and First Lady Melania Trump sit next to a charkha, or spinning wheel, as India's Prime Minister Narendra Modi (L) looks on during their visit at Gandhi Ashram in Ahmedabad on February 24, 2020. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Mandel NGAN / AFP

Indijski premijer Narendra Modi, američki predsjednik Donald Trump (desno) i prva dama Melanija tijekom posjeta rodnoj kući Mahatma Gandhija

 

Prema informacijama američkih medija, indijski premijer Modi je Trumpu poklonio mramornu statuu “tri majmuna”, koja prikazuje majmune koji ne govore, ne čuju i ne vide zlo.

Ključan trenutak dvodnevnog susreta dogodit će se sutra, kada bi državnici trebali razgovarati o trgovinskim odnosima i obrani; najvećim izazovima bilateralnih odnosa dvaju sila.

- Dragi prijatelju, hvala na ovome prekrasnom posjetu – napisao je američki predsjednik u knjigu dojmova.

US President Donald Trump waves after attending 'Namaste Trump' rally at Sardar Patel Stadium in Motera, on the outskirts of Ahmedabad, on February 24, 2020. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Mandel NGAN / AFP

Američki predsjednik Donald Trump na najvećem stadionu kriketa na svijetu

 

Međutim, prije samo nekoliko dana Donald Trump imao je bitno drugačiji ton.

- Indija nas ne tretira najbolje, osobito u kontekstu trgovine – kazao je onda.

S obzirom na to da Indija jača svoj gospodarski protekcionizam te da je investirala 5,5 milijardi eura u kupovinu ruskih raketa, odnosi između Delhija i Washingtona su se posljednjih mjeseci zakomplicirali. Trump je proteklih mjeseci inzistirao na prijedlogu da se trgovinski deficit s Indijom nadoknadi putem uvođenja carina na željezo i aluminij, na što je Indija zaprijetila uvođenjem carina na američke medicinske potrepštine i poljoprivredne proizvode.

Američki stručnjaci za trgovinski politiku nadaju se da bi se ovih dana u Indiji mogao potpisati makar i ograničeni trgovinski sporazum. Dobro upućeni izvori iz Bijele kuće tvrde da su se posljednjih dana vodili intenzivni telefonski razgovori između Washingtona i Delhija u kojima su dogovoreni okviri budućeg sporazuma.

(L-R) US President Donald Trump, First Lady Melania Trump and India's Prime Minister Narendra Modi attend 'Namaste Trump' rally at Sardar Patel Stadium in Motera, on the outskirts of Ahmedabad, on February 24, 2020. (Photo by Money SHARMA / AFP)
Money SHARMA / AFP

Melania Trump, njezin suprug Donald i indijski premijer Narendra Modi

 

Američka strana inzistira na tome da se njihovim kompanijama osigura pristup indijskom tržištu, dok Delhi, po svemu sudeći, još uvijek nije spreman odustati od protekcionističke ekonomske politike kojom favorizira svoje vlastite tvrtke.

Ključni segment budućih trgovinskih pregovora mogla bi imati indijska obrana. Naime, Sjedinjene Američke Države postale su vodeći dobavljač indijske vojne opreme, čime su pretekle i Rusiju na koju se Indija do sada najviše oslanjala za naoružanje.

Predsjednik Trump je najavio da će Sjedinjene Američke Države i Indija uskoro potpisati sporazum vrijedan 3 milijarde dolara, zahvaljujući kojem će Indijci opskrbiti svoju vojsku američkim helikopterima.

- Smatram da bi Sjedinjene Američke Države trebale biti glavni parter indijske obrane – rekao je Trump u svom govoru na stadionu, kada je potvrdio i “da se naziru obrisi nevjerojatnog trgovinskog sporazuma”.

- Optimističan sam. Smatram da možemo postići fantastični sporazum ako nastavimo raditi na kompromisu, ali Modi je vrlo neugodan pregovarač – zaključio je.