Trump umanjio diplomatski status delegacije EU u Washingtonu, zaboravio javiti ambasadoru

Autor:

  • Euractiv.hr

08.01.2019.

U.S. President Donald Trump talks to reporters as he departs on travel to the G20 Summit in Argentina from the White House in Washington, U.S., November 29, 2018. REUTERS/Jim Young
REUTERS

Trumpova vlada umanjila je diplomatski status delegacije EU u SAD-u, s razine suverene države na razinu međunarodne organizacije.

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa umanjila je diplomatski status službene delegacije EU u Sjedinjenim Državama bez da je o tome obavijestila veleposlanika, javlja Deutsche Welle.

- Ne znamo točno kada su to učinili, jer su nas prikladno zaboravili obavijestiti o tome, rekao je jedan EU službenik za DW.

- Mogu potvrditi da ova vijest nije dobro primljena u Bruxellesu, rekao je i dodao da se trenutno raspravlja o službenom odgovoru EU.

Predstavnici diplomatske misije EU u Washingtonu prošle godine nekoliko puta nisu bili pozvani na diplomatska događanja visoke razine, a konačnu su potvrdu o umanjenju statusa dobili prilikom sprovoda bivšeg američkog predsjednika Georgea H.W. Busha.

Na sprovodu s državnim počastima, EU veleposlanik u SAD-u David O'Sullivan nije bio prozvan ustaljenim protokolarnim redom - ambasadore se proziva prema diplomatskom 'stažu' u danoj državi - već je prozvan zadnji.

Kako je O'Sullivan u Washingtonu od 2014. godine - među najdugovječnijim veleposlanicima - trebao je biti prozvan među prvih 20 ili 30 diplomata iz više od 150 stranih država koje su bile zastupljene na sprovodu.

Neimenovani diplomat jedne članice EU potvrdio je za DW da je došlo do umanjenja statusa, te da većina zemalja članica na ovu odluku gleda vrlo negativno.

- Očito se ne radi o pitanju protokola, već se radi o nečemu što ima vrlo očit politički motiv, kazao je i pojasnio kakav su odgovor dobili od State Departmenta kada su ih kontaktirali.

- Rekli su nam da su nas zaboravili obavijestiti, te da se radi o odluci koju su donijeli jer, čini se, šef protokola misli da je to ispravna odluka, rekao je.

Status veleposlanstva EU u Washingtonu podignut je na razinu suverene države u rujnu 2016. godine, nakon dugog i intenzivnog procesa za vrijeme vlade predsjednika Baracka Obame.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version