TURSKA POČELA VOJNE OPERACIJE U SIRIJI Iran počeo nenajavljene vojne vježbe na turskoj granici, Kremlj pozorno prati, Trump sanira štetu

Autor:

  • Tea Trubić Macan

09.10.2019.

Turkish President Tayyip Erdogan attends a joint press conference with Serbia's President Aleksandar Vucic after their meeting in Belgrade, Serbia, October 7, 2019. REUTERS/Djordje Kojadinovic
Djordje Kojadinovic / REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan na konferenciji za novinare u Beogradu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan svakoga bi trenutka trebao najaviti početak vojnih operacija u sjeveroistočnoj regiji susjedne Sirije.

Vojni stručnjaci smatraju da će invazija početi u neposrednoj blizini grada Tal Abjada iz kojeg se proteklih dana povukle američke snage.

Istovremeno, Iran počinje nenajavljene vojne vježbe u neposrednoj blizini turske granice, dok Kremlj pozorno prati razvoj situacije i u niskom startu čeka potez Ankare. Situacija je došla do točke usijanja, a tenzije bi se smirile jedino u slučaju da Erdogan odustane od svog nauma - što je još uvijek teoretski moguće, ali nije pretjerano izgledno.

Odustajanje od invazije koju je turski predsjednik najavio, u ovome trenutku (kada sa svih strana konkurentske sile najavljuju reakciju) bila bi racionalna odluka racionalnog lidera. No, upitno je koliko se Erdogana posljednjih mjeseci više uopće može smatrati racionalnim liderom.

Što se zapravo dogodilo?

Erdogan i Trump ovoga su vikenda telefonski dogovorili da će se američke vojne postrojbe povući iz sjeverne Sirije kako bi se Turcima prostro put prema željenoj intervenciji u graničnoj zoni. Unatoč tome što američki predsjednik neumorno tvrdi da je na Erdoganove uvjete pristao 'samo zato što želi smanjiti prisutnost SAD-a na Bliskom istoku', njihov je sporazum u najmanju ruku šokirao cijelu međunarodnu zajednicu.

Najsporniji dio te odluke je, svakako, prešutni dogovor da će Amerikanci prepustiti svoje saveznike Kurde na milost i nemilost Erdoganova režima koji ih smatra vodećim teroristima u regiji. Washington je godinama naoružavao, obučavao i trenirao kurdske vojne postrojbe, kojima u konačnici može zahvaliti za pobjedu nad snagama ISIS-a u cijeloj regiji. Nakon što su se uspješno suprotstavili džihadistima, Washington im sada u ključnome trenutku okreće leđa.

 

Još se nikada u višestoljetnoj povijesti SAD-a nije dogodilo da Amerikanci napuste svoje saveznike. Riječ je o doktrini koja je krajem 1960-tih godina dobila svoje ime i prezime; Nixonova doktrina, a nju su najviše poštivali Republikanci Donalda Trumpa tvrdeći da njome SAD cijelome svijetu šalje poruku da se isplati surađivati s američkom administracijom. Toj je doktrini, po svemu sudeći, nakon pola stoljeća odzvonilo. Ironično, Nixonovu je doktrinu okončao ni manje ni više nego još jedan republikanski predsjednik protiv kojeg je zbog afere 'gate' (Ukrajinagate, dobila je ime po aferi svih afera Watergateu) pokrenut proces opoziva u Zastupničkom domu Kongresa.

Još uvijek nije moguće procijeniti kako će kraj te doktrine utjecati na vanjskopolitičke interese SAD-a, a možda čak i na globalnu sigurnost, no nije pretjerano izgledno da će proći ispod radara. Predsjedniku su leđa preko noći okrenuli i oni najodaniji senatori, poput Lindsaya Grahama i Mitcha McConnella, koji su Trumpu neumorno tražili isprike za sve afere za koje ga se teretilo, bespogovorno mu čuvajući leđa.

Dodatnu dimenziju netipičnoj (možda čak i nepromišljenoj) vanjskopolitičkoj odluci američkog predsjednika daje i informacija koja je nedavno izašla u medijima; Trump je prije nekoliko godina izgradio svoj najmoderniji toranj u, ni manje ni više, nego Istanbulu. Bivši gradonačelnik i jedan od najutjecajnijih žitelja tog grada je, ni manje ni više, nego Erdogan. Vrijeme će pokazati radi li se o neobičnom spletu okolnosti ili o narušavanju javnih interesa SAD-a zbog unaprjeđenja vlastitog profita aktualnog korisnika Bijele kuće.

Trumpovi suradnici predsjedniku su posljednjih dana, po svemu sudeći, objasnili da ne može ostaviti Kurde na cjedilu. S obzirom na to da je prekasno da poništi dogovor s Ankarom, američki je predsjednik u svom stilu na Twitteru jučer upozorio svog turskog kolegu da će 'pomno paziti kako se ponaša prema Kurdima, zato što jednim potezom ruke može uništiti tursku ekonomiju'. Trumpovo upozorenje putem društvenih mreža nije odzvonilo u službenoj Ankari koja je jučer, također na Twitteru, objavila da Kurdi imaju dvije opcije; pobjeći ili snositi posljedice turskih vojnih akcija u regiji.