U jeku trgovinskog rata, EU i članice ASEAN-a ponovno započele pregovore o slobodnoj trgovini

Autor:

  • Tea Trubić,
  • Euractiv.com

06.08.2018.

Asia-Pacific foreign ministers pose for photos at the ASEAN Regional Forum meeting in Singapore on Aug. 4, 2018. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 381022435, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Na ministarskom summitu ASEAN-a, koji se ovaj tjedan održao u Singapuru, države sudionice naglasile su važnost odupiranja rastućem trendu ekonomskog protekcionizma, koji prijeti narušavanje globalne ekonomije.

Istovremeno, zastupnici država koje su sudjelovale na forumu tražili su kompromisna rješenja za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Članice regionalne organizacije ASEAN, koja je temeljena na ekonomskoj i političkoj suradnji, su najbrže rastuće ekonomije jugoistočne Azije u kojima živi više od 650 milijuna ljudi. Iako su prvi ciklus pregovora o trgovinskoj suradnji započeli 2007. godine, Europska unija je pregovore obustavila zbog protesta prema tadašnjem militarističkom režimu članice ASEAN-a Mjanmara. Međutim, kao rezultat posljedica destabilizacije globalne ekonomije zbog trgovinskog sukoba, stvorila se povoljnija pregovaračka klima koja je sporazumu o slobodnoj trgovini Europe i jugoistočne Azije dala drugu šansu.

Tijekom foruma, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, uvjerila je azijske partnere da u potpunosti mogu računati na Europu u težnji da se pronađu uvjeti za slobodnu trgovinu.

- Zajedničkim snagama branimo vrijednosti slobodne i poštene trgovine, zato što vjerujemo da će svi dionici od nje imati puno veće koristi nego što bi imali od globalne ekonomije narušene trgovinskim sukobima – rekla je na forumu, izrazivši nadu da će budući bilateralni odnosi dviju gospodarskih sila biti na još višem stupnju.

Dok je Washington fokusiran na nametanje novih carina Kini i Europskoj uniji, te dok oni istovremeno traže osvetnička rješenja kojima dodatno narušavaju globalni rast, strah od posljedica ekonomskih sukoba širi se diljem svijeta, pa tako i u državama jugoistočne Azije koje nisu izravno uključene u nametnute carine.

- Jako smo zabrinuti zbog trgovinskih odnosa SAD-a i Kine, zato što smo svjesni činjenice da u carinskom sukobu nema pobjednika – rekao je filipinski ministar vanjskih poslova Alan Peter Cayetano.

S njegovim se mišljenjem složio i malezijski kolega Saifuddin Abdullah, koji je upozorio članice ASEAN-a da će se na njihovim ekonomijama ubrzo osjetiti posljedice aktualnog trgovinskog sukoba.

- Sve članice ASEAN-a uvelike ovise o globalnoj trgovini, stoga smo zabrinuti da će naša gospodarstva osjetiti posljedice protekcionističkog trenda – naglasio je Abdullah.

Singapurski premijer Lee Hsien Loong, istaknuo je da bi sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i ASEAN-a posebice dobio na važnosti u jeku Trumpovih prijetnji, zato što bi građanima dao nadu da slobodna trgovina nije mrtva.

Ovaj članak je prerađena i dopunjena verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.