Ukrajina: prvi krug izbora prošao očekivano, u drugi krug idu Porošenko i Zelenski

Autor:

29.03.2019.

A woman kicks a cut-out figure depicting Russian President Vladimir Putin in Kiev, Ukraine March 28, 2019. REUTERS/Vasily Fedosenko
Vasily Fedosenko / REUTERS

Što misle o Rusiji i Putinu stanovnici Kijeva ne skrivaju

Nakon duge i mučne kampanje, niskih udaraca, podmetanja i istresanja raznih afera o suparnicima te optužbama za izdaju i prorusko petokolonaštvo, ali i stalnih natezanja s Rusijom, koja je upregla sve svoje propagadne, medijske i političke "veze" da urazumi bludnog mlađeg brata da je sada trenutak da se vrati u svoje staro (rusko) jato te produciranja straha da bi, kao i u SAD-u ("ako su mogli tamo što tek mogu kod nas"), Moskva mogla raznim tehnološkim i ostalim volšebnim načinima utjecati i isproducirati rezultate izbora, u nedjelju 31. ožujka održani su ključni, povijesni i najmasovniji predsjednički izbori u Ukrajini.

Gunessovskih 39 kandidata juriša (registrirano ih je 44, ali su neki odustali tokom kampanje) na zavjetni predsjednički tron u zemlji posrnule ekonomije, zbrkanog društva u nastajanju te s najvećom stopom korupcije u Europi, opterećenoj nametnutim ratom te sponzoriranom proruskom secesijom na istoku zemlje i otimanjem Krima od strane moćnog susjeda. Inače, svaki od kandidata morao je u proračun uplatiti 100 tisuća američkih dolara koji će se vratiti samo pobjedniku!

Izlazne ankete su potvrđivale ranija ispitivanja javnog mnijenja: Vladimir Zelenski je osvoji nešto više od 30 posto glasova, dosadašnji predsjednik Petro Porošenko 17,8, a Julija Timošenko se zaustavila na 14,2 posto. Prva bi se dvojica bi se trebala suočiti za tri tjedna u drugom krugu.

Kampanja je prošla više manje u grču opterećenosti ruskom sjenom koja se nadvila nad Ukrajinom, a kandidati su se nadmudrivali tko će dokazati veću odbojnost i odricanje od Putinovske Rusije. No, Rusiji za bilo kakav daljnji utjecaj na Ukrajinu vrijeme neumitno teče. napravili su mnoštvo grešaka u koracima koje im Ukrajinci nikada neće zaboraviti, a i licemjerije je na vrhuncu - "Rusija priznaje teritorijalni integritet Ukrajine", poručuju s Crvenog trga, ali uz fusnotu - " ali Krim je naš". No, upozoravaju dodatno da "srljaju u nacionalnu i društvenu propast približavanjem Zapadu, koji "vas zapravo neće" i koji "do zadnjeg Ukrajinca želi ratovati protiv Rusije, vaše jedine braće".

Moskvi je jasno da je Ukrajina otplovila i nadaju se čudu na ovim izborima, ali takvo kakvog zamišljaju u Moskvi teško da će se dogoditi, pa čak i ako Petro Porošenko (kralj čokolade), glavna meta opskurnih medijskih napada i ne pobjedi. Naime, čak se i otvoreno proruski kandidati nisu ufali Krim proglasiti ruskim. Ukrajina, pak u svom očaju poručuje - "moramo očistiti ukrajinstvo od virusa ruskosti, jer je to jedini način opstanka naše neovisnosti i suvereniteta", pa se čak ide toliko daleko da se kao nukleus za to novo ukrajinstvo uzima Stepan Bandera i njegov nacionalistički pokret (nešto između ustaša i četnika) okaljan kolaboracionizmom u Drugom svjetskom ratu te mnoštvom zločina protiv Židova, Rusa (komunista) i Poljaka. To ukrajinsko višestruko pucanje sebi u koljeno Rusima u propagandnom ratu dolazi ko naručeno. Dakle, svega je bilo, pa čak i toga da se na izborima kandidirao stanoviti Jurij Vladimirovič Timošenko (navodno Porošenkov čovjek) samo zato jer ima iste inicijale kao i Julija Vladimirovna Timošenko (bivši simbol prave Ukrajinke), pa on računa da će neki penzići ili neuki Julijini obožavatelji zbog te sličnosti zaokružiti, na toj plahti od listića, njega. Dobro njemu, a još bolje Porošenku i ostalima.

No, neki ukrajinski analitičari smatraju da je biračko tijelo Zelenskog - riječ je uglavnom o mladima i nezainteresiranima za politiku te razmrvljenom, osiromašenom i razočaranom nekadašnjem srednjem sloju - prilično nepredvidivo i tromo te da dio onih koji sada u telefonskim anketama rado glasuju za njega na izbore ipak neće niti izaći pa bi se njegova anketna prednost mogla istopiti. Doduše, ne toliko, smatraju analitičari, da mu ugroze drugi krug jer oko 75 posto Ukrajinaca obećava da će potegnuti do birališta bez obzira na vremenske uvjete. No, čak 83 posto Ukrajinaca misli da će na izborima biti nepravilnosti, pa i krivotvorenja.

Borba bez milosti

Dakle, sada je borba do zadnje kapi krvi za ono drugo mjesto koje vodi u drugi krug. Naime, za tu poziciju sretnika favoriti su Porošenko, koji je animirao sve administrativne i druge državne rezerve i potencijale pa krajem kampanje povećava šanse i to dobrim dijelom zato što je u susjednoj Rusiji izložen najžešćoj baražnoj vatri koja je daleko ispod granice dobrog ukusa, te otvorenom govoru mržnje koji izražava očaj kremaljske propagande u slučaju njegovog trijumfa. Što ga više napadaju to Porošenku više raste ugled i olakšava mu da kamapanju gradi na tome kako je on jedina i zadnja brana "ruskoj agresiji".

A ona je prošla je u ruženju Julije Timošenko kao "ruskog igrača" uz stalnu apokaliptičnu poruku - "Ili ja ili Putin". Porošenko igra na kartu "ako mene ne izaberete, dobit ćete Putina", a onda ništa od EU i NATO-a, za što je obećao da će 2023. godine uputiti zamolbe za prijam. No, "princeza Prvog majdana" 2004. godine Julija Timošenko, ukrajinska Evita Perón, diše mu za vratom jer je razlika, ovisno o anketama, jedva u granicama statističke pogreške. Glavna borba u kampanji vodila se upravo između nje i Porošenka i jedno su o drugome iznijeli mnogo degutantnog prljavog veša. I Timošenko je Porošenka optuživala da ide na ruku Rusima.

Zasad su oboje štedjeli Zelenskog, ali vjerojatno o njemu skupljaju kompromitirajuće materijale (a ima ih, očito) koji će izaći na vidjelo do kraja, tek u drugom krugu. Optužuje ga se da i dalje ima dionice u nekim ruskim tvrtkama iako on stalno govori da nema i "da u Rusiji više ne bi mogao nastupati kao komičar". Prema anketama Zelenski je favorit i u drugom krugu upravo protiv ovo dvoje konkurenata, ali svi su u Kijevu uvjereni, prođe li Porošenko u drugi krug, on će na kraju i otvoriti pobjednički šampanjac.