Vođa europskih liberala optužuje Viktora Orbána za suradnju s Kremljem

Autor:

14.09.2018.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15, 2018: Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) and Russia's President Vladimir Putin shake hands as they meet at the Moscow Kremlin. Mikhail Metzel/TASS, Image: 377891890, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Mađarski premijer Viktor Orbán i ruski predsjednik Vladimir Putin

Verhofstadt posebno upozorava da je Orbanova stranka s Putinovom potpisala sporazum koji predviđa razmjenu infromacija s Kremljem.

“U sljedećim tjednima i mjesecima međunarodna zajednica, a posebno Sjedinjene Američke Države, moraju slijediti naše upozorenje i djelovati: mađarska vlada predstavlja prijetnju međunarodnom poretku temeljenom na pravilima”, ključna je poruka iz komentara koji je Guy Verhofstadt objavio na mrežnim stranicama CNN-a.

Bivši belgijski premijer, a sada čelnik liberala u Europskom parlamentu (ALDE) piše kako on mađarskog premijera Viktora Orbána ne bi nazvao riječima velikog, pokojnog Johna McCaina: “Neofašist koji je u krevetu s Putinom”. No, nastavlja Verhofstadt, od 2014. godine vladavina prava i demokracija u Mađarskoj se urušavaju.

Čelnik ALDE-a se zatim usredotočuje na teme od posebnog interesa za američku publiku: antisemitizam koji se može iščitati iz poruka mađarskih dužnosnika te napad na Srednjoeuropsko sveučilište koje je financirano i američkim sredstvima.

Nacionalisti

“Uz državnu potporu diljem Mađarske koristi se retorika poput one Nigela Faragea, bivšeg čelnika Stranke za britansku neovisnost (UKIP), kojom su se birači plašili masovnim migracijama tijekom referenduma o Brexitu s očitom namjerom da se razbuktaju rasne tenzije i neprijateljstvo prema migrantima te demonizira George Soros”, piše Verhofstadt.

Bivši belgijski premijer upozorava da Orbán ne krije svoj cilj izgradnje iliberalne demokracije u Europi, pa i da u suradnji s bijelim nacionalistom Steveom Bannonom i talijanskim radikalno desnim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem proširi iliberalizam izvan Europe.

“Poput Donalda Trumpa, Orbán ne krije svoj prezir prema međunarodnom poretku temeljenom na pravilima i divljenje koje gaji prema autoritarnim moćnicima kao što su Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdoğan”, poentira Verhofstadt, ciljajući temu da može angažirati gledateljice i gledatelje CNN-a. Da bi zatim otvorio još jednu temu koja bi dodatno trebala zabrinuti i američke građane, ali i zdrave snage u trenutnoj administraciji, one koje stoje iza anonimnog uvodnika objavljenog u The New York Timesu o kojemu smo pisali prošli tjedan (bliski Trumpovi suradnici razmišljaju o mogućnosti da ga opozovu): “Posebno zabrinjavajući znak da europska radikalna desnica podriva suradnju obavještajnih službi i Zapada jest sporazum koji je Orbánova stranka Fidesz, uz druge europske desne stranke, potpisala s Putinovom Jedinstvenom Rusijom. Taj dokument predviđa razmjenu informacija s Kremljem o temama važnim za bilateralne i međunarodne odnose”.

Političke mjere

Zbog svega toga, navodi Verhofstadt, “europske vlade i SAD imaju moralnu obvezu intervenirati. Ne smijemo stajati po strani i dopustiti populističkim, radikalno desnim vladama da odvuku demokratske europske zemlje u orbitu Vladimira Putina te da potkopaju poslijeratne međunarodne norme”. Prema njegovu mišljenju, da bi se zaustavio nalet autoritarnih vlada, treba posegnuti za političkim i financijskim mjerama te dati podršku organizacijama civilnog društva i “građanima Mađarske koji zaslužuju bolje od ovog”. Verhofstadt zaključuje tekst naglašavajući kako sadašnja Mađarska ne bi mogla biti primljena u članstvo EU: “Orbán otvoreno govori da želi uništiti taj projekt. To nije u interesu naroda Amerike ili Europe. Moramo ga zaustaviti - odmah”.

 

Nekako istodobno stigla je očekivana vijest iz Varšave: Poljska će se usprotiviti bilo kakvim sankcijama koje bi EU htjela nametnuti Mađarskoj. Budući da je za konačnu odluku o sankcijama temeljem članka 7 Lisabonskog ugovora nužna suglasnost svih članica, ovom se porukom jasno dalo do znanja da je cijela procedura uzaludna. Poljska tako vraća uslugu Mađarskoj koja je, u trenutku kad je Europska komisija protiv Varšave pokrenula istovjetan proces, najavila da će glasati protiv sankcija.

Pravnici u Bruxellesu u međuvremenu su se dali u traženje opcije koja bi omogućila da se glasa istodobno o Mađarskoj i Poljskoj pa da tako ne mogu jedni spasiti druge. 

Sastanak

U međuvremenu, Budimpešta je objavila da će energetika će biti glavna tema sastanka Viktora Orbána i Vladimira Putina u utorak. Ruski i mađarski predsjednik posljednji put su se sreli u srpnju. Putin je u Orbánovim očima ne samo prijatelj, nego i stvarni saveznik i uzor.

Orban: Mađarska će poduzeti pravne korake glede odluke EP-a

Mađarska vlada odlučit će u ponedjeljak o pravnim koracima glede odluke Europskog parlamenta protiv te zemlje zbog ignoriranja demokratskih standarda, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

Europski parlament glasao je u srijedu o sankcioniranju Mađarske zbog ignoriranja pravila EU-a o demokraciji, građanskim pravima i korupciji.

Orban je za državni radio rekao kako očekuje "ozbiljnu pravnu raspravu" o odluci.

Orban, jedan od najžešćih protivnika imigracije u Europsku uniju, primijetio je da su, s obzirom na to da se europski izbori održavaju sljedeće godine, dani parlamenta u sadašnjem sazivu odbrojani.

On je također kritizirao njemačku kancelarku Angelu Merkel, nakon što je apelirala da države EU-a u četvrtak osiguraju da Frontex ima dovoljnu snagu da zaustavi ilegalnu imigraciju, u skladu s planovima Europske komisije.

"Znači plan je da se Mađarskoj, ako ne može biti prisiljena da pusti migrante sebi, moraju ukinuti prava da zaštiti svoje granice", rekao je Orban.

Oni žele iz Bruxellesa poslati plaćenike i onemogućiti našim sinovima da štite granice, rekao je. "I, ne smijemo imati ikakve iluzije, pustit će da migranti uđu", dodao je Orban.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version