Xi Jinping došao u Italiju sa 70 industrijskih menadžera

Autor:

22.03.2019.

Chinese President Xi Jinping and Italian President Sergio Mattarella inspect an honour guard at the Quirinal Palace in Rome, Italy March 22, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping i talijanski predsjednik Sergio Mattarella

Kineski državni i partijski predsjednik Xi Jinping prispio je u četvrtak uvečer u Rim, gdje će u petak i subotu razgovarati i pregovarati s talijanskim političkim čelnicima. S njim je i suita od više od 70 industrijskih menedžera, u konkretnom slučaju važnijih od diplomata i (pokojeg) vojnika.

Nije najavljen Xijev posjet papi Frani, ali je Sveta Stolica jasno stavila do znanja da su mu vrata Vatikana otvorena (u kineskoj delegaciji je i podtajnik Wang Chao koji je nedavno s kineske strane potpisao sporazum konkordatskog tipa o imenovanju katoličkih biskupa u Kini).

Glavna tema talijansko-kineskog susreta na vrhu je potpisivanje Memoranduma o sporazumijevanju o Inicijativi pojasa i ceste (BRI), poznatijoj pod poetski nevinijim nazivom Novi Put svile. Jedna od ključnih točaka Memoranduma je investicija u Trst kao glavni evropski mostobran Puta svile, što jedni vide kao novu golemu mogućnost za razvitak nekad važne luke, “zadavljene” raspadom Austro-Ugarske, a drugi kao opaku ugrozu evropskih interesa penetracijom kineskog zmaja, oko čega se najviše uzbunio Washington, a tek donekle Bruxelles. Sjedinjenim Državama smeta ama baš svaka najavljena točka, Evropskoj uniji najviše mogućnost da Huawei raznese Evropom svoju varijantu informatičke tehnologije pete generacije (5G).

Peking je posjet najavio oprezno tek u utorak, tjednima nakon početka javnog čepušanja između partnera u talijanskoj Vladi, gdje su ultranacionalistička ksenofobna Liga i populistički PoKret 5 zvjezdica povezani ugovorom o “najmanjem zajedničkom nazivniku”, a razdvojeni posve različitim idejnim i političkim opredjeljenjima.

Wang Chao je to komentirao: “Primijetili smo da ima rasprave, da ima otvorenih pitanja, ali to smatramo prirodnim, treba vremena za rast novog djeteta.”

Poziciju Kine ilustrirao je u komentaru za milanski Corriere della Sera  sam predsjednik Xi, najavljujući “strateški pakt s Italijom”, ali baveći se u tekstu više civilizacijom i kulturom a nimalo trgovinskom bilancom.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version