Zadnja šansa Iranskog nuklearnog sporazuma: 'Rizik je velik! Pozivamo potpisnice da još jednom razmisle o posljedicama'

Autor:

  • Tea Trubić

15.07.2019.

FILE PHOTO: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (not pictured) and his Iranian counterpart Mohammad Javad Zarif attend a news conference in Moscow, Russia May 8, 2019. REUTERS/Evgenia Novozhenina/File Photo
Evgenia Novozhenina / REUTERS

Nakon burnog tjedna tijekom kojeg je umalo došlo do eskalacije sukoba u Perzijskom zaljevu, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif Zapadu nudi ruku pomirenja; ali uvjetno!

Lideri preostalih zemalja potpisnica Iranskog nuklearnog sporazuma sastali su se danas, na četvrtu obljetnicu njegova potpisivanja, kako bi pokušali pronaći kompromisno rješenje kojim bi mirovni sporazum odolio turbulencijama koje posljednjih mjeseci vladaju na relaciji Teheran-Zapad.

U zajedničkom priopćenju kojeg su objavili uoči summita, europske su države naglasile da je 'rizik od poništavanja Iranskog nuklearnog sporazuma uistinu velik', pozvavši pritom države potpisnice da se ponesu odgovorno i ulože maksimalni trud u pronalazak novog rješenja.

Jedan od najvažnijih međunarodnih ugovora našega vremena potpisan je 2015. godine, a njegova je glavna zadaća bila spriječiti Irana da proizvede dovoljno uranija za stvaranje atomske bombe; barem do 2025. godine. Riječ je o jednom od najvećih diplomatskih napora administracije američkog predsjednika Baracka Obame, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama podigao mnogo prašine.

No, opstanak nuklearnog sporazuma pod upitnik se stavlja nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD, čime je održao jedno od glavnih obećanja svoje kampanje. Njegovom se odlukom Teheran počeo oglušivati na ključne odredbe nuklearnog sporazuma, a najviše je panike na Zapadu proširila spoznaja da je Iran počeo proizvoditi uranij u većim količinama od onih koji su definirani sporazumom; što je bio znak očite provokacije.

Tenzije u regiji došle su na sam vrhunac nakon što je prošloga tjedna Ujedinjena Kraljevina, jedna od preostalih potpisnica, u svojoj luci Gibraltar zaplijenila iranski tanker zbog sumnje da prenosi sirijske energente i time izravno krši odredbe EU. Iran nije dugo čekao za odmazdu, već je samo nekoliko dana kasnije spriječio put britanskoj brodici British Heritage u Hormuškom tjesnacu, čime je prekršio međunarodno pravo.

Kako bi spriječili sukob koji je umalo eskalirao, ministri vanjskih poslova dvaju zemalja odlučili su sjesti za stol i potruditi se pronaći način da se 'zakopa ratna sjekira'. Aktualni ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, jedan od dvojice preostalih kandidata za nasljednika Therese May, svom iranskom kolegi Mohammadu Javadu Zarifu potvrdio je da će britanske snage osloboditi zaplijenjeni tanker pod uvjetom da Ujedinjena Kraljevina dobije službenu garanciju da prevožena nafta nije bila namijenjena Siriji.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je u svom televizijskom obraćanju izjavio da je spreman na razgovor s Washingtonom, ali samo pod uvjetom da Trump obustavi trgovinski rat i nastavi poštivati odredbe Iranskog nuklearnog sporazuma.