Zamjenik talijanskog premijera osudio europske sankcije protiv Rusije, u Moskvi se osjeća 'kao kod kuće'

Autor:

  • Euractiv.com

18.10.2018.

FILE PHOTO: Italian Deputy Prime Minister and Interior Minister Matteo Salvini talks to journalists after a G6 meeting of Interior Ministers, the European Commissioner for Security and the European Commissioner for Migration near Lyon, France, October 9, 2018. REUTERS/Emmanuel Foudrot/File Photo
REUTERS

Matteo Salvini

Matteo Salvini, talijanski ultradesničarski ministar vanjskih poslova, za vrijeme svoje posjete Moskvi u  srijedu (17. listopada) osudio “ludost” sankcija Zapada protiv Rusije i oštro napao Europsku uniju.

“Ovdje se osjećam kao kod kuće […] Došao sam u posjet jer sam uvjeren da su sankcije gospodarska, socijalna i kulturološka ludost,” izjavio je Matteo Salvini, talijanski čelnik ultradesničarske stranke Lega Nord i zamjenik premijera.

Njegovi su komentari naišli na pozitivan odjek publike na skupu predstavnika ruskih i talijanskih gospodarstvenika, a nekoliko je poduzetnika s obje strane iskoristilo priliku da ga javno pozovu na ukidanje sankcija.

Salvini im je odgovorio da bi u idealnoj situaciji oni bili zauzeti vođenjem svojih tvrtki dok bi on sa svojim ruskim kolegom razgovarao o protuterorističkim mjerama i kibersigurnosti.

Umjesto toga, Europska unija financira i pogoduje Turskoj, “…zemlji koja je 44 godine jednu europsku državu držala pod vojnom okupacijom” pri čemu je nametnula sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima 2014. godine, rekao je Salvini.

Cipar je podijeljen od 1974. kada su turske postrojbe zauzele trećinu teritorija na sjeveru kao odgovor na vojni udar podržan od Atene čiji je cilj bio ujedinjenje tog mediteranskog otoka s Grčkom.  

Salvini je također stao u obranu Italije zbog kritika koje je EU uputila talijanskoj prekomjernoj proračunskoj potrošnji.

Bruxelles je zabrinut da će u Italiji proračun produbiti deficit. Sa 130 % od godišnjeg gospodarskog proizvoda, talijanski je dug značajno iznad ograničenja EU od 60 %.

Tijekom svog posjeta Moskvi u lipnju Salvini je rekao da želi okončati sankcije protiv Rusije.

Salvinija je ove srijede u posjet primio ruski zamjenik ministra vanjskih poslova, Aleksandar Gruško.

Posjeta talijanskog premijera Giuseppea Contea Moskvi očekuje se sljedeće srijede kada će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version