Hoće li se formirati Komisija do 2020.? U Bruxellesu su spremni na sve, pa i na to da von der Leyen mandat počne tijekom predsjedanja Hrvatske

Autor:

  • Tea Trubić Macan

29.10.2019.

Prime Minister of Finland Antti Rinne and European Commission president-elect Ursula Von der Leyen are seen at the Prime Minister's official residence Kesaranta in Helsinki, Finland, October 24, 2019. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT.
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa / via REUTERS

Zbog Brexita i pada rumunjske vlade, početak mandata Komisije Ursule von der Leyen mogao bi se poklopiti s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU

Trenutno 23 od 26 povjerenika spakiranih kofera čeka zeleno svjetlo Europskog parlamenta za početak mandata na čelu EU, no još uvijek im nedostaju tri imena. Možda čak i četiri?

Francuski i mađarski kandidati za povjerenika u novoj Komisiji dobili su diskretan blagoslov svoje buduće šefice, no formiranje izvršne vlasti Europske unije neprestano nailazi na nove izazove zbog kojih bi Ursula von der Leyen ponovno mogla odgoditi početak svog mandata.

Thierry Breton, izvršni direktor multinacionalne kompanije Atos, najnoviji je odabir Emmanuela Macrona za Europsku komisiju Ursule von der Leyen. Bivši ministar financija u administraciji Jacquesa Chiraca, kompromisno je rješenje kojim je francuski predsjednik pokušao pridobiti podršku Europske pučke stranke za snažan portfelj unutarnjeg tržišta i obrane EU. Kako bi izbjegao nesretnu sudbinu svoje prethodnice Sylvie Goulard, koju je odbor Europskog parlamenta odbio zbog sumnji na sukob interesa, Breton će morati podnijeti ostavku na mjesto izvršnog direktora Atosa, ali i prodati svoj udio dionica u toj kompaniji.

Mađarski premijer Viktor Orban nominirao je novog kandidata za Komisiju gotovo nekoliko sati nakon što je parlamentarni odbor odbio Lászla Trócsányija zbog sumnje na sukob interesa. Stalni povjerenik Mađarske pri Europskoj uniji Oliver Varhelyi novi je odabir kontroverznog premijera, a on je danas dobilo i potvrdu Ursule von der Leyen.

No, Rumunjska je i dalje veliki upitnik.

Prema posljednjim informacijama, najnoviji kandidat Bukurešta za Komisiju je Victor Negrescu, bivši zastupnik Europskog parlamenta. Prije nekoliko tjedana parlament u Bukureštu srušio je socijaldemokratsku vladu Viorice Dancile, pa se država u ključnom trenutku našla u situaciji u kojoj predsjednik Klaus Iohannis, liberal, mora odabrati tehničku vladu koja je zadužena za odabir povjerenika Europske komisije. Očekivano, Iohannis je mandat dao svom stranačkom kolegi Ludovicu Orbanu, a parlament će glasati o povjerenju početkom sljedećeg tjedna. U slučaju da Orbanova vlada dobije zeleno svjetlo, očekuje se da će do kraja tog tjedna Bruxellesu i konačno nominirati Negrescua za, po svemu sudeći, novi portfelj.

Naime, prema posljednjim neslužbenim informacijama, još uvijek nije sigurno da će transport biti portfelj Rumunjske, kao ni da će proširenjem upravljati Mađarska.

Međutim, u slučaju da parlament odbije Orbanovu liberalnu vladu, situacija se dodatno komplicira, čime se pod upitnik stavlja i 1. prosinac kao početak mandata nove Europske komisije.

Ionako kompleksnoj situaciji dodatnu dimenziju dalje rasplet situacije u Londonu. Boris Johnson početkom mandata glatko je odbio nominirati povjerenika za Europsku komisiju, naglašavajući da će 'milom ili silom' izaći iz EU prije početka mandata nove izvršne vlasti. No, okolnosti su se bitno promijenile, tako da će novom odgodom Brexita britanska vlada morati (barem službeno) nominirati povjerenika za Europsku komisiju. Kao i svako pitanje posljednjih mjeseci u Westminsteru, i taj je problem dobio kompleksnu političku dimenziju oko koje se lome brojna koplja. Dok neki smatraju da bi bilo najjednostavnije i najkorektnije da Johnson nominira Juliana Kinga, dosadašnjeg povjerenika u Komisiji, za novi mandat do Brexita, nekolicina tvrdolinijaša smatra da vlada mora zauzeti čvršću poziciju i odlučnije se suprotstaviti zahtjevima Bruxellesa.

S obzirom na to da će se početkom prosinca održati prijevremeni parlamentarni izbori u Ujedinjenoj Kraljevini, nije pretjerano izgledno da će se pitanje povjerenika naći na ljestvici prioriteta britanske vlade. Još uvijek nije u potpunosti jasno hoće li Komisija moći započeti sa svojim radom ako sve članice ne dostave svog povjerenika jer se ova situacija nikada do sada nije dogodila.

Jedno je sigurno; u Bruxellesu postaju spremni na sve, pa i na to da Komisija sa svojim radom započne tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.