Ako nas Trump nastavi tretirati kao neprijatelje, branit ćemo interese EU

Autor:

  • Euractiv.com

03.01.2019.

Manfred Weber, top candidate of Germany's Christian Social Union (CSU) for the European Parliament election, speaks at a party congress in Munich, Germany, November 24, 2018. REUTERS/Andreas Gebert
Andreas Gebert / REUTERS

Manfred Weber

U slučaju pogoršanja trgovinskog sukoba EU i SAD-a zbog toga što američki predsjednik Donald Trump i dalje Europljane tretira kao 'neprijatelje', nećemo imati drugog izbora nego braniti interese svoje industrije, rekao je spitzenkandidat europskih demokršćana Manfred Weber.

Vodeći kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije je u intervjuu za European Business Review rekao da Europi nije u interesu dodatno pogoršavati trgovinski sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Uistinu smo pokušali sve kako bismo uspostavili dijalog s Washingtonom. Ako nas predsjednik Trump nastavi doživljavati kao neprijatelje, morat ćemo stati u obranu interesa europske industrije – zaključio je njemački konzervativac.

- Takav scenarij će se negativno odraziti i na sudbinu brojnih Amerikanaca. U trgovinskom sukobu postoje samo gubitnici, nema pobjednika – dodao je.

Bavarski političar smatra da američki izolacionizam treba Europskoj uniji poslužiti kao upozorenje, ali i kao poticaj da nastave 'graditi mostove' i trgovinska partnerstva diljem svijeta.

- Europa treba dati jasan, smiren i zajednički odgovor na trenutne izazove. Unatoč tome, nadam se da će se transatlantski odnosi uskoro popraviti – rekao je Weber.

Odsutnost Francuske

Weber se u intervjuu osvrnuo i na predstojeće izbore za Europski parlament koji će se održati u svibnju, naglasivši važnost suprotstavljanja rastu populizma diljem kontinenta.

Na pitanje o 'germanizaciji Europe', koja je aludirala na činjenicu da je većina istaknutih funkcija Europske unije pripala njemačkim političarima, Weber je istaknuo da je 'glavna zadaća Europske komisije zastupanje interesa svih država članica, koje su jednake pred Lisabonskim ugovorom'.

- Čak i politički gledano, bilo bi uistinu pogrešno da jedna država članica postane previše dominantna – dodao je.

Međutim, rekao je da bi se trebala analizirati i donedavnu 'odsutnost' Francuske u ključnim europskim pitanjima.

- Dobio sam dojam da Francuska posljednjih godina nije dovoljno prisutna na svjetskoj političkoj sceni. Iako se ne slažem uvijek s politikom predsjednika Emmanuela Macrona, podržavam njegov pojačani angažman u Europskoj uniji – rekao je.

Francuski predsjednik Macron, čija stranka En Marche! trenutno nije zastupljena u Europskom parlamentu, vjerojatno će se na predstojećim izborima u svibnju svrstati u političku grupaciju ALDE, čime bi mogao preuzeti glasove liberalnijih glasača pučana i socijaldemokrata. Usprkos nagađanjima, Macron još nije javno predstavio svoju strategiju za europske izbore. Izvor iz Europske pučke stranke rekao je da bi Macron podržao ideju spitzenkandidata da ima svoje zastupnike u trenutnom sazivu Europskog parlamenta.

- Svojim nedostatnim angažmanom u predizbornoj kampanji za europarlamentarne izbore, onemogućava Francuskoj da aktivno sudjeluje u ključnom trenutku Europske unije – rekao je izvor.