ALDE: 'Macron će nam se pridružiti tek nakon izbora, zato što želi osigurati glasove ljevice i desnice'

Autor:

  • Tea Trubić

05.02.2019.

French President Emmanuel Macron is welcomed by Argentina's President Mauricio Macri as he arrives for the G20 leaders summit in Buenos Aires, Argentina November 30, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci
Marcos Brindicci / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na sastanku zemalja G20 u Buenos Airesu, Argentina

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona La Republique En Marche (LREM) mogla bi se pridružiti političkoj grupaciji Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) u novom sazivu Europskog parlamenta.

Prema navodima španjolskih liberala, koji pokušavaju okupiti sve proeuropske struje kako bi se zajedničkim snagama suportstavili euroskepticima i populistima, Macronovci bi se ALDE-u mogli pridružiti tek nakon izbora za Europski parlament.

Tako barem smatra Luis Garicano, španjolski ekonomist koji će biti nositelj liste španjolske liberalne stranke Ciudadanos. Garicano smatra da će Macron prvo pokušati privući razočarane glasače socijaldemokrata i umjerenih konzervativaca, a tek onda 'odabrati stranu' u novom sazivu Parlamenta EU.

Ključna uloga

- Oni su svoju odluku već donijeli, sada je samo pitanje što točno očekuju od buduće suradnje s nama – kazao je Garicano u razgovoru za Financial Times.

Cijela Europa bi mogla još desetljećima 'osjetiti' rezultate izbora koji će se ovoga proljeća održati u svim državama članicama. Predizborne ankete upozoravaju na gotovo nezaustavljiv rast popularnosti euroskeptičnih stranaka, dok stranke umjerenih opcija gube podršku razočaranih birača. Upravo bi u tom slučaju, smatra Garicano, liberali imali ključnu ulogu pri održavanju stabilnosti.

Macronova je stranka za sada izjavila da je spremna surađivati samo s grupacijom ALDE, ali još nije definirala na koji točno način.

- Smatram da riječ 'liberal' trenutno u Francuskoj nije pretjerano popularna – rekao je Garicano, koji je stekao doktorat na Sveučilištu u Chicagu, a svojevremeno je predavao i na uglednom britanskom sveučilištu London School of Economics.

Ciudadanos

Španjolska stranka Ciudadanos službeno je osnovana prije samo četiri godine, pa na prijašnjim izborima za Europski parlament još uvijek nije postojala, a ovaj bi put mogla postati ključem izbornog uspjeha političke grupacije ALDE. Međutim, samo nekoliko mjeseci prije europarlamentarnih izbora njihovo stranačko vodstvo treba odgovoriti na brojna neugodna pitanja o regionalnoj vladi španjolske provincije Andaluzije, u kojoj je demokršćanska Narodna stranka koalirala s kontroverznom ksenofobnom strankom Vox, uz blagoslov i potporu Ciudadanosa.

Garciano je ponovno naglasio da se ideologija njegove stranke 'naprosto ne može nalaziti dalje od one koju zastupa stranka Vox'.

- Niti sekunde nismo razmišljali o tome da se pridružimo njihovoj manjinskoj koaliciji – oštro je odgovorio, naglasivši pritom da stranačko vodstvo nije bilo voljno dati ustupke niti ideološki bližim narodnjacima.

S obzirom na to da je temelj ideologije liberala slobodna trgovina i koncept države blagostanja, Garicano smatra da ALDE ima dobre preduvjete za kvalitetu suradnju s umjerenim demokršćanima i socijaldemokratima u budućem sazivu Europskoga parlamenta.

Suradnja s drugim grupacijama

- Europska pučka stranka u svojim redovima ima mnoge članove koji su blizu centra i koji zaziru od pripadanja političkoj platformi koja u svojim redovima ima Viktora Orbana – izjavio je.

Prema procjenama relevantnih predizbornih anketa, ALDE i LREM bi zajedno mogli osvojiti čak 98 mandata, dok bi socijaldemokrati ostali drugom najvećom grupacijom u Europskom parlamentu sa 129 zastupničkih mjesta.

Najveći izazov suradnji europskih liberala trenutno je pitanje reforme eurozone i činjenica da postoje nesuglasice između različitih struja unutar grupacije ALDE. Naime, nizozemski i njemački liberali ne slažu se s prijedlogom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o centralizaciji fiskalne moći EU. Međutim, trenutno se odvijaju brojni pregovori s njemačkom Liberalnom strankom FDP i nizozemskom VVP, kako bi pravovremeno izgladili postojeće nesuglasice i stvorili uvjete za buduću suradnju.

- Smatram da je sintagma 'više Europe' postala problematična, ali da bi je mogla zamijeniti krilatica poput 'bolja Europa', kojom bi se efikasnije privukle sve proeuropske struje koje su spremni zajednički raditi na boljitku Unije - zaključio je.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version