Austrija službeno započela kampanju za europarlamentarne izbore

Autor:

  • Herbert Vytiska

08.01.2019.

Austria's Chancellor Sebastian Kurz arrives at a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 13, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Kampanja za europarlamentarne izbore službeno je započela, samo dan nakon završetka austrijskog predsjedanja Vijećem Europske unije, izvještava Euractiv.de.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, ugostio je spitzenkandidata europskih pučana Manfreda Webera na tradicionalnom novogodišnjem koncertu. Weber je odmah iskoristio priliku da kancelaru osigura sredstva i upute za predizbornu kampanju. Naime, posebice se okomio na populističke i nacionalističke stranke, među kojima se našla i austrijska Slobodarska stranka (FPO), koalicijski partner kancelara Kurza. Upravo zato, smatraju analitičari, tijekom kampanje za europarlamentarne izbore moglo bi doći do porasta napetosti unutar koalicije.

Široka platforma desnice

Slobodarska stranka se posljednjih nekoliko dana posvetila redefiniranju svog brenda, stavljajući pritom fokus ponovno na pitanje izbjeglica. Kao rezultat takve retorike, napadnuta je austrijska podružnica Caritasa zbog optužbe da vodi 'industriju azila'. Također, stranačko vodstvo zahtjeva da se mladim migrantima postrože regulacije ulaska i ostanka u državi. Žele omogućiti da se izbjeglicama kojima je odbijen azil ne odobri boravak u državi, već da ih se hitno deportira.

Austrijski zastupnik Europskog parlamenta Harald Vilimsky (FPO), koji pripada političkoj grupaciji Europa nacija i sloboda, nazvao je Jeana-Claudea Junckera 'sramotom Europske unije'. To nije prvi put da se predsjednik Europske komisije našao kao meta napada zastupnika Slobodarske stranke. Stranačko vodstvo austrijske Pučke stranke (OVP), na čijem je čelu kancelar Sebastian Kurz, odlučila je na napad odgovoriti 'neugodnom tišinom', zato što se radilo o njihovim koalicijskim partnerima o kojima ovisi stabilnost izvršne vlasti. Zastupnici austrijskih pučana kritizirali su vodstvo zbog odluke, no do daljnje rasprave nije došlo zato što nitko nije želio javno istupati protiv retorike FPO-a.

Međutim, taj argument nije primjenjiv na razini politike Europske unije, u kojoj su populisti radikalne desnice već mjesecima lobirali za proširenje parlamentarne skupine, napomenuo je Vilimsky u intervjuu.

- Ne želimo se smatrati ekstremistima ili radikalima, već samo onima koji zastupaju stajalište da se Unija treba mijenjati i da se mora ograničiti na svoje osnovne zadatke – stoji u službenoj izjavi te grupacije.

Istupivši svojim zajedničkim stavom, nadaju se da će na predstojećim izborima za Europski parlament uspjeti postati drugom najvećom grupacijom, zamijenivši pritom europske socijaldemokrate.

Vilimsky traži debatu s Karasom

Stranačko vodstvo FPO-a već je definiralo izvor sukoba s koalicijskim partnerom. Naime, krivnju su prebacili na čelnika austrijskih pučana u Europskom parlamentu Othmara Karasa. Riječ je o uvjerenom proeuropskom političaru koji je u nekoliko prilika svojoj stranci zauzeo jasan proeuropski stav, osobito onda kada bi mu se pružila prilika za rast popularnosti. Karas obnaša dužnost zastupnika u Europskom parlamentu od 1999. godine i smatra se jednim od najiskusnijih i najrenomiranijih austrijskih zastupnika. Međutim, još uvijek nije odlučio hoće li se kandidirati za još jedan mandat u Bruxellesu.

Za razliku od preostale četiri stranke koje su izrazile generalnu želju da ponovno postanu dio novog saziva Europskog parlamenta, OVP je jedina stranka koja će svoje kandidate najaviti već u siječnju. Zasad je jedino sigurno da kancelar Kurz želi odabir sljedećih zastupnika prepustiti biračima putem preferencijalnog odabira. Tom strategijom želi izbore učiniti primamljivijima biračima, koji će u slučaju preferencijalnog odabira imati puno veći utjecaj na odabir kandidata. Kurz smatra da bi takva mjera potaknula javnost i povećala odaziv biračkog tijela koji je tijekom izbora 2014. godine bio samo 45 posto.

Takva strategija išla bi Karasu u korist. Naime, tijekom prethodna dva izborna ciklusa za Europski parlament, OVP-ov kandidat je završio na prvome mjestu. Također, stranačko vodstvo razmatra nošenje transparenta Aloisa Mocka tijekom predizborne kampanje; austrijskog političara koji se istaknuo tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom. Austrija ove godine slavi 30 godina od kada je aplicirala za članstvo u tom bloku.

Stranke u potrazi za samopotvrdom

Ovogodišnji izbori za Europski parlament bit će važni i za austrijske opozicijske stranke kojima će biti dana prilika da se istaknu i pridobiju simpatije novih birača. Nova čelnica Socijaldemokratske stranke (SPO) Pamela Rendi-Wagner, voljela bi svojim stranačkim kolegama osigurati dobar plasman, pa je odlučila u utrku poslati bivšeg čelnika Andreasa Schiedera.

Zeleni od listopada 2017. godine nemaju svog predstavnika u austrijskom parlamentu, pa se nadaju dobrom plasmanu na razini Europske unije. Njihov kandidat Werner Kogler je bivši član Nacionalnog vijeća. Liberalni pokret NEOS pod vodstvom Claudije Ramon nada se istom ishodu.

Veliki su ulozi i za stranačko vodstvo OVP-a. S obzirom na to da žele zadržati titulu najrelevantnije austrijske stranke, namjeravaju iskoristiti europarlamentarne izvore kao potvrdu uspjeha svoje politike. Također, žele zadržati i status 'proeuropske' demokršćanske stranke. Prioriteti Europske pučke stranke koje Weber namjerava staviti u fokus tijekom narednih mjeseci, u potpunosti su usklađeni sa stavovima austrijske Pučke stranke, a podupire ih i većina njihovog biračkog tijela.

U budućnosti, princip jednoglasnosti nadomjestit će se interesom za učinkovitu vanjsku i sigurnosnu politiku. Vrlo je izgledno da će se uvesti digitalni i transakcijski porez na razini Europske unije, unatoč tome što je zakonski prijedlog 'zapeo' u fazi rasprave. Konačno, na dnevni red će doći i status pregovora ulaska Turske u Europsku uniju, na čemu Kurz već dugo inzistira dok Weber podupire.

No, još uvijek nisu pridobili potrebnu većinu.