Barnier u pohodu na najvišu funkciju Europske unije

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

26.11.2018.

European Union's chief Brexit negotiator Michel Barnier holds a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium February 9, 2018. REUTERS/Francois Lenoir - RC157637E1D0
REUTERS

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier

Michel Barnier, glavni pregovarač Europske unije za Brexit, ove je nedjelje primio je samo riječi hvale od europskih čelnika zbog svog obećanja da će osigurati usvajanje sporazuma dogovorenog s Londonom.

Rukujući se s čelnicima država EU, pokušao je osvojiti i njihove simpatije i preporuke za kandidaturu na funkciju predsjednika Europske komisije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, špalnjolski premijer Pedro Sánchez i litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė bili su među uzvanicima u Bruxellesu kako bi zahvalili 67-godišnjem čelniku.

U rujnu, Barnier je izjavio da se neće nominirati za spitzenkandidata Europske pučke stranke, koja je ujedno najjača stranka u Europskom parlamentu, za nasljednika Jean-Claudea Junckera.

Europska pučka stranka je nakon te izjave za svog kandidata odabrala Manfreda Webera, saveznika kancelarke Merkel, no većina diplomata Europske unije i službenika smatra da Barnier nije ispazo iz utrke.

- Njegov angažman oko Brexita omogućio mu je izgraditi profil i ugled među kolegama. Tada su pregovori i dalje bili u tijeku , pa nije bilo vremena da se posveti kandidaturi. No, svi znamo da razmišlja i radi na tome - rekao je visokopozicionirani europski diplomat u nedjelju.

Juncker, čiji mandat ističe već idućeg studenog, bio je prisutan s ostalim državnicima 27 europskih zemalja kako bi zahvalio Barnieru na uloženom trudu oko čuvanja jedinstva EU tijekom pregovora s Londonom.

Nasljednika Jean-Claude Junckera birat će 27 čelnika država EU koji mogu, ali i ne moraju, glasati prema rezultatima izbora za Europski parlament koji će se održati ovoga svibnja. Naime, kandidat stranačke grupacije koja na izborima ovoga proljeća osvoji relativnu većinu glasova, postaje predsjednikom Europske komisije bona fide

Trenutno, Weberov protukandidat je nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans koji trenutno obnaša funkciju prvog potpredsjednika Europske komisije, tj. Junckerova zamjenika.

Politički analitičari  smatraju da bi Weber mogao postati nasljednik Josipa Daula, snažnog predsjednika EPP-a koji bi uskoro mogao stupiti u mirovinu. Daul, nekadašnji poljoprivrednik podrijetlom iz pokrajine Alsace, istaknuti je međunarodni predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta te služi kao predsjednik europskih pučana od 2013. godine.

Barnier, konzervativni branitelj europskog projekta, nakon referenduma o Brexitu je službeno putovao diljem država članica EU pokušavajući se sastati s manjim političkim igračima, sindikatima radnika i industrijskim lobijem. Također, pohvaljen je i glavni tajnik Europske komisije Martin Selmayr. Naime, Juncker i Barnier su pohvalili i rad dvojice suradnika koji su se istaknuli u pregovorima s Londonom.

'Europski izbor'

Tijekom procesa, Barnier je pokazao izrazito poštovanje prema Europskom parlamentu, koje također treba izglasati Sporazum o Brexitu kako bi on stupio na snagu 29. ožujka 2019. godine, datum kada će Ujedinjeno Kraljevstvo službeno napustiti Europsku uniju.

Budući da Parlament ne želi povjeriti rukovodstvo Europskim komisijom nekome bez njegove prethodne preporuke, pretpostavlja se da će se žustro suprotstaviti kandidaturi Michela Barniera.

Istovremeno, Barnier bi se mogao suočiti i s problemima iz rodne Francuske, zbog nedostatka potpore svojih sunarodnjaka i predsjednika Emmanuela Macrona.

Samo mali znakovi ukazuju na to da Barnier pretendira na funkciju predsjednika Komisije. Naime, ranije u studenom putovao je u Helsinki na kongres Europske pučke stranke bez prethodnog savjerovanja sa stranačkim čelnicima.

Barnier je ranije ovog mjeseca u Bruxellesu iscrpan dvosatni govor, koji je prilično izgledao kao najava kampanje, u kojem je raspravljajao o problemima poput klimatskih promjena, električnih automobila te borbe protiv populizma i izazova koje predstavljaju Kina i Sjedinjene Američke Države za Europu.

Kao najbitniji govornik konzervativne, katoličko-belgijske udruge, napunio je koncertnu dvoranu kulturnog centra u Bruxellesu. Njegova knjiga pod naslovom ‘Europski izbor' prodavala se ispred dvorane.

- Barnier sigurno nije odustao. Bio je uspješan u pregovorima i sastancima diljem Europske unije. Vidjet ćemo što će se još dogoditi narednih mjeseci - rekao je još jedan visokopozicionirani europski diplomat u razgovoru s novinarom Euractiva.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.