Biden osvaja podršku Demokrata

Autor:

  • Karla Juničić

09.03.2020.

(FILES) In this file photo taken on September 12, 2019 Democratic presidential hopefuls Former Vice President Joe Biden (L) and California Senator Kamala Harris (R) speak while Vermont Senator Bernie Sanders walks by after the third Democratic primary debate of the 2020 presidential campaign season hosted by ABC News in partnership with Univision at Texas Southern University in Houston, Texas on September 12, 2019. - Senator Kamala Harris endorsed Joe Biden for the Democratic presidential nomination on March 8, 2020, while his chief rival Bernie Sanders won the backing of civil rights leader Jesse Jackson as the rival candidates competed for African American support. Harris said she was coming out for Biden because she believes the former vice president can best unify the country going into crucial November US elections against Donald Trump. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Robyn Beck / AFP

Sve je jasnije da će većina vodećih Demokrata, koji su ispali iz utrke za američke predsjedničke izbore 2020., podržati bivšeg potredjednika i demokratskog kandidata Joea Bidena. U nedjelju je Kamala Harris podržala Bidena, a u ponedjeljak to je učinio i Cory Booker.

U svojoj izjavi u nedjelju ujutro, senatorica iz Kalifornije Kamala Harris je rekla da je od početka kandidature govorila da ''Americi treba predsjednik koji odražava pristojnost i dostojanstvo američkog naroda; predsjednik koji odražava pristojnost i dostojanstvo američkog naroda; predsjednik koji govori istinu; i predsjednik koji se bori za one čiji se glas prečesto zanemaruje''. Iz tih razloga najavila je svoju podršku Bidenu, a to je potvrdila i u videoporuci objavljenoj na Twitter profilu.

''Učinit ću sve što je u mojoj moći da mu pomognem u izborima za sljedećeg predsjednika SAD-a", izjavila je.

Prema izvoru iz službenih krugova koje je objavio CNN,  Harris je odlučila podržati Bidena nakon što je senatorica iz Massachusettsa  Elizabeth Warren u četvrtak odustala od utrke. Pream navodima Harris je čekala potvrdu jer nije željela ići protiv Warren ili kandidatkinje Amy Klobuchar.

Harris je bila povezana s Bidenom i prije predsjedničke kampanje. Ona je bila glavna državna odvjetnica u Kaliforniji u isto vrijeme kada je Bidenov pokojni sin Beau Biden bio državni odvjetnik savezne države Delaware.

Joe Biden javno je i privatno potaknuo Harris da ostane u politici. Iako se u početku smatralo da su obojica najizgledniji kandidati za osvajanje demokratskih predizbora, Harris se povukla iz kampanje u prosincu zbog pada rejtinga, ali i zbog financijskih pritisaka, prema tadašnjim izjavama.

 

Iako se ni Biden ni Harris ne slažu po nekim pitanjima, posebice onih koji se tiču rasne politike, Biden bi mogao razmotriti Harris za poziciju potpredsjednice. Takvo nešto je i demokratski kandidat izjavio novinarima: ''Ona je čvrsta, može jednog dana biti predsjednica, može biti i potpredsjednica, mogla bi i postati tužiteljica Vrhovnog suda, mislim da ima ogromnu sposobnost."

Dugo očekivana podrška Bidenu dolazi kao nastavak niza podrške od strane demokratskih kandidata za predsjedničke izbore 2020. koji su ispali iz utrke, a među kojima su: senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar, bivši gradonačelnik grada South Bend u saveznoj državi Indiani Pete Buttigieg i bivši kongresnik iz Teksasa Beto O'Rourke. Samo dvadeset i četiri sata nakon Kamale Harris i Cory Booker, senator iz New Jerseya, objavio je svoju podršku Bidenu.

Na svojem Twitter profilu napisao je da će Biden vratiti povjerenje i  čast u Ovalni ured i ''baviti se najnužnijim izazovima''. Booker je okončao svoju predsjedničku kandidaturu u siječnju, obećavši da će učiniti: "sve što je u mojoj moći da izaberem demokratskog kandidata za predsjednika."