Bivši finski premijer najavio kandidaturu za predsjednika Komisije

Autor:

03.10.2018.

2963839 10/27/2016 Alexander Stubb, Finland's Finance Minister, attends the Warsaw Security Forum., Image: 304078562, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Bivši finski premijer Alexander Stubb

Finac Alexander Stubb u utorak je objavio kandidaturu za nasljednika Jean-Claudea Junckera na čelu Europske komisije, postavši tako drugi službeni kandidat pučana na izborima za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine.

Stubb je u pismu upućenom kolegama iz Europske pučke stranke napisao da je 'deklarirani proeuropejac' te da ga je na kandidaturu potaknula potreba da obrani europske vrijednosti i Europi omogući da popuni vakuum koji je nastao 'dobrovoljnom marginalizacijom' SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u svjetskoj politici.

- Vrijeme je da se okupimo oko našeg cilja za snažnu Europu. To znači ublažavanje nepotrebnih podjela između istoka i zapada te sjeverna i juga. Moramo biti bolji u naglašavanju onoga što nas ujedinjuje umjesto onoga što nas razdvaja - napisao je.

Stubb (50) je bio premijer, ministar financija i ministar vanjskih poslova Finske, a trenutno je potpredsjednik Europske investicijske banke.

Europska pučka stranka će izabrati svojeg vodećeg kandidata za europske izbore na sastanku u Helsinkiju 7. i 8. studenoga. Stubb će odmjeriti snage s Manfredom Weberom, predsjednikom kluba zastupnika pučana u Europskom parlamentu, i možda još nekoliko drugih kandidata.

Kada je riječ o socijalistima, za nasljednika Jean-Claudea Junckera kandidirao se za sada jedino slovački socijalist Maroš Šefčović, povjerenik Europske komisije za energetiku.