Britanska premijerka preživjela glasanje o nepovjerenju

Autor:

  • Tea Trubić

12.12.2018.

Britain's Prime Minister Theresa May arrives back at 10 Downing Street, in London, Britain December 12, 2018. REUTERS/ Eddie Keogh
Eddie Keogh / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Britanska premijerka preživjela je dosad najveći izazov svom autoritetu - glasanje o nepovjerenju koje su pokrenuli zastupnici njezine vlastite, Koznervativne stranke. Iako je dobila važnu bitku, pred May je i dalje neizvjesna borba za izglasavanje sporazuma o Brexitu, bez kojeg će doći do kaotičnog razlaza Britanije i EU.

Zastupnici konzervativne stranke su presudili - Theresa May će i dalje obnašati funkciju britanske premijerke. S 200 glasova za i 117 glasova protiv potvrđeno je povjerenje vodstvu premijerke May u ovim turbulentnim danima za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Današnjim je ishodom britanska premijerka osigurala svoju političku poziciju s obzirom na to da nezadovoljni stranački kolege narednih 12 mjeseci neće moći ponovno pokretati postupak opoziva. No, i dalje ostaje pitanje razjedinjenog Parlamenta koji nema većinu niti za jednu bitnu odluku.

Sporazum koji je May ispregovarala s Bruxellesom, a koji su već potvrdili čelnici ostalih 27 EU država, teško će biti prihvatljiv tvrdolinijaškim pobornicima Brexita u njezinoj stranci, dok Laburisti ne pristaju ni na što osim na nove izbore. Povlačenje iz Brexita, tj. ostanak u EU također ne bi dobio većinu glasova, čak ni kada bi bio predložen, a male su šanse da će se na vrijeme raspisati i drugi referendum o izlasku.

Pobuna unutar stranke

Ovo nije bio prvi put da su zastupnici Konzervativne stranke u Donjem domu odlučivali o političkoj sudbini čelnika torijevaca. Istu su sudbinu doživjeli i premijer Edward Heath 1975. godine, Margaret Thatcher 1990. te Iain Duncan Smith 2003. godine.

I prije nego što je objavljen današnji ishod tajnog glasovanja, Theresa May je svojim kolegama obznanila da ne namjerava predvoditi konzervativce na parlamentarnim izborima predviđenima 2022. godine, rekao je novinaru CNN-a jedan od torijevskih zastupnika koji je prisustvovao današnjem sastanku.

Najavom da ne namjerava biti čelnik Torijevaca na sljedećim izborima umirila je strahove kolega koji bi htjeli da May završi Brexit, ali su se bojali učiniti ju nedodirljivom na 12 mjeseci, jer smatraju da bi konzervativci s May vjerojatno izgubili izbore.

Njezin stranački oponent i zagovornik tvrdog Brexita Jacob Rees-Mogg, koji je i prvi predao zahtjev za glasanjem o nepovjerenju, upozorio je da valja uzeti u obzir formulaciju premijerke May.

- Političarima 'namjera' ne znači mnogo. Namjera je tu da se vremenom i političkim okolnostima promijeni, rekao je Rees-Mogg.

Dramatičan dan

Saga o Brexitu danas je doživjela svoj vrhunac. Jutro je započelo tako da je Sir Graham Brady, predsjedavajući zastupnik torijevskog Odbora 1922 javnosti obznanio da ima 48 potrebnih potpisa nezadovoljnih zastupnika Konzervativne stranke i da se time službeno pokreće postupak glasanja o povjerenju aktualnoj premijerki. Iako je Brady potpise imao još jučer navečer, odlučio je pričekati povratak May u London kako bi joj osobno saopćio vijest.

Theresa May je u službenom obraćanju javnosti najavila da će se boriti 'svim raspoloživim snagama' za ostanak na funkciji i zaštitu britanskih interesa. Naglasila je da će se njezinim opozivom dodatno zakomplicirati i prolongirati ionako kompleksna i dramatična situacija s usvajanjem Sporazuma o Brexitu.

Biti ili ne biti

Postupak glasovanja o povjerenju Theresi May u Donjem domu parlamenta počelo je u 19 sati po našem vremenu, a službeni rezultati objavljeni su u 21 sat.

May će krajem tjedna sudjelovati na summitu Europske unije koji će se održati u Bruxellesu nadajući se da će među svojim europskim kolegama uspjeti ispregovarati ustupke koji bi joj olakšale usvajanje Sporazuma o Brexitu. Irski premijer Leo Varadkar i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u današnjim su izjavama naglasili da Europska unija nije spremna ponovno otvarati poglavlja koja smatra završenima.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi prema sadašnjim planovima trebalo formalno napustiti Europsku uniju 29. ožujka 2019. godine. Međutim, taj scenarij još uvijek nije siguran. Sve više medija nagađa o mogućem odustajanju od aktivacije Članka 50 Lisabonskog ugovora ili barem o odgodi Brexita, što May za sada odbija.

Kako vrijeme odmiče, jedini mogući izbori bit će sporazum Therese May ili izlazak bez sporazuma, što je moguća strategija britanske premijerke - odgađanje konačne odluke do trenutka gdje bi svatko tko glasa protiv njenog sporazuma bio izravno odgovoran za nemjerljivu štetu britanskoj ekonomiji koja bi nastala izlaskom bez sporazuma.