BRITANSKI IZBORI ZA NEZNALICE Sve što trebate i želite znati o izborima koji će odlučiti sudbinu Brexita

Autor:

  • Tea Trubić Macan

09.12.2019.

Britain's Prime Minister Boris Johnson points to a just launched general campaign poster at the Kent Showground in Detling, Kent, Britain, December 6, 2019. REUTERS/Peter Nicholls/Pool
Peter Nicholls / REUTERS

Vlada će biti zadužena za pregovaranje o trgovinskim uvjetima s EU i trećim zemljama, a uvjeti trgovinskih sporazuma uvelike će utjecati o stabilnosti funte i fluktuacije tržišta, što je vrlo nezahvalan posao

Krajem tjedna, točnije, u četvrtak 12. prosinca, u Ujedinjenoj Kraljevini održavaju se prijevremeni izbori i to prvi koji će se održati u prosincu od 1923. godine.

Epilog je to višemjesečne borbe koja se od početka rujna vodila između Donjeg doma britanskog parlamenta i vlade Borisa Johnsona, a koja je eskalirala nakon što je premijer proceduralnim trikom suspendirao parlament tijekom pregovora s EU o novim uvjetima Brexita. Tada su mu leđa okrenuli koalicijski partneri iz sjevernoirske stranke DUP, ali i brojni stranački kolege koji su glasanjem protiv vladine inicijative po kratkom postupku bili izbačeni iz stranke. Johnson je tada izgubio ionako mršavu parlamentarnu većinu, koja mu je kao premijeru potrebna za provođenje bilo kakve reforme. Njegov je prioritet u tom trenu bio dobiti podršku opozicijskih Laburista Jeremyja Corbyna za raspisivanje prijevremenih izbora, koju je dobio tek nakon što je poslao pismo Bruxellesu u kojem EU moli još jednu odgodu Brexita.

U tim bi se kratkim crtama moglo opisati kontekst ključnih izbora kojim će se definirati omjer snaga u nikad podjeljenijoj Ujedinjenoj Kraljevini.

Britanski izbori

Ujedinjena Kraljevina na parlamentarnim izborima bira 650 zastupnika Donjeg doma; po jednog u svakoj izbornoj jedinici. Premijer dolazi iz redova one najuspješnije stranke, tj. one koja ima podršku relativne većine parlamenta ili 326 zastupnika. Svaki od četiri britanska naroda ima osiguran broj zastupnika u Donjem domu, a u tom kontekstu valja naglasiti irsku stranku Sinn Féin koja je već desetljećima poznata kao 'nesvrstana stranka' te kao takva ne sudjeluje u britanskom zakonodavstvu.

Posebnost britanskog izbornog sustava je model relativnog pobjednika, zahvaljujući kojem u parlament odlazi samo onaj kandidat koji je u toj izbornoj jedinici osvojio najviše glasova. Očekivano, takav izborni sustav favorizira dvostranačje, ali i taktičko glasanje koje bi ove godine moglo presuditi rezultatu.

'Taktičko' glasanje podrazumijeva glasanje za onu stranku koja ima najviše šanse pobijediti favorita.

Britain's Prime Minister Boris Johnson and opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn face each other in a head-to-head debate on the BBC in London, Britain December 6, 2019. Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. NOT FOR USE MORE THAN 21 DAYS AFTER ISSUE.
Jeff Overs/BBC / via REUTERS
 

Primjerice, protivnici Brexita i simpatizeri Liberalnih Demokrata koji žive u izbornoj jedinici konzervativaca, na ovim će izborima tako vrlo vjerojatno glasati za Jeremyja Corbyna, koji kao Laburist ima najviše šanse pobijediti Johnsona. Ove godine, zbog važnosti pitanja Brexita, došlo je do brojnih predizbornih dogovora u pojedinim izbornim jedinicama. Pod geslom 'Ujedinjeni za ostanak' zeleni, liberali i velška stranka Plaid Cymru želi osigurati one birače koji se protive Brexitu. Također, stranka Brexit Nigela Faragea odustala je od trke u izbornim jedinicama u kojima tradicionalno pobjeđuju torijevci Borisa Johnsona, jer nije željela 'raspoloviti' biračko tijelo i u vladu poslati Jeremyja Corbyna.

Čelnici vodećih stranaka će narednih dana većinu svog vremena provesti u sjevernoj Engleskoj, u kojoj bi se mogla voditi mrtva trka za svakog birača. Naime, ta je regija kao prijestolnica Laburističke stranke na referendumu za Brexit glasala za izlazak iz EU, tako da bi se ovoga puta birači mogli okrenuti Johnsonu. Posebna će pažnja biti posvećena gradiću Grimsby na sjeveroistoku Engleske, kojeg torijevci pokušavaju 'zaplaviti' još od Drugog svjetskog rata, a prema najavama anketa ovoga bi im puta to prvi put moglo poći za rukom. No, pobjeda Konzervativaca u toj regiji podrazumijevala bi ustupke po pitanju regulacije migranata, čvršći stav prema budućoj trgovinskoj politici s EU te veću ulogu države.

 

Očekivanja

Britanski poduzetnici strahuju od ishoda ove kampanje, zato što će neovisno o pobjedniku na izborima u četvrtak doći do povećanja javnog duga, a vodeći ekonomski instituti upozorili su građane da niti jedan od vodećih aktera nema kredibilan plan potrošnje. No, britanski biznismeni neusporedivo više strahuju od pobjede Jeremyja Corbyna čija bi nacionalizacija industrija bila šok za gospodarstvo cijele države.

Prema svim relevantnim predizbornim anketama Konzervativci Borisa Johnsona u četvrtak navečer mogli bi trijumfirati s uvjerljivom pobjedom i parlamentarnom većinom koja bi im omogućila da samostalno provode politiku. Dok im neke ankete predviđaju 15 posto prednosti pred Laburistima Jeremyja Corbyna, druge im ankete predviđaju samo 8 posto. U svakom slučaju, torijevci bi u četvrtak trebali izaći kao relativni pobjednici izbora, iako to još nitko od vodećih političkih analitičara ne želi reći na glas, jer su i 2017. godine najavljivali uvjerljivu pobjedu Theresi May na tadašnjim prijevremenim izborima.

Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks to activists and supporters as he poses for a photograph at the Conservative Campaign Headquarters Call Centre in central London, Britain, December 8, 2019. Ben Stansall/Pool via REUTERS
Ben Stansall / REUTERS
 

Liberalni Demokrati su dugo bili pobjednička opcija kojoj su ankete predviđale do 21 posto (100 mandata), no, odjednom je njihova popularnost prestala rasti, a o tome je prošloga tjedna pisao i Euractiv.hr.

Formula predizborne kampanje britanskih torijevaca temeljena je na držanju Johnsona podalje od teških debata i skandala, ponavljanje glavne krilatice kampanje (Završimo Brexit i oslobodimo potencijal), ali i promjena cjelokupnog imidža aktualnog premijera. U tom je veliku ulogu imala i životna partnerica Borisa Johnsona Carrie Symonds koja je uložila veliki trud u njegovu kontroverznu frizuru (posljednjih se mjeseci u javnosti sve rjeđe može vidjeti raščupan, što je donedavno bio njegov zaštitni znak), a investirao je u nova odijela i skupocjene kravate dostojne jednoga premijera.

Johnson je imao tri velika izazova u kampanji; boravak Donalda Trumpa u Londonu na summitu NATO-a, nedostatak potpore ženskog biračkog tijela (osobito onih mlađih) te njegova sklonost laganju koja bi ga u u konačnici mogla koštati fotelje.

Britain's opposition Labour party leader Jeremy Corbyn and Labour candidate Emily Owen attend a campaign event in Llanfairfechan, Britain December 8, 2019. REUTERS/Rebecca Naden
Rebecca Naden / REUTERS
 

No, as u rukavu aktualnog premijera svakako je neviđena nepopularnost njegova glavnog oponenta Jeremyja Corbyna, koji je podigao puno prašine i odgurnuo mnogo simpatizera najavivši nacionalizaciju svih ključnih industrijskih grana, ali i mogućnost novog referenduma o neovisnosti Škotske. Opozicija postaje sve svjesnija realnosti da unatoč nadi koju su protekle dvije godine gajili, da će torijevce nakon deset godina izbaciti iz Downing streeta, neće osvojiti dobar rezultat na izborima koji su im bili gotovo servirani na pladnju. U ovome se trenutku, oni najracionalniji laburisti 'hladne glave', nadaju da će spasiti što se spasiti da i barem u posljednjem trenutku Johnsonovim konzervativcima otopiti prednost i smanjiti parlamentarnu većinu. Međutim, već u petak će se u tom slučaju 'tražiti krivac', što bi moglo dovesti do unutarstranačkih izbora Laburista.

Belfast i Edinburgh

Ključna se trka igra u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj. Nicola Sturgeon, prva ministrica Škotske, prošlih je tjedana odradila vrlo ambicioznu kampanju u svim institucijama EU, tražeći od ključnih europskih čelnika podršku za novi referendum o nezavisnosti. Njezina stranka SNP bi prvo trebala u četvrtak osvojiti većinu škotskih mandata za Donji dom, zato što bez toga neće moći izvršiti pritisak na britansku vladu bez kojeg, po običajnom pravu, ne može raspisivati referendum o neovisnosti. Boris Johnson već je odbio raspravljati o tom prijedlogu, navodeći da su Škoti odlučili prije samo četiri godine, dok je Corbyn Edinburghu obećao dogovor. Škoti se ovih dana, tako, nadaju naglom rastu popularnosti Jeremyja Corbyna, bez kojeg bi njihov san o neovisnosti ponovno mogao ostati neostvaren.

People are silhouetted against a screen as they wait before a general election campaign rally held by Britain's opposition Labour Party in Birmingham, Britain December 5, 2019. REUTERS/Phil Noble
Phil Noble / REUTERS
 

S druge strane Irskog mora; Belfast, na čijim će se problemima dobivati i gubiti politički poeni narednih mjeseci. Riječ je o jedinoj britanskoj provinciji kojoj je London, koliko god on to ne želio javno priznati, Sporazumom o Brexitu okrenuo leđa. Ovih će se dana mjeriti snage između katoličkih i protestantskih stranaka u Sjevernoj Irskoj, čime će se opipati bilo za usvajanje Sporazuma temeljem kojeg će Belfast sam odlučiti o svojoj sudbini 2024. godine.

Izazov tek počinje

Johnson se možda nada da će cijela kampanja završiti relativno brzo i po njegov mandat relativno bezbolno, no premijer je sigurno svjestan činjenice da će drama oko Brexita ponovno započeti tek 31. siječnja, kad i ako Ujedinjena Kraljevina uistinu izađe iz EU. Vlada će biti zadužena za pregovaranje o trgovinskim uvjetima s EU i trećim zemljama, a uvjeti trgovinskih sporazuma uvelike će utjecati o stabilnosti funte i fluktuacije tržišta, što je vrlo nezahvalan posao. Također, u slučaju da želi zadržati dobar trgovinski sporazum s EU, Johnson će morati zadržati standarde Unije, a to će biti teško objasniti njegovim političkim protivnicima i narodu kojem je tvrdio da će 'završiti Brexit'. Johnson još uvijek izbjegava dati odgovor na to pitanje, možda zato što i sam strahuje od toga da će na samome početku svog petogodišnjeg mandata trebati prihvatiti loše uvjete sporazuma, samo zato da barem privremeno stabilizira gospodarstvo pete ekonomske sile.