Čelnici rumunjske vladajuće stranke oštro upozorili EU: 'Nismo građani drugog reda'

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

17.12.2018.

Romanian Prime Minister Viorica Dancila attends a debate on the rule of law in Romania at the European Parliament in Strasbourg, France, October 3, 2018. REUTERS/Vincent Kessler - RC17367CFAE0
Vincent Kessler / REUTERS

Rumunjska premijerka Viorica Dăncilă

Čelnici vladajuće ljevičarske većine u Rumunjskoj ove su nedjelje optužili Europsku uniju da se ponaša 'diskriminirajuće', samo dva tjedna prije nego što će ova država preuzeti predsjedanje Europskom unijom.

- Rumunjska neće više prihvatiti da se prema njoj odnosi kao prema državi drugoga reda - rekao je Liviu Dragnea, vođa vladajuće Socijaldemokratske stranke pred stotinama pristaša u Bukureštu.

- Volimo i poštujemo vođe Europske unije, no želimo imati pravo na vlastito mišljenje – nastavio je.

Rumunjska, jedna od najsiromašnijih država Unije, u siječnju će preuzeti od Austrije šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU i tako upravljati političkom agendom i sastancima.

No, proteklih se tjedana raširila sumnja jesu li uopće sposobni obnašati tu funkciju zbog kaosa na domaćoj političkoj sceni. Naime, proteklih su mjeseci eskalirale tenzije između predsjednika države Klausa Iohannisa te socijaldemokratske vlade na čijem čelu je premijerka Viorica Dăncilă, nekadašnja zastupnica u Europskom parlamentu koju je Dragnea osobno odabrao za tu ulogu.

 

Prošlog mjeseca Europska komisija usvojila je vrlo kritično izvješće o pravosudnim reformama koje je predložila rumunjska ljevičarska vlada. Naime, Bruxelles tvrdi da predložene mjere ugrožavaju nezavisnost sudaca i tužitelja.

Lokalni mediji su izvijestili da je lijevo orijentirana vlada uporna u naumu da implementira kontroverzne izvanredne uredbe već u siječnju iduće godine, kako bi osigurala pomilovanje velikom broju počinitelja korupcijskih zlodjela.

Sličan pokušaj, napravljen u siječnju 2017. godine, potaknuo je najveći ulični prosvjed kojeg je Rumunjska doživjela od kolapsa komunističkog režima 1989.

- Ne mogu više prihvatiti laži koje dolaze sa Zapada, koje tvrde da pokušavamo progurati zakone koji idu u našu korist – rekao je Dragnea.

Liviu Dragnea je doveo Socijaldemokratsku stranku do uvjerljive pobjede na izborima 2016. godine, no nije mogao postati premijerom zbog pravnih problema. Naime, dvije je godine bio suspendiran od političkog djelovanja zbog zatvorske kazne koju je dobio zbog sumnje da je namjestio rezultat referenduma 2016. godine. U lipnju, Dragnea je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvorske kazne zbog lažiranja radnih mjesta. Međutim, uložio je žalbu na tu presudu, opovrgavajući sve optužbe.

Također, osumnjičen je zbog falsificiranja dokumenata potrebnih za dobivanje bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Dăncilă se prisjetila kritika Dragneae prema Bruxellesu.

- Tražim da se prema mojoj državi odnosi s dignitetom i poštovanjem tako da nećemo prihvatiti sankcije, kao što je to bio slučaj ranije, samo zato što smo zemlja koja pripada istočnoj Europi – rekla je Dăncilă.

Ovaj tekst je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version