Čelnik austrijske ekstremne desnice želi na izbore s Viktorom Orbánom

Autor:

11.09.2018.

(171112) -- BUDAPEST, Nov. 12, 2017 -- Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech after being reelected as the president of the party Fidesz in Budapest, Hungary, on Nov. 12, 2017. Hungary's conservative Prime Minister Viktor Orban gave a confident speech ahead of next year's general elections here on Sunday, on the 27th Congress of his party Fidesz that reelected him as party president., Image: 355233610, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Mađarski premijer Viktor Orbán

Počela je bitka za pridobivanje mađarskog premijera i čelnika stranke Fidesz, Viktora Mihályja Orbána kao svog saveznika u budućem sazivu Europskog parlamenta nakon izbora u svibnju iduće godine.

Sve je počelo Orbánovom najavom početkom ljeta da bi trebalo stvoriti zajedničku proeuropsku frontu stranaka koje se zalažu za vraćanje suvereniteta članica EU, dakle za slabljenje daljnjeg procesa integracije. Pa se krajem prošlog mjeseca susreo s liderom talijanske ksenofobne Lige, potpredsjednikom vlade Matteom Salvinijem nakon čega su otvoreno definirali francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kao svog glavnog neprijatelja. Što je on s velikim zadovoljstvom prihvatio.

A doživjelo vrhunac u ponedjeljak navečer, neposredno prije nego što je Orban govorio u Europskom parlamentu nastojeći zaustaviti pokretanje procedure Članka 7 Lisabonskog ugovora prema kojem bi Mađarskoj zbog nepoštivanja demokratskih standarda moglo biti oduzeto pravo glasa u Europskom vijeću.

Tada je Hans-Christian Strache, lider austrijske desne Slobodarske stranke (FPÖ), austrijski vicekancelar, objavio da s velikim zadovoljstvom poziva Orbana da zajedno formiraju novi zastupnički blok u Europskom parlamentu ako ga izbace iz Europske pučke stranke (EPP).

Referirao se na izjavu Othmara Karasa, čelnika izaslanstva austrijske pučke strane ÖVP u Europskom parlamentu. Karas je najavio da će EPP izbaciti mađarski Fidesz iz članstva ukoliko većina zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu bude glasala za pokretanje procedure Članka 7. U austrijskoj su vladi ÖVP i FPÖ u koaliciji.

Orbán se nalazi pod velikim pritiskom članica EPP-a iz nordijskih zemalja i Beneluxa koje tvrde da zbog njegovog odnosa prema vladavini prava i demokratskim standardima EU ne može biti član EPP-a. Orbán može, kako smo već bili objavili, računati na podršku stranaka iz Španjolske, Italije i Hrvatske. Jasnu je poruku članicama EPP-a poslao i Macron: “Ili ste za Angelu Merkel ili za Orbána. Ne može i jedno i drugo”.

"Zastupnici desnog centra imaju jasan izbor", rekao je pak Guy Verhofstadt, čelnik ALDE grupe (liberali). "Podržite slobodu i vrijednosti EU-a sankcionirajući Orbana ili kapitulirajte pred populistima krajnje desnice koji promoviraju neslobodu".

Ideja formiranja zajedničke frakcije desnih stranaka u Europskom parlamentu kamen temeljac je ideje koju Europom pronosi Steve Bannon, glavni strateg kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je u Bruxellesu osnovao Pokret s ciljem podrške kampanji desnih stranaka, a za sada je naišao na puno razumijevanje Salvinija, s Orbánom je u dobrim odnosima još od ranije (Orbán želi da mu sredi susret s Trumpom), a radi na privlačenju i ostalih stranaka.

Određeni je problem u činjenici da je Alternativa za Njemačku (AfD), nakon Bannonove najave, odbila ideju zajedničke frakcije. No, to ne znači da odbija i rad na rušenju dosad etabliranog europskog dvovlašća EPP-a i socijalista s liberalima.

Istodobno sa Stracheovim pozivom Orbánu, austrijski kancelar Sebastian Kurz je potvrdio je da će europski zastupnici ÖVP-a glasati za pokretanje procedure Članka 7. “Nema kompromisa o vladavini prava i demokraciji. Temeljne vrijednost se moraju čuvati”, rekao je za austrijsku televiziju. Tako se austrijska vladina koalicija naočigled javnosti rascijepila formalno na temi zaštite europskih vrijednosti, a u stvari na pitanju osiguravanja prevlasti u budućem Europskom parlamentu što jamči poziciju budućeg lidera Europske komisije. Dakle, sve je izgledniji sukoba Orbána i kandidat EPP-a Manfreda Webera za sadašnju poziciju Jean-Claude Junckera.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version