Deklarirani homoseksualac u pohodu na glasove poljskih konzervativaca

Autor:

  • Tea Trubić

04.02.2019.

Gdansk , Poland 30th, May 2015 First Equality March in 3city organised by LGBT activists held in Gdansk. Participants walked by the city with rainbow flags, and equality slogans. Robert Biedron Mayor of Slupsk and first openly declared gay Polish Parliament member takes part in the march (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Robert Biedron tijekom LGBT povorke u poljskom gradu Gdansku

Robert Biedron, bivši zastupnik poljskog Sejma, u nedjelju je predstavio svoju novu stranku Wiosna, tj. Proljeće, na čijoj će se listi kandidirati na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima 2019. godine.

- Umjesto konstruktivnih rasprava i pozitivnih reformi, posljednjih smo godina svjedočili neprestanim konfliktima. Istovremeno, u fokusu vodećih političara bio je interes vladajuće stranke, a ne dobrobit države – zaključio je Biedron u nedjelju pred mnoštvom simpatizera.

Poljski zastupnik poznat je kao prvi političar koji se deklarirao kao homoseksualac i nastavio obnašati javnu dužnost, što je prvi takav slučaj u većinski katoličkoj i tradicionalnoj državi. Posljednjih je godina kao gradonačelnik grada Slupska na sjeveru države bio 'zadnja nada' progresivnih Poljaka koji su vjerovali da će energični karizmatik poput Biedrona uspješno stati na kraj vladajućoj stranci tvrde desnice Pravo i Pravda (PiS).

Treća struja

Tijekom jučerašnje stranačke konvencije u Poljskoj, na kojoj je predstavio svoju novu stranku i njezin politički program, Biedron je obećao da će učiniti 'sve što je u njegovoj moći da ujedini državu koja nikad nije bila više razjedinjena'.

- Trebamo svjetlo na kraju tunela. Trebamo 'proljeće' kojim ćemo stati na kraj ovoj tami koja posljednjih godina vlada poljskom politikom – izjavio je Biedron.

Važno je pritom naglasiti da Biedron sebe ne smatra pripadnikom lijeve struje, zato što gotovo u jednakoj mjeri kritizira opoziciju kao što to čini vladajućem PiS-u. Tijekom jučerašnjeg prezentacije predstavio se kao kandidat treće, 'niti lijeve niti desne' opcije, nadajući se da će tako uvjeriti svoje potencijalne birače da će pomiriti te dvije suprotstavljene struje.

Naime, on smatra da su poljsku ljevicu sve od propasti komunizma 1989. godine vodili bivši komunisti, koji su zahvaljujući svom zastarjelom pristupu i pogrešnim politikama udaljili birače od svojih stranaka. Prema njemu, poljska ljevica nije pravovremeno znala odgovoriti na rastuće zahtjeve progresivnih struja poput zaštite okoliša ili rodne ravnopravnosti.

 

Sam u mnoštvu?

Još uvijek se ne može sa sigurnošću predvidjeti hoće li njegova stranka naići na podršku poljskih birača, osobito s obzirom na to da bi njegovu progresivnu politiku Poljaci, većinski Katolici, mogli interpretirati kao prijetnju tradicionalnim vrijednostima. Primjerice, u državi u kojoj radna mjesta i energetika još uvijek uvelike ovise o ugljenu, progresivne ideje zaštite okoliša neće naići na jednaku potporu kao što bi to bio slučaj u drugim državama EU.

Također, Biedron je u nekoliko prilika javno istupio zalažući se za sekularizaciju države, naglasivši da će se boriti za uklanjanje vjeronauka iz javnih škola u Poljskoj, čime bi mogao izgubiti glasove vjernika. Kao političar države koja trenutno ima najstroži Zakon o pobačaju u EU, zalaže se da reformu toga zakona, kako bi ženama omogućio da do 12 tjedna imaju pravo prekinuti neželjenu trudnoću.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version