Estonski liberali pobijedili na izborima a ekstremna desnica ostvarila nezapaženi uspjeh

Autor:

  • Karla Juničić

04.03.2019.

Egert Kamenik / EU2017EE

Kaja Kallas, čelnica pobjedničke estonske Reformističke stranke

Na općim izborima u nedjelju estonska Reformistička stranka odnijela je pobjedu nadmašivši lijevu Stranku Centar premijera Jürija Ratasa i rastuću desnu stranku.

Predvođena bivšom zastupnicom u Europskom parlamentu Kajom Kallas, liberalna Reformistička stranka je osvojila 28,8 posto glasova, daleko ispred Ratasove stranke koja je dobila 23 posto. Gotovo četvrtina glasača, 881.000 osoba s pravom glasa u Estoniji, je glasovalo putem e-glasovanja što je doprinijelo uspjehu Reforme na izborima.

Ekstremno desna Konzervativna populistička stranka Estonije (EKRE) je sada na trećem mjestu i više je nego udvostručila svoj prethodni izborni rezultat osvojivši 17,8 posto glasova, prema potpunim rezultatima objavljenim na službenim glasačkim internetskim stranicama Estonije.

Prema državnoj izbornoj komisiji odaziv birača je bio 63,1 posto. Konzervativna stranka Isamaa i socijaldemokrati - koji su trenutno u vladajućoj koaliciji s Ratasovom strankom Centra - osvojili su 11,4 posto odnosno 9,8 posto , te bi mogli koalirati s bilo kojom od glavnih stranaka.

Dvije stranke bi se mogle udružiti s Reformističkim strankom kako bi osvojile veći broj mandata, njih 56 od 101 zastupničkih mjesta u parlamentu. U suprotnom Reforma i Centar bi mogli vladati zajedno kao i u prošlosti, zauzimajući 60 mandata u parlamentu.

- Sada započinje pravi posao - sastavljanje vlade i početi voditi zemlju zdravim razumom - rekla je Kallas za javnu estonsku televiziju ETV / ERR.

Ulazak EKRE u koalicijsku vladu malo je vjerojatan zbog nedostatka partnera, no čelnik EKRE Mart Helme podigao je ideju o koaliciji Centar-EKRE-Isamaa koja bi imala većinu od 57 mjesta, naveo je ETV / ERR.

Kallas je rekla da će Reforma 'održati sve opcije koalicije otvorene', no ''EKRE nije izbor za nas''. Dodala je da njezina stranka ima 'velike razlike s Centrom u tri područja: oporezivanje, državljanstvo i obrazovanje'.

Istovremeno Kaja Kallas je sada favorit za nasljednicu na mjesto premijerke Estonije, a u slučaju pobjede bit će prva žena u povijesti Estonije na toj poziciji. Predsjednik Kersti Kaljulaid će u sljedećih nekoliko dana predložiti kandidata za premijera koji će započeti pregovore o koaliciji.

Tradicionalni rivali, Centar i Reforma, izmjenjivali su se u vladi, pa čak i zajedno upravljali tijekom gotovo tri desetljeća otkako se Estonija 1991. godine oslobodila Sovjetskog Saveza. Ratas, kojemu je mandat premijera na zalazu, za medije je izjavio da razmišlja o tome da Centar postane mlađi koalicijski partner, no odbio je elaborirati mišljenje.

Glavni problemi i jačanje desnice

U izbornoj kampanji Reforma i Centar su se zalagali za porezne reforme koje bi potaknule zapošljavanje i državne prihode. Ruralno-urbana podjela i ruska manjina, koja čini četvrtinu ruske populacije, bili su jedni od ključnih problema. Dok stranka Centra želi zadržati dvojezični obrazovni sustav na estonskom i ruskom jeziku, Reforma i EKRE ga žele ukinuti.

Obje stranke snažno podupiru članstvo Estonije u EU i NATO-u te su se tijekom mandata zalagale za mjere štednje kako bi držale potrošnju pod kontrolom, zbog čeka je Estonija imala najmanji omjer duga prema BDP-u u Eurozoni. Prema posljednjem Eurostatovom izvješću iz siječnja Estonija je zabilježila u trećem kvartalu godine najmanji javni dug od 8 posto BDP-a uspoređujući primjerice s Hrvatskom koja je u istom periodu bila među zemljama koje su zabilježila najveći pad svog duga koji trenutno iznosi 74,5 posto BDP-a.

No mjere štednje su dovele do neslaganja u ruralnim područjima koja su se osjećala zapostavljeno. Zbog toga je stranka EKRE na ovim izborima dobila najveću podršku među ruralnim biračima.

EKRE je u predizbornoj kampanji obećao smanjiti prihode i trošarine, a antimigracijskom je retorikom privukao sve istomišljenike. U pretežno proeuropskoj Estoniji, euroskeptična stranka pozvala je na referendum za izlazak Estonije iz EU ''Estxit''. Stranka provodi antirusku politiku podupirući članstvo u NATO-u.

Dobar uspjeh EKRE na izborima pokazuje da se trend jačanja desnice u Europi nastavlja. Sljedeći europarlamentarni izbori u svibnju pokazat će daljnja politička kretanja kako u Estoniji tako i u Europi. Prema najnovijim projekcijama Europskog parlamenta o mogućoj raspodjeli mandata u novom sazivu Centar i Reforma, koje pripadaju skupini europskih liberala i demokrata, ALDE, ostvaruju podjednak rezultat. Obje imaju 28-postotnu podršku birača i mogle bi osvojiti podjednak broj mandata - tri. Konzervativni desničarski, EKRE, koji se još nije pridružio nijednoj europskoj grupaciji, mogao bi dobiti jedan mandat s obzirom na to da imaju podršku od 15 posto.