Europska ljevica sve svoje nade polaže u Timmermansa

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

10.12.2018.

FILE PHOTO: European Commission First Vice-President Frans Timmermans addresses a news conference during a European Union's General Affairs Council in Brussels, Belgium, February 27, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir / REUTERS

Frans Timmermans

Europske stranke ljevice ove su subote u Lisabonu službeno odabrale svog spitzenkandidata Fransa Timmermansa, koji će zastupati njihove interese na izborima za Europski parlament u svibnju boreći se za funkciju predsjednika Europske komisije.

Zastupnici su glasali za Timmermansa, aktualnog prvog potpredsjednika Europske komisije, koji se kao jedini kandidat ljevice natjecao za to mjesto. Naime, Nizozemac je ostao jedini socijaldemokrat u trci za titulu spitzenkandidata PES-a, nakon što su Slovak Maroš Šefčovič i Austrijanac Christian Kern povukli svoje kandidature.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova proteklih je mjeseci privukao pozornost javnosti svojim angažmanom protiv radikalne poljske vlade i njihovog pokušaja da naruše vladavinu prava u toj državi članici. Istovremeno, pokazao je oštrinu i prema svojim rumunjskim kolegama.

- Svjestan sam težine koja je na mojim ramenima, ali vjerujem da ne mogu propasti kada imam ovakvu obitelj iza sebe – rekao je Timmermans tijekom stranačkog kongresa u portugalskoj prijestolnici.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da mu je čast što će osoba poput Timmermansa zastupati njihove političke interese na predstojećim izborima za Europski parlament.

Juncker, nekadašnji premijer Luksemburga, nije izrazio namjeru ponovno se kandidirati za funkciju predsjednika Europske komisije, pa će njegov mandat službeno završiti sljedećega kolovoza.

Timmermans će imati težak zadatak vođenja europskih socijalista tijekom predstojeće političke kampanje, osobito ako se u obzir uzme nezaustavljiv rast popularnosti populističkih i ekstremističkih opcija.

PES je druga najveća politička grupacija u Europskom parlamentu.

Prema rezultatima posljednjih predizbornih anketa, socijaldemokratima se predviđanju 140 mandata, dok bi pučani trebali osvojiti njih 183 i time ostati relativni pobjednici izbora. Socijalisti su do sada blisko surađivali sa zastupnicima grupacije Zeleni/ESS, ALDE, ali i s ljevičarskim strujama poput grčke Syrize.

Trenutno najizgledniji kandidat za nasljednika Jean-Claude Junckera je Nijemac Manfred Weber, spitzenkandidat Europske pučke stranke, kojeg je na kandidaturu nagovorila sama Angela Merkel.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version