Europski konzervativci u svoju obitelj primaju još jednu kontroverznu talijansku stranku

Autor:

  • Alexandra Brzozowski/ EURACTIV.com

08.11.2018.

Former White House Chief Strategist Steve Bannon and Fratelli d'Italia (Brothers of Italy) party leader Giorgia Meloni arrive for the
REUTERS

Steve Bannon i Giorgia Meloni

Georgia Meloni, čelnica stranke Talijanska braća (Fratelli d'Italia, FDI), u utorak se sastala s predstavnicima grupacije Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu kako bi raspravljali o mogućnosti suradnje na izborima za Europski parlament. 

Stranka je osnovana 2012. godine, nakon rascjepa u koaliciji Narod slobode (Il popolo della libertà) na čijem čelu je bio tadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi. Riječ je o oporbenoj stranci za koju se vjeruje da će ovoga ožujka najaviti svoju kandidaturu za europarlamentarne izbore u koaliciji sa strankama desnoga centra; Lega Nord na čijem je čelu potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini te Forza Italia kojom još uvijek predsjeda Silvio Berlusconi.

- Naš cilj je reformirati sljedeći saziv Europskog parlamenta stvarajući koalicije populističkih i nacionalističkih stranaka – rekla je Meloni.

U tom je kontekstu Raffaele Fitto, potpredsjednik grupacije europskih konzervativaca, Meloni upoznao s ključnim ljudima ECR-a.

- Spremni smo izazvati briselsku Europu – odlučno je izjavila Meloni tijekom konferencije za novinare, naglasivši da njezina stranka želi sagraditi Europu koja je sposobna obraniti svoje granice, identitet i gospodarske interese.

- U rođenju paneuropskog pokreta konzervativaca i reformista pomažu nam Raffaele Fitto i drugi pojedinci – nadodala je.

S obzirom na to da FDI još uvijek nema niti jednog zastupnika u Europskom parlamentu, nisu službeno zatražili članstvo grupacije Europskih konzervativaca i reformista. Ipak, stranka je dala naslutiti da je spremna započeti proces pridruživanja širem konzervativnom pokretu na razini cijele Europe.

Izvor blizak tim pregovorima je novinaru Euractiva izjavio da su vođe ECR-a 'pozitivno reagirali' na Meloninu inicijativu.

- Grupaciji Europskih konzervativaca i reformista pridružit će se i talijanska braća – potvrdila je Meloni na svom službenom Twitter profilu.

U videu objavljenom na Facebooku, izjavila je da grupaciju predvodi 'poljska vlada i Višegradska skupina' koja dijeli njihove političke ideale temeljene na obrani granica, europskom identitetu i kršćanskim vrijednostima.

U pozadini onog što bi mogla postati jedna od relevantnijih koalicija u Europi krije se i pokušaj stvaranja talijanske desničarske platforme koju predvode Meloni i Fitto. Naime, u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora u Italiji, Meloni bi se ujedinila sa Salvinijevom Ligom, osobito u obračunu s političkim protivnicima.

- Željeli bismo oformiti novi veliki pokret koji će se povezati s Ligom kako bi oživili demokršćanske stranke i eliminirali Pokret pet zvijezda – rekla je Meloni u videu objavljenom na svom Facebook profilu.

- Naša će stranka pronaći svoju ulogu u stranačkoj grupaciji ECR-a, a vjerujemo da upravo mi možemo biti ključna poveznica u dijalogu Le Pen-Salvini – najavila je ovoga tjedna u Bruxellesu.

Najava njezine kandidature odvila se nedugo nakon što je Salvini predstavio plan jačanja euroskeptične desnice u Europskom parlamentu uoči europarlamentarnih izbora. Salvini je nedavno održao razgovore s čelnicima svoje stranačke grupacije o uvjetima suradnje sa Steveom Bannonom, bivšim političkim strategom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji uporno pokušava oformiti zajedničku platformu 'The Movement' za sve nacionalističke stranke diljem Europe.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version