Europski pučani nisu sigurni bi li trebali izbaciti Orbánovu stranku iz svojih redova

Autor:

  • Euractiv.com

14.09.2018.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during a debate on the situation in Hungary at the European Parliament in Strasbourg, France, September 11, 2018. REUTERS/Vincent Kessler - RC1C6FF1BC70
Vincent Kessler / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orbán

Glasanje u Europskom parlamentu o mjerama protiv Mađarske predstavlja stav dominantnog bloka desnog centra, koji nije siguran bi li u redovima svoje političke obitelji zadržao populističke Mađare ili bi ih nekoliko mjeseci prije izbora izbacio.

Neki europski zastupnici smatraju da je nakon glasanja koje se ovaj tjedan odvilo u Europskom parlamentu neizbježno da Europska pučka stranka, koja okuplja političke stranke svih država članica EU, iz svojih redova izbaci mađarsku stranku Fidesz na čelu koje je aktualni premijer Viktor Orbán.

No, drugi europarlamentarci istovremeno izražavaju zabrinutost da bi izbacivanjem stranaka tvrde desnice iz svojih redova uoči izbora, mogli populistima dati vjetar u leđa, čime bi EPP sam sebi pucao u nogu.

Treća grupa konačno optužuje velike igrače poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da pokušavaju iskoristiti razdor unutar pučana u korist proeuropskih centrista i liberala.

Uz podršku većine članova Europske pučke stranke (EPP), Europski parlament je u srijedu dvotrećinskom većinom glasao za sankcije protiv Orbánove vlade, što se dogodilo prvi put u povijesti te europske institucije.

 

Članovi EPP-a u ovim su trenucima zabrinuti zbog neposrednih posljednica koje će to imati za njih, posebice ako se u obzir uzme dugotrajnost procesa koji slijedi temeljem članka 7. Međutim, smatra se da nije pretjerano izgledno da će ovaj potez uistinu dovesti do sankcija kojima bi Mađarskoj bilo oduzeto pravo glasa u Europskoj uniji, zato što bi na tu odluku svaka država članica u Vijeću mogla pri glasovanju uložiti veto.

Od 750 zastupnika u Parlamentu, pučani imaju 218 ruku, od kojih je više od polovice glasalo za kažnjavanje Orbánove vlade. Čak 57 ih je, naime, bilo protiv dok ih je 28 bilo suzdržanih.

Prvi čovjek europskih pučana Manfred Weber, saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel i jedan od vodećih kandidata za funkciju predsjednika Europske komisije, podržao je sankcije protiv Mađarske, što je zasigurno motiviralo druge članove da slijede njegov primjer.

Judith Sargentini, zastupnica nizozemskih zelenih pozdravila je Weberov potez kao 'vrlo odgovoran', zato što je dao podršku prijedlogu koji je sama sponzorirala. U svom je očitovanju naglasila da je ispravno naglasio europske vrijednosti, što je vrlo važno zato što se namjerava kandidirati za funkciju prvog čovjeka Europske komisije.

Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer i čelnik kluba liberala ALDE-a, otvoreno je pozvao EPP da prestane pristajati na kompromise s Orbánom.

- Molim vas, zaustavite ovu noćnu moru - rekao je Verhofstadt.

Zastupnik belgijskih zelenih Philippe Lamberts upozorio je kolege pučane da će tijekom ovih izbora 'mnogo toga biti na kocki, pa čak i njihov identitet'.

Iako tako, klub zastupnika Europske pučke stranke i dalje ozbiljno razmatra nastavak suradnje s mađarskim premijerom jer prema njihovim riječima 'On možda je k****n sin, ali bolje da je naš k****n sin!'.

Politička manipulacija

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je na jednom sastanku na vrhu šaljivo pozdravio Orbána s 'Pozdrav, diktatore!', dao je naslutiti da bi mogao podržati i oštrije mjere protiv Mađarske.

Juncker je skupini novinara u srijedu rekao da 'već dugo ima(m) problem s članstvom Viktora Orbána' u Europskoj pučkoj stranci, kojoj i sam pripada.

Weber želi naslijediti Junckera, no izvor iz stranke rekao je AFP-u da 46-godišnji Bavarac ne traži 'zabranu g. Orbána'.

- To nije strah od gubitka zastupničkih mjesta u Parlamentu, nego od mogućnosti da se zamjenici Fidesza pridruže bloku euroskeptika s istoka - rekao je izvor.

Franck Proust izjavio je da je on jedan od desetaka zastupnika EPP-a koji je glasao protiv zahtjeva, ne zato što se s njim ne slaže, nego zato što time prosvjeduje protiv „političke manipulacije“ neprijateljskih ljevičara.

- Ne čujemo baš često da ljevičari govore o problemima na Malti ili drugdje u Europi - rekao je čelnik francuskih zastupnika u EPP-u.

- Nije li zato ova opsesija s Mađarskom i EPP-om neobična? - pitao je Proust.

S obzirom na to da je Emmanuel Macron iskoristio ovu priliku da od pučana zatraži stav prema Orbánu, kritičari s desnice smatraju da francuski predsjednik pokušava iskoristiti ovu situaciju da uoči izbora za Europski parlament razjedini EPP zbog jačanja podrške svoje političke opcije progresivnog centra.

Macron govori EPP-u da 'počisti svoje redove, no tijekom europskih sastanaka na vrhu Mađarsku ne spominje baš često' rekao je AFP-u izvor iz EPP-a.

Macronov kabinet pozdravio je rezultat glasanja u srijedu kao dokaz da se zastupnici okupljaju 'oko vrijednosti' koje nadilaze stranačku pripadnost.

Pitanje Mađarske moglo bi biti tema sastanka EPP-a u austrijskom Salzburgu sljedeću srijedu, a potom i stranačke konvencije u Helsinkiju u studenome, na kojem će se službeno nominirati špic kandidat pučana za predsjednika Komisije.