Europski suverenisti osnivaju "koaliciju za Europu nacija"

Autor:

01.03.2019.

Jaroslaw Kaczynski, Law and Justice leader speaks during a party convention in Warsaw, Poland, February 23, 2019. Agency Gazeta/Dawid Zuchowicz via REUTERS ATTENTION EDITORS. THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT
Dawid Zuchowicz / REUTERS

Jaroslaw Kaczynski, predsjednik stranke Pravo i pravda koja je jedna od ključnih članica nove koalicije

Nicolas Dupont-Aignan, predsjednik francuske suverenističke stranke "Ustani, Francuska!" i trojica političkih čelnika iz Češke, Poljske i Nizozemske, predstavili su u četvrtak u Parizu "koaliciju za Europu nacija".

Taj blok okuplja 31 stranku iz 24 zemlje EU-a i želi postati prva politička skupina u budućem Europskom parlamentu.

Odbijaju naziv "euroskeptici" i radije žele da ih se zove "eurorealistima" a uglavnom su proistekli iz aktualne skupine Konzervativci i europski reformisti (ECR), treće skupine u EP-u. U toj skupini planiraju djelovati i Hrvatski suverenisti, ako uspiju osvojiti zastupničko mjesto u Europskom parlamentu.

Govoreći o "Europi domovina" četvorica čelnika su jednoglasno istaknuli da žele "preokrenuti smjer kojim Europska unija ide godinama" i "zaustaviti projekt federalizacije i centralizacije" koji, tvrde, želi Bruxelles.

Poljak Ryszard Legutko iz poljske konzervativne i populističke stranke Pravo i Pravda (PiS) rekao je: "Želimo raditi u okviru proširene koalicije".

Thierry Baudet, predsjednik omanje nizozemske populističke stranke misli da je "riječ o otvorenom savezu, imate stranke između kojih postoje razlike na nacionalnoj razini, ali imaju zajedničku viziju o tome što ne funkcionira na razini EU-a".

U toj koaliciji češki eurozastupnik na odlasku Jan Zahradil - kandidat za predsjednika Europske komisije - razlikuje se od njih time što se zauzima za "umjerene promjene između fanatičnih pristaša EU-a i njegovih radikalni protivnika".

"Ne slažemo se u svemu", priznaje Nicolas Dupont-Aignan. "Ali dobro je da smo to shvatili", dodao je.