Financial Times objavio projekcije za Europski parlament, u analizi Hrvatske istaknuli 'slobodan pad' rejtinga SDP-a

Autor:

  • Tea Trubić

03.05.2019.

Manfred Weber, member of the CSU party and top candidate of the EPP for the European elections, delivers a speech during a pre election event in Athens, Greece, April 23, 2019. REUTERS/Costas Baltas
Costas Baltas / REUTERS

Manfred Weber, vodeći kandidat Europske pučke stranke

Svi građani Europske unije će krajem mjeseca izaći na birališta i odabrati najnovije zastupnike koji će iz predstavljati u novom sazivu Europskog parlamenta.

Prema rezultatima istraživanja koje su na terenu sakupile agencije za ispitivanje javnog mnijenja, a koje je obradio Financial Times, najveće političke grupacije Europskog parlamenta demokršćanski EPP i lijevi centar S&D i dalje će ostati najveće, ali ovoga puta bi mogli izgubiti parlamentarnu većinu.

Euroskeptične stranke koje su trenutno podijeljene između Europe nacija i sloboda te Europe slobode i direktne demokracije za sada očekuju najveći porast u broju mandata.

Ako Ujedinjena Kraljevina do 22. svibnja ne napusti Europsku uniju, i Britanci će morati na izbore, što znači da će Europljani ponovno birati svih 751 zastupnika, a ne 705 koliko su očekivali birati. Ukratko, za Hrvatsku to znači da ćemo u srpnju u Europski parlament poslati samo 11 zastupnika, dok će jedan morati strpljivo čekati Brexit.

Analiza Hrvatske

“Najmlađa članica Europske unije i sama se suočava s promjenama na svojoj političkoj sceni. Djeluje kao da je donedavna najjača opozicijska stranka SDP u slobodnom padu, što otvara prostora mnoštvu malih stranaka da se pozicioniraju među biračima. Ideološki, te stranke variraju od progresivnih, proeuropskih do euroskeptičnih i populističkih. Politički diskurs najviše obilježavaju pitanja korupcije, 'ortačkog kapitalizma' i ideološki osjetljiva pitanja poput pobačaja. Birači su zabrinuti zbog pitanja nekontrolirane migracije, tražitelja azila i obrazovne reforme. Kampanju obilježava i pitanje tko će naslijediti aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na izborima koji bi se mogli održati već krajem godine.” piše u Financial Timesu.