Grčki ministar upozorava: 'Progresivci se trebaju složno suprotstaviti populizmu na ovim izborima!'

Autor:

  • Sarantis Michalopoulos/ EURACTIV.com

09.11.2018.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras is followed by Minister of State Nikos Pappas (L) and government spokesman Gabriel Sakelaridis (not pictured) as he leaves his office to visit Greek President Prokopis Pavlopoulos in Athens July 8, 2015. Tsipras met Pavlopoulos to brief him on the latest developments. Euro zone members have given Greece until the end of the week to come up with a proposal for sweeping reforms in return for loans that will keep the country from crashing out of Europe's currency bloc and into economic ruin. REUTERS/Alkis Konstantinidis - GF10000153032
Alkis Konstantinidis / REUTERS

Nikos Pappas i Alexis Tsipras

Jučerašnji izbor Manfreda Webera za vodećeg kandidata pučana dokaz je da je među najvećom stranačkom grupacijom pobijedila konzervativnija struja, smatra Nikos Pappas, grčki ministar digitalne politike, medija i telekomunikacija.

Prema njemu, odgovor na porast radikalne desnice u Europi bi trebao biti jedinstveni progresivni paneuropski savez.

- EPP ne može odgovoriti na ključne izazove s kojima se Europska unija posljednjih godina suočava – rekao je Pappas koji obnaša dužnost ministra u lijevoj vladi premijera Alexisa Tsiprasa.

- Tvrda konzervativna desnica dodatno potiče širenje nacionalističkog antagonizma i netrpeljivosti – vjeruje.

Prema njemu, najveći izazov s kojim se EU trenutno susreće je nedostatak političke volje za bijeg od dosadašnjih praksi i retorike koja je 'europski projekt' dovela do ovakve društvene krize.

- Trebali bismo od njih očekivati da neprestano procjenjuju što bi moglo poći po zlu u EU, kako bi te izazove mogli prevenirati. Upravo su to propustili učiniti s radikalnom desnicom, pa njihova tvrda retorika prelazi i na tradicionalne političke stranke – objasnio je Pappas.

Weber, njemački konzervativac iz bavarske Konzervativno-kršćanske stranke CSU, ovoga je četvrtka izabran za vodećeg kandidata pučana, čije će interese zastupati na izborima za Europski parlament. Na stranačkoj je konvenciji u Helsinkiju osigurao 429 glasa, tj. više od 79 posto potpore prisutnih zastupnika. S druge strane, njegov protukandidat Alexander Stubb je dobio povjerenje samo 127 stranačkih kolega, čime je završila njegova ambicija za obnašanje funkcije predsjednika Europske komisije. S obzirom na to da je EPP i dalje najveća stranačka grupacija u Europskom parlamentu, Weber je kao njihov spitzenkandidat najizgledniji budući predsjednik Komisije.

Gabriele Zimmer, predsjednica grupacije GUE/NGL je u razgovoru s novinarom Euractiva naglasila da bi se EPP trebao odlučiti hoće li biti konzervativna stranka desnice, ili će se pokušati približiti biračima desnoga centra.

- Konzervativci i reformisti su i sami donedavno bili dio grupacije EPP-a. Ako desnica bude jačala, desnija bi struja trebala dobiti više zastupnika, a EPP bi se tom logikom trebao još više udaljiti od centra – zaključila je.

Progresivci zajedno

Pappas, blizak suradnik grčkoga premijera, rekao je da bi cilj progresivnog saveza trebao biti prebroditi neuspjeli model neoliberalizma koji je izravan krivac za jačanje radikalne desnice. Naime, on smatra da bi glavna zadaća progresivaca trebala biti zaštita socijalnog i demokratskog modela Europske unije.

- Kada govorimo o stvaranju progresivne platforme, ona bi trebala biti utemeljena na određenim političkim prioritetima, a ključan preduvjet toga je da svi dionici jasno navedu svoje prioritete i prijedloge za suprotstavljanje negativnim trendovima – rekao je Pappas.

Osim što će se konvencija europskih progresivaca ovoga tjedna održati u španjolskom gradu Bilbau, krajem mjeseca održat će se stranački kongres na kojem će se neformalno susresti svi zastupnici Europskog parlamenta koji dijele proeuropski i umjereni svjetonazor. Među sudionicima koji su već najavili svoj dolazak valja istaknuti Uda Billmana (S&D) te Ska Keller (Zeleni), nekadašnju spitzenkandidatkinju zelenih koja se na izborima 2014. godine borila za funkciju predsjednice Europske komisije.

Dimitris Papadimoulis, zastupnik Europskog parlamenta iz redova vladajuće Syrize, vjeruje da progresivne stranke nipošto ne smiju ostati tiho na trend porasta radikalne desnice.

- Lijeve i progresivne političke snage, koje su i kreatori 'europskog projekta', na dolazećim bi izborima trebali nastupati jedinstveno i složno, protiv euroskeptičnih, populističkih i ksenofobnih opcija – zaključio je Pappo, dodavši da sada nije vrijeme da se međusobno prepiremo jer će u suprotnom doći do dodatnog porasta nacionalizma.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version