Hoće li Orban u nedjelju doživjeti prvi politički poraz? Fidesz i ujedinjena opozicija vode mrtvu trku za mađarske gradove

Autor:

  • Tea Trubić Macan

11.10.2019.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban and his wife Aniko Levai cast their ballots during the European Parliament Elections in Budapest, Hungary, May 26, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban (desno) i njegova žena Aniko Levai na glasanju ovoga svibnja

U Mađarskoj se ovoga vikenda održavaju lokalni izbori na kojima bi, doduše, još uvijek samo teoretski, Viktor Orban mogao doživjeti prvi veći politički poraz.

Osim u Budimpešti, Mađari će novu lokalnu vlast birati u svim većim gradovima u državi.

Nakon sedam uzastopnih pobjeda na svim ključnim izborima u Mađarskoj, cijela opozicija odlučila je privremeno sa strane ostaviti ideološke razmirice kako bi zajedničkim snagama stali na kraj Orbanovom Fideszu. Njihov savez najveća je suradnja takve prirode u posljednjem desetljeću, do koje je došlo iz čiste želje da Orbanu oduzmu najjače oružje koje je imao do sada; fragmentiranu i posvađanu opoziciju.

Savez računa na liberalne i urbane sredine, u kojima očekuje osvojiti simpatije mladih, visokoobrazovanih i proeuropskih Mađara.

Fidesz trenutno kontrolira čak 20 od ukupno 24 mađarskih gradova, a svog gradonačelnika imaju i na čelu Budimpešte. Orbanovi suradnici kontroliraju cijelu promidžbenu mrežu i medije, što je jedan od vodećih razloga zašto je Fidesz toliko uspješno širio svoju vlast posljednjih godina.

Prema rezultatima posljednjih anketa, samo nekoliko dana prije izbora, obje strane imaju podjednako dobre šanse za pobjedu - u nekoliko gradova vode mrtvu trku. U konačnici, presudit će mobilizacija biračkog tijela tj. izlaznost. Vladajući i opozicija toga su svjesni, tako da još uvijek koriste sve raspoložive mjere da u posljednjem trenutku motiviraju svoje simpatizere za izlazak na birališta.

Prema rezultatima ankete Závecz Research koja je u periodu od 23. do 27. rujna obuhvatila više od 1000 ispitanika, samo 35 posto birača glasat će prema stranačkom opredjeljenju, dok će njih 53 posto glasati prema samome kandidatu za čelnu funkciju.

 

Bitka za Budimpeštu bit će ključna.

Od kad je Orban došao na čelo države, mađarskoj je prijestolnici ukinuo veći dio autonomije, a uspio je i smanjiti ovlasti gradonačelnika. Budimpešta je ekonomski motor cijele države tako da je kontrola nad financijama toga grada apsolutni prioritet kako vladajućih, tako i opozicije. Aktualni gradonačelnik Istvan Tarlos bori se za treći mandat na čelu grada, dok će mu pobjedu pokušati oduzeti kandidat ujedinjene opozicije Gargely Karacsony. Prema posljednjim rezultatima predizbornih anketa oba kandidata imaju jednake šanse za pobjedu.

- Kao što je bilo i u Istanbulu prije nekoliko mjeseci, ovoga će se vikenda u Budimpešti održati bitka između Davida i Golijata u kojoj David ima šanse za pobjedu – izjavio je potencijalni gradonačelnik Gargely Karacsony.