Hrvatske stranke pripremaju se za europske izbore, u javnost već izlaze prva imena

Autor:

29.10.2018.

Goran Mehkek/Vlado Kos/Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Dubravka Šuica, Biljana Borzan, Ivana Maletić i Tonino Picula

Najveće hrvatske stranke polagano se pripremaju za nadolazeće izbore za Europski parlament. SDP je već formirao listu s koje će se birati 12 kandidata, dok ostale stranke još nisu donijele formalne odluke, ali se o kandidatima naveliko razmišlja.

SDP je u subotu na sjednici Glavnog odbora utvrdio popis od 30-ak imena od kojih će se formirati uža lista, odnosno, 12 kandidata koji će se naći na listi za euroizbore koji se održavaju u svibnju sljedeće godine.

Riječ je o prijedlozima županijskih organizacija, a na listi su i imena aktualnih SDP-ovih eurozastupnika Biljane Borzan i Tonina Picule koji su ujedno dobili i najveću potporu. Borzan je tako nominiralo 17 županijskih organizacija, a Piculu podržava 14 organizacija. Na popisu su još i Rajko Ostojić kojeg je nominiralo osam županijskih organizacija, Zlatko Komadina sa sedam te Joško Klisović i Ivana Posavec Krivec s četiri nominacije, a tu su još i Davorko Vidović, Romana Jerković, Ranko Ostojić, Gordan Maras... Konačnu listu, prema najavama, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke trebali bi utvrditi početkom prosinca. Picula je u subotu izjavio kako bi bilo dobro da SDP na euroizborima osvoji tri mjesta jer bi sve ispod toga bio neuspjeh.

Bez partnera

A SDP je čini se, za sada, najdalje odmakao kad je riječ o pripremama za euroizbore. Dok se oni već bave kandidatima, šef HDZ-a Andrej Plenković u subotu je izjavio tek da će oni na izbore najvjerojatnije samostalno, uz komentar da o tome još nisu razgovarali. Slično je prije nekoliko dana izjavila i HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica.

- Službenih razgovora o euroizborima i kandidatima još nije bilo. Možda uži krug oko Plenkovića to razmatra, ali zasad još nisu poznati detalji – rekao je sugovornik iz HDZ-a. U stranačkim kuloarima, međutim, kažu kako će se na listi sigurno ponovno naći Šuica, s obzirom na njezine dobre odnose s Plenkovićem.

 

- Priča se da Plenković na listi želi vidjeti i ministricu Gabrijelu Žalac, no zasad su to sve samo nagađanja. Mislim da bi na listi opet mogla biti i Ivana Maletić, a procjenjujem da bi se tamo moglo naći dosta mlađih ljudi i Plenkovićevih prijatelja – komentirao je sugovornik iz stranke, dodajući kako bi na listu htio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Hoće li na biti mjesta i za bivšeg europarlamentarca Davora Ivu Stiera, u HDZ-u nisu sigurni.

- Ako Plenković želi privući glasove konzervativnog dijela, trebao bi ga staviti, no sve ovisi o tome koliko je dubok njihov sukob - smatra jedan član stranke.

GLAS i IDS očekuju 2 mjesta

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, šef IDS-a Boris Miletić i zamjenica predsjednika PGS-a Tea Mičić Badurina, koji su se ovog vikenda sastali u Opatiji, jučer su na konferenciji za novinare najavili da će za mjesec dana predstaviti program i svih 12 kandidata za Europski parlament.

Mrak Taritaš rekla je da očekuju dva mjesta u EP-u, a izjavila je i da su odradili tri kruga razgovora s HSS-om koji bi im se priključio. Dan ranije i Predsjedništvo HSS-a je izvijestilo da su donijeli odluku da s Glasom i IDS-om već sljedećeg tjedna počnu pregovore o zajedničkom nastupu na izborima za EP. HSS je imenovao i pregovarački tim u kojemu su predsjednik stranke Krešo Beljak, potpredsjednik Davor Vlaović i glavni tajnik stranke Ilija Ćorić.

HNS u problemu

A u nezavidnoj poziciji za europske izbore, izađe li HDZ samostalno, mogao bi se naći njihov koalicijski partner HNS koji je na zadnjim izborima bio u koaliciji sa SDP-om, odnosno, u Kukuriku koaliciji, te dobio jedan mandat. U toj stranci nisu željeli otkrivati planove, neslužbeno su rekli kako su “razgovori u tijeku” te da će se sve znati do kraja godine. U utrku će se sigurno uključiti i Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, no još nije poznato tko će se sve naći na njihovoj listi. Kažu kako ima još dovoljno vremena za pripreme.

A na euroizbore bi mogla i Dalija Orešković ako je suditi po nedavnoj izjavi Jutarnjem listu gdje je kazala da “razmišlja da svoju političku snagu i ideje testira već u svibnju iduće godine na izborima za Europski parlament”.