Je li pukla ljubav između europskih liberala i Macrona?

Autor:

  • Euractiv.hr

18.01.2019.

French President Emmanuel Macron reacts as he delivers his new year wishes to the military during a ceremony on the Toulouse-Francazal airbase in Toulouse, France, January 17, 2019. REUTERS/Regis Duvignau
Regis Duvignau / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Samo dva mjeseca nakon što je politička grupacija Savez liberala i demokrata Europe (ALDE) u Europskom parlamentu najavila suradnju sa strankom En Marche Emmanuela Macrona, dužnosnici paneuropskog bloka liberalnih stranaka smatraju da im je francuski predsjednik okrenuo leđa.

Pokušaj stvaranja zajedničke političke platforme zapeo je u ključnom trenutku prije izbora za Europski parlament. Macronovi suradnici su u razgovoru s novinarima POLITICO-a naglasili da bi voljeli strukturirati vlastitu kampanju i da nemaju namjeru ući u formalnu koaliciju s grupacijom ALDE koju europski liberali najavljuju kao 'Tim Europa'.

- Situacija se razvija jako sporo zato što je teško procijeniti što Macron više uopće želi – rekao je jedan od dužnosnika grupacije ALDE iz Europskog parlamenta.

- Čuli smo da namjeravaju na izbore izaći sami. Nama to djeluje dosta nerealno – dodao je.

- Posljednja kriza koju su organizirali 'žuti prsluci' nije doprinijela Macronovom odnosu s europskim saveznicima – dodao je zastupnik liberala.

Nakon što su 'žuti prsluci' svojim neredima narušili Macronov autoritet i stabilnost predsjedničkog mandata, članovi stranke En Marche smatraju da nije pravo vrijeme da francuskim biračima nameću svoje prijateljstvo s europskim liberalima, pogotovo ako se u obzir uzme da ta riječ trenutno u Francuskoj ima negativnu konotaciju.

Cilj stranke je osigurati još jednu izbornu pobjedu svom kandidatu, a ne zadovoljiti političke ciljeve europske grupacije ALDE.

- Politička situacija u Francuskoj natjerala nas je da promijenimo svoje prioritete – rekao je član stranke En Marche, naglasivši još jednom da se smijer stranke nije promijenio te da i dalje žele formirati zasebnu političku grupaciju u Europskom parlamentu.

Takva bi se odluka mogla donijeti nakon izbora u svibnju. Daleko je to od izjava koje su stranački dužnosnici govorili u studenom, kada je jedna od prominentijih figura Astrid Panosyan pozvala na ulazak u koaliciju s europskim liberalima. Izjavila je da bi se stranka La Republique En Marche trebala pridružiti grupaciji ALDE zato što dijele ključne zajedničke ciljeve poput 'demokratizacije institucija, klimatskih promjena, socijalne inkluzivnosti i kolektivne sigurnosti'.

Donedavno, dvije su stranke radile na zajedničkom manifestu u kojem su htjele naglasiti važnost slobodnog tržišta, jednakosti i vladavine prava. Manifest od dvije stranice trebao bi biti temelj suradnje s grupacijom europskih liberala, a trebao je biti predstavljen sredinom siječnja. Prema trenutnim procjenama stranačkih dužnosnika, mogao bi biti završen u veljači ili čak sredinom ožujka.

Članovi stranke En Marche inzistiraju na tome da neće biti službene koalicije s europskim liberalima, a Macronov pokret je glatko odbio pridružiti se postojećim stranačkim strukturama Europskoga parlamenta, uključujući i ALDE. Naime, oni bi željeli oformiti novu grupu europskih liberalnih struja, a izrazili su namjeru da kampanja za europarlamentarne izbore bude šira od suradnje samo s jednom platformom.

Još jedan službenik grupacije ALDE, potvrdio je novinarima portala POLITICO da je Macron tijekom sastanka u Parizu prošli tjedan tražio garanciju ispunjavanja ciljeva postavljenih u Madridu.

Čelnik španjolskih liberala Albert Rivera, u ponedjeljak je rekao novinarima da ALDE i En Marche 'napreduju u pronalasku zajedničkog prostora, dokumenta i programa' za predstojeće izbore. Rivera je pritom izrazio i nadu da će se uspješno oformiti koalicija 'europskih progresivaca' koji će se zajedničkim snagama suprotstaviti rastućem populizmu i nacionalizmu. Dodao je da se nada kako će se njihovoj platformi pridružiti i neka talijanska liberalna stranka, ali nije definirao o kojoj stranci je riječ.

Unatoč tome što iz Pariza puše 'sve hladniji vjetar', europski liberali napreduju po pitanju pronalaska zajedničke strategije s kojom će sudjelovati na izborima za Europski parlament.

Na nedavnom sastanku grupacije ALDE, europski liberali su najavili formiranje 'Tima Europe' u sklopu koje će predstaviti sedam stranačkih članova kao vodeće kandidate svoje političke obitelji na predstojeći izborima.

Imena uključuju prominentne figure europskih liberala poput povjerenice Europske komicije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i čelnika liberala u Parlamentu Guya Verhofstadta. Također, pretpostavlja se da će se među imenima naći i ime povjerenice za pravosuđe Vere Jourove, finske ministrice prijevoza Anne Berner i članova španjolske stranke Ciudadanos.

Grupacija će svoju konačnu odluku donijeti tijekom stranačkog kongresa koji će se u veljači održati u Berlinu.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version