Juncker okreće leđa Viktoru Orbánu - "Članstvo Fidesza je problem za Europsku pučku stranku"

Autor:

07.09.2018.

December 14, 2017 - Brussels, Bxl, Belgium - Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and Jean-Claude Juncker , the president of the European Commission during family photo of EU head of states summit on defense, migration and Brexit in Brussels, Belgium on 14.12.2017 by Wiktor Dabkowski, Image: 357885719, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Mađarski premijer Viktor Orbánu i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Nekoliko mjeseci prije izbora za Europski parlament, pučani pokušavaju pronaći odgovor na pitanje treba li zadržati stranke koje koketiraju s ekstremizmom u svojim redovima.

- Da, to je problem, za mene je to problem - rekao je u četvrtak Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije kad su ga talijanski novinari pitali je li članstvo mađarskog Fidesza, stranke koju vodi Viktor Orbán, problem za Europsku pučku stranku (EPP).

Pitanje je bilo više nego očekivano budući da je Juncker išao na sastanak u Europskom parlamentu na kojem su se dogovarali detalji plenarne rasprave o Mađarskoj. Ona će se održati u utorak povodom izvješća koje je o stanju demokracije u toj zemlji napravila Judith Sargentini, nizozemska zastupnica Zelenih.

Dogovoreno je da Orbán dobije sedam minuta kako bi iznio stav svoje vlade. A zatim slijedi glasanje koje je već dobilo epitet "povijesno": ključno je pitanje kako će se postaviti stranke članice EPP-a. Hoće li pokazati jedinstvo pa podržati ili ne podržati izvješće ili će doći do raskola.

Ovaj potonji scenarij je bitno izvjesniji budući da Orbán već dulje vrijeme izaziva samo negativne reakcije kod članica EPP-a iz nordijskih i zemalja Beneluxa, dok su mu španjolske, talijanske i hrvatske stranke sklonije. U tom slučaju je više nego jasno da će izvještaj proći jer će ga podržati socijalisti, liberali i Zeleni te da će se i protiv Mađarske, nakon Poljske, pokrenuti proces Članka 7 Lisabonskog ugovora, takozvani "nuklearni članak" koji bi mogao dovesti od oduzimanja prava glasa u Europskom vijeću koje čine šefovi država i vlada svih članica.

No, teško je očekivati da bi do toga došlo iz nekoliko razloga: kao prvo, Poljska i Mađarska bi jedna drugu obranila od takvog scenarija jer je u Vijeću EU oko tog pitanja potrebno suglasje. A tu je i pitanje izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine gdje bi sadašnjih 12 Fideszovih zastupnika mogli biti presudni u definiranju većine koja će birati vodstvo Europske komisije i drugih tijela.

"Bolje da je kod nas"

Junckerova izjava ima posebnu težinu - iako je rečena usput - jer je on dosad redovito branio Orbána frazom "bolje da je kod nas nego kod drugih". Iako se znao šaliti (a u svakoj šali pola istine) pozdravljajući ga pred novinarima "zdravo, diktatore". No, situacija se iz temelja počela mijenjati nakon Orbánove treće uzastopne izborne pobjede ovog proljeća nakon koje je promijenio svoj stav o potrebi izgradnje “iliberalne demokracije” pretvorivši ga u potrebu izgradnje “kršćanske demokracije” ali u svojim stajalištima antipodnom prema njemačkoj Kršćansko demokratskoj uniji (CDU) Angele Merkel. Nakon toga je uslijedila najava formiranja paneuropske stranke koja bi se temeljila na antiimigracijskoj politici da bi touché bio njegov nedavni sastanak s Matteom Salvinijem, liderom talijanske radikalno desne Lige koji je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova.

Screenshot / YouTube

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker udara 'prijateljski' šamar mađarskom premijeru Viktoru Orbánu nakon što ga je pozdravio s "zdravo, diktatore!"

 

U raspravu se u četvrtak navečer uključio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je pozvao EPP da pojasni svoju poziciju: jesu li uz Angelu Merkel ili Viktora Orbána. “Ne možete biti i uz jednog i uz drugog”, rekao je Macron, gorljivi proeuropejac.

Manfred Weber, član bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU), koji je prošle srijede najavio svoju kandidaturu za šefa Europske komisije, a trenutno vodi EPP u Europskom parlamentu, pokušava pomiriti zaraćene strane te je pozvao Orbána da ublaži retoriku na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

- Mi ti nećemo pomoći ako ti ne pomogneš nama - navode se Weberove riječi. U intervjuu jučerašnjoj La Stampi nastavio je zagovarati dijalog rekavši da je “potrebno surađivati sa svima i poslušati svakoga kako bi se pronašla zajednička vizija”.

No, odbio je izravno odgovoriti na pitanje bi li primio Salvinija i Ligu u EPP opravdavajući se da ne želi govoriti o pojedinačnim strankama. A da se protivi izlasku Fidesza iz EPP-a potvrdio je izjavom da je “Brexit započeo 2009. godine kad je tadašnji lider konzervativaca, kasniji premijer David Cameron povukao svoju stranku iz EPP-a”.

Jedan od doajena EPP-a, njemački političar Elmar Brok (blizak kancelarki Merkel), izjavio je da, kad je riječ o Orbánu, nema problema s određenim stavovima o migraciji.

- Moj je problem s njegovim principijelnim stavom o demokraciji, vladavini prava i liberalnoj demokracije. To je za mene ključna točka - rekao je.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version