Juncker: Orbanu više nije mjesto u Europskoj pučkoj stranci

Autor:

19.02.2019.

European Commission President Jean-Claude Juncker (R) welcomes Hungary's Prime Minister Viktor Orban during a meeting over the Balkan refugee crisis with leaders from central and eastern Europe at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, October 25, 2015. REUTERS/Eric Vidal - GF20000032648
Eric Vidal / REUTERS

Orban i Juncker su sve donedavno u javnosti pokazivali otvoreno prijateljstvo

Neočekivani obrat: Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, izjavio je u utorak da bi stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala napustiti Europsku pučku stranku (EPP).

Sve donedavno je Juncker, kao i drugi lideri EPP-a, ponavljao da je bolje da Orbanova stranka Fidesz, na vlasti u Mađarskoj od 2010. godine, bude u njihovom društvu. Joseph Daul, predsjednik EPP-a, je govorio kako je bolje pod svojim skutima držati zločesto dijete, a Juncker je Orbana što u šali što u zbilji zvao “najdražim diktatorom”. Ali se slagao s Daulom. Sada je Juncker u Stugarttu u javnom nastupu usporedio Orbana s lidericom francuske radikalne desnice Marine Le Pen.

Naime, upravo je utorak počela službena kampanja mađarske vlade usmjerena protiv Junckera i burzovnog mešetara i filantropa, predsjednika Otvorenog društva, Židova (što je važno za priču jer ga zbog nacionalne pripadnosti u kampanji i napadaju) Georgea Sorosa. Margaritis Schinas, glasnogovornik EK, osudio je u utorak medijsku kampanju mađarske vlade kojom ta zemlja optužuje Bruxelles da promiče migracijski plan koji predstavlja prijetnju Mađarskoj.

Na službenoj Facebook stranici mađarske vlade objavljen je poster Junckera i Sorosa, uz popratni tekst koji ih optužuje da ugrožavaju sigurnost Mađarske. U tekstu stoji: "Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema", a ispod slike piše da EU namjerava usvojiti obvezne kvote za raspodjelu imigranata, oslabiti pravo država članica glede zaštite granica i učiniti dolaske lakšima uz "migrantske vize".

"Kampanja mađarske vlade je nevjerojatna. Šokantno je da je takva suluda teorija zavjere u toj mjeri dospjela u 'mainstream'. Nije točno da EU ugrožava zaštitu nacionalnih granica, upravo suprotno. Ne postoje nikakvi planovi o tzv. humanitarnim vizama. Zemlje članice odlučuju koliko legalnih migranata žele prihvatiti", naglasio je Schinas.

Juncker se na to nadovezao jučer te dodao kako se “malo toga može napraviti protiv laži”. No, dodao je kako će se Manfred Weber, kandidat EPP-a za predsjednika EK (trenutno čelnik EPP-a u Europskom parlamentu), sigurno zapitati “trebam li taj glas u EPP-u”. Weber je poznat kao blizak, čak prijatelj s Orbanom. Juncker je, govoreći o Le Pen rekao: "Oni nisu glasali za mene u Europskom parlamentu. Nije ni krajnja desnica. Sjećam se da je Marine Le Pen rekla 'Ne glasam za vas'. Na to sam joj rekao 'Ne želim vaš glas'. Postoje neki glasovi koje ne želite", rekao je Juncker.

I dodao kako ne smatra da "konzervativci u Mađarskoj i na koji načni predstavljaju kršćanske vrijednosti". Orban upravo obrnuto tvrdi kako je cilj njegove politika "kršćanska i neliberalna demokracija". Juncker stoga više ne vidi da on i Orban dijele politička stajališta.

Zahtjev da se Fidesz izbaci iz EPP-a već dulje vrijeme iznose članice te političke grupacije iz nordijskih zemalja i sjevernih dijelova Europe. EPP se u rujnu podijelila kad se u Europskom parlamentu glasalo o pokretanju postupka Članka 7, kojim su može oduzeti pravo glasa zemlji članici koja se ne pridržava temeljnih europskih vrijednosti, prije svega vladavine prava. Tada su protiv Mađarske glasali socijalisti i liberali, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio EPP da ne može biti vjerodostojan u borbi protiv populista dok u svom članstvu ima Orbanov Fidesz. Europski zastupnici iz redova HDZ-a, članice EPP-a, glasali su protiv pokretanja postupka, dakle u korist Orbana.