Kandidat desnog centra odnio pobjedu u uporištu ljevice u Italiji. Salvini poručuje: Sada idemo mijenjati Europu

Autor:

  • Karla Juničić

25.03.2019.

Italian Deputy Prime Minister and League leader Matteo Salvini takes a picture with a supporter, as he leaves the Senate upper house parliament building after a news conference in Rome, Italy March 8, 2019. REUTERS/Yara Nardi
Yara Nardi / REUTERS

Predsjednik Lige Matteo Salvini fotografira se sa svojim pristašama

Talijanska desnica, stranka Liga, ostvarila je novi uspjeh na regionalnim izborima u talijanskoj pokrajini Basilicata, a njen kandidat Vito Bardi će postati novi guverner te regije, prema izvještaju talijanskog dnevnog lista La Repubblica i projekcijama koje je emitirala televizijska kuća Rai od ponoći.

Kao što su pokazala predviđanjima anketa, kandidat Lige je pobijedio kandidata PoKreta pet zvjezdica (M5S) za 10 posto.

U regiji koja je tradicionalno bila uporište talijanske ljevice, Vito Bardi je s 42,2 posto glasova pobijedio svojeg glavnog suparnika Carla Trerotolu iz Demokratske stranke, koji je osvojio 33,1 posto glasova. Antonio Mattia iz PoKreta pet zvjezdica osvojio je 20,3 posto, a četvrti kandidat, Valerio Tramutoli, sveučilišni profesor koji se izborima zalagao za održivi razvoj, nalazi se na posljednjem mjestu s 4 posto glasova. Međutim, M5S ostaje vodeća stranka u regiji i više je nego udvostručila rezultat u usporedbi s regionalnim izborima 2013. godine kada je osvojila 8,9 posto glasova.

Bardi je bio kandidat  desne koalicije koju čine stranka Forza Italia Silvija Berlusconija, Talijanska Braća i Salvinijeva Liga. Matteo Salvini sretno trlja ruke slavivši pobjedu desnice.

- Zahvaljujem vam se! Liga je u godinu dana utrostručila glasove, pobjeđuje i u Basilicati! Sedam naspram nula. Pozdravljam ljevicu, a sada - u mijenjanje Europe – napisao je Salvini, vođa Lige na svom Twitter profilu. 

 

Uspješni rezultat ovih izbora pozdravio je i Berlusconi, predsjednik Forza Italia, naglasivši da je ova talijanska pokrajina napokon dobila dobru vladu. Luigi di Maio, zamjenik premijera, također je komentirao uspješan rezultat PoKreta 5 zvjezdica naglasivši da je pokret 'prva politička snaga u Basilicati'.

- To je rezultat koji ćemo čuvati s velikim osjećajem odgovornosti prema zemlji. - izjavio je Di Maio na društvenim medijima naglasivši da su sada stekli 'simbol i listu' s kojom imaju priliku krenuti unaprijed izrazivši svoje uvjerenje da 'vlada neće pasti'.

Tretarola je nedugo nakon ponoći priznao poraz komentirajući 'dostojanstveni' gubitak ljevice. Priznao je da je očekivao bolji rezultat, no sada će se pobrinuti da budu 'konstrukivna opozicija'. Izbori su prvi poraz za lijevi centar kojem je ovog mjeseca na čelo došao Nicola Zingaretti.

Bardi je nakon pobjede izrazio svoje oduševljenje izjavivši da je La Basilicata spremna za promjene.

- Danas smo označili povijest ove regije. Nakon niza godina lijevog centra, desni cenatr je definira put za spas ove zemlje – izjavio je Bardi.

Naglasio je da će na prvom mjestu njegove politike biti poboljšati socijalne uvjete i nezaposlenost u regiji čime će ojačati poziciju regije na nacionalnoj razini. Također, napomenuo je da su ključni elementi u njegovim postupcima: transparentnost, zakonitost i meritokracija.

Glasovi iz Basilicate su važan test za cijelu Italiju prije izbora za Europski parlament koji će se održati 26. svibnja. Prema trenutnim projekcijama, desni centar će trijumfirati.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version