Keller i Eickhout ovoga proljeća brane 'zelene boje' na europskim izborima

Autor:

  • Claire Stam/Euractiv.com,
  • Florence Schulz/ EURACTIV.com

26.11.2018.

European Green Party

Ska Keller

U predstojećoj kampanji za europarlamentarne izbore, zeleni su socijalnu pravednost i postupnu tranziciju prema zelenoj ekonomiji proglasili ključnim točkama svog programa, izjavili su novoizabrani vodeći kandidati Ska Keller i Bas Eickhout u razgovoru s novinarom Euractiva.

Keller i Eickhout razgovarali su s Euractivom nakon što su tijekom stranačkog kongresa u Berlinu izabrani kao spitzenkandidati stranačke grupacije Zeleni/EFS.

Na navedenom kongresu sudjelovalo je stotinjak zastupnika koji su predstavljali zelene stranke cijele Europske unije, a okupili su se kako bi izabrali kandidate i usvojili 12 prioriteta stranačkog manifesta.

- Ska i ja pripadamo novoj generaciji europskih političara – rekao je Eickhout.

- Mi ne propitujemo potrebu Europske unije, ali želimo otići korak dalje. Ekonomski i socijalni plan rada EU mora se temeljito promijeniti, to je ono za što se mi zalažemo – dodao je.

Prema nizozemskom eurparlamentarcu, manifest zelenih dobiva jasnu ekonomsku dimenziju.

- Kada pogledate tih 12 točaka koje naš manifest formulira očigledan je više industrijski plan rada. Prije 20 godina ovo možda ne bi bilo logično za našu stranku, ali sada je – izjavo je Eisckhout.

Socijalni ciljevi

U međuvremenu, Keller je za Euractiv izjavila kako novousvojeni manifest podržava jače socijalno orijentirane programe.

- Manifest sadrži neke vrlo specifične mjere koje bi pogurale naše socijalne ciljeve - poput razvoja infrastrukture i zajedničkog razvoja digitalne i čiste tehnologije.

Među drugim točkama, stoji i poziv na 'minimalni osnovni dohodak' i poziv na propisivanje minimalnih socijalnih prava od strane Europske unije.

Njemačka zastupnica Parlamenta, koja je još 2014. godine pokušala postati predsjednicom Komisije, također je rekla kako je ostala iznenađena činjenicom da je jedini ženski spitzenkandidat u kampanji za europarlamentarne izbore.

- Prošli put sam također bila jedini ženski kandidat i iskreno mislila sam kako će druge stranke nešto naučiti iz te pogreške - rekla je.

- Ispada da nisu. Vrijeme je da imamo više ženskih kandidata za takve pozicije – zaključila je Keller.

Nedovoljno kompatibilni s Macronom

Ulaskom Macronove stranke En Marche! u Parlament koji bi se trebao dogoditi u svibnju, otvorile su se rasprave o stvaranju novih političkih saveza.

No, oba su spitzenkandidata izrazila sumnje u suradnju s pokretom zbog socijalnih, okolišnih i ekonomskih planova europskih zelenih koji se ne podudaraju u potpunosti sa stavovima liberala.

- Mi se borimo za pošteni sustav oporezivanja, a to je nešto što ne vidim u Macronovoj liberalnoj ekonomskoj politici – izjavio je Eickhout, iako je priznao da obje stranke imaju mnogo zajedničkih točaka po pitanju kojih će Zeleni vrlo rado surađivati.

- Međutim, postoje značajna razilaženja u socijalnoj politici među strankama. Macron svojom uobičajenom poslovnom politikom samo produbljuje jaz u našem društvu – dodao je Eickhout.

Keller se također suprotstavlja službenoj koaliciji s Macronovom strankom.

- Iz ekonomske perspektive mi se jako razlikujemo od liberala iz ALDE grupe. Kada pogledamo ono što Emmanuel Macron čini u Francuskoj, a ništa se ne čini po pitanju ekologije, socijalne situacije, tada vidimo da je to potpuno suprotno od onog što mi želimo - smatra Keller.

Franziska Brantner, glasnogovornica za europske poslove Zelenih u njemačkom parlamentu, optimistična je da čak i bez pridruživanja nekom progresivnom pokretu, Zeleni će pridonijeti progresivnoj većini u Bruxellesu.

- Moramo pokazati da postoje značajne razlike između progresivnih stranaka i da nema potrebe za okretanjem prema populističkim strankama kako bi se glasovalo za promjene – rekla je.

- Smatram da bi okončavanje velike koalicije između Europske pučke stranke i socijaldemokrata revitaliziralo Parlament – dodaje Brantner.

Samo 6 mjeseci do izbora, čini se da se zeleni pripremaju za bitku. Obraćajući se svojim kolegama zastupnicima, predsjednik grupacije Zeleni/EFS Philippe Lambert upozorio je na opasnost klimatskih promjena.

- Klimatske promjene ubijaju. Onečišćenje ubija. Nezdrava hrana ubija. Ustezanje ubija. Siromaštvo ubija i izvoz oružja ubija. Zato se borimo - rekao je.