'Konstruktivci' su nova politička opcija u Francuskoj

Autor:

  • Cécile Barbière/ EURACTIV.com

18.09.2018.

Franck Riester.
Franck Riester, Jean Pierre Raffarin, Alain Juppe, Frederic Lefebvre, Fabienne Keller during the founder congress of AGIR, La droite constructive.
Le congres fondateur du mouvement Agir la droite constructive.
Montevrain, FRANCE-16/09/2018//JACQUESWITT_agir008/Credit:Jacques Witt/SIPA/1809161735, Image: 386990052, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Osnivač stranke Agir, Franck Riester

Suočeni s krizom identiteta francuske političke scene i očitim pomakom prema populizmu, nekolicina predstavnika francuske desnice pokrenulo je platformu 'Agir' (Poduzmi korake).

Međutim, sudjelovanje ove nove političke opcije na izborima za Europski parlament i dalje nije sigurno, javlja Euractiv.fr.

Novi politički pokret Francka Riestera, zastupnika okruga Seine-et-Marne temeljen je na poduzimanju svih potrebnih mjera kako bi francusku demokraciju obranili od politike desnog populizma.

S obzirom na činjenicu da francuska tradicionalna desna stranka Les Républicains sve oštrije skreće u desno, Riester je zaključio da je desnim glasačima nužno ponuditi proeuropski odgovor. Upravo je iz tog razloga 16. rujna 2018., u pariškom predgrađu osnovao novu stranku Agir.

- Želimo se boriti protiv populista koji su spremni žrtvovati Europsku uniju samo da dođu na vlast - upozorila je Fabienne Keller, zastupnica okruga Bas-Rhin u francuskom Senatu, optuživši pritom desnicu da je zaboravila svoje temeljne vrijednosti i da je time kompromitirala svoj kredibilitet.

Kritika je bila upućena i republikancima, koji svoj stranački program prilagođavaju euroskepticizmu, što udaljava zastupnike i birače od strake. Naime, u posljednjih je nekoliko mjeseci nekoliko zastupnika napustilo stranku, među kojima valja istaknuti Alaina Lamassourea i Élisabeth Morin-Chartier.

- Osnivanjem Agira, Europa više neće biti siroče unutar francuske desnice - tvrdi Fabienne Keller.

Ovo se odcjepljenje nije došlo iznenada, već se spremalo nekoliko mjeseci kada se osnovala parlamentarna skupina 'Konstruktivaca' (Les Constructif), sastavljena od nezadovoljnih zastupnika republikanske stranke i članova Unije demokrata i nezavisnih.

 

U samom početku, ta je parlamentarna skupina trebala ostati sastavnim dijelom republikanske stranke, ali su se zbog rastućeg euroskepticizma i radikalizacije stranačkog programa stvorili preduvjeti da Frank Riester, Fabienne Keller, Claude Malhuret te Frédérica Lefebvrea osnuju novu nezavisnu stranku.

Crta podjele

Osnivački kongres Agira održan je nekoliko dana nakon glasovanja Europskog parlamenta o aktivaciji članka 7, kojim bi se kaznio mađarski premijer Viktor Orban zbog narušavanja ljudskih prava u svojoj državi.

Nakon što je Orban bio optužen za autoritarne metode vladavine, izgubio je potporu velikog dijela zastupnika Europske pučke stranke, grupacije u Europskom parlamentu kojoj pripada njegova stranka Fidesz. Kao rezultat toga, Orban je izgubio i potporu francuskih republikanaca. Glasovanje o povjerenju stranačkom kolegi narušilo je jedinstvo europske demokršćanske obitelji, unutar koje koegzistiraju proeuropske političke skupine.

- Dvije trećine zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu glasovalo je za pokretanje članka 7 protiv Mađarske - istaknuo je zastupnik Lamassoure, dodavši da je ta situacija naglasila podjelu koja trenutno vlada među francuskim republikancima.

-  Predsjednika republikanske stranke Laurenta Wauquieza optužujem za nedosljednost. Očigledno postoje dvije desnice, jedna koja Europu smatra prijetnjom te ona koja u Europi vidi dodanu vrijednost - izjavio je Riester.

Ograničeni prostor

Unatoč tome što Agir može računati na podršku dvaju najutjecajnijih republikanaca - bivših premijera Jean-Pierra Raffarina te Alaina Juppéa, nije moguće predvidjeti koji će rezultat novoosnovana stranka postići na predstojećim izborima zato što je nemoguće procijeniti kako će birači desnice reagirati na njihov stranački program.

- Naš tradicionalni politički prostor izuzetno je ograničen. Ankete nas još uvijek ne smatraju ozbiljnim kandidatima na predstojećim izborima - upozorio je Malhuret, bivši ministar i aktualni zastupnik u Senatu.

Upravo je zato stranačko vodstvo odlučilo odgoditi službenu kandidaturu za izbore za Europski parlament.

- Naš je prioritet rast, a uskoro ćemo pokrenuti kampanju za članstvo - objasnio je Malhuret.

- Da se želim pridružiti nekoj stranci, jako bi me zabrinula vaša kampanja za članstvo - našalio se bivši premijer Juppé.

Unatoč tome što nije postao službeni član Agira, Juppé je ipak potvrdio da će glasno zastupati njihova stajališta u svim europskim raspravama.

Riester smatra da su republikanci potpuno izdali svoju političku misiju 'zaboravivši da bi borba protiv ekstremizma trebala biti temelj njihove političke platforme'.

- Macron je uspio okupiti proeuropske političare ljevice i desnice. No, danas je to zabava koja obuhvaća sve ideologije na kojoj ne želimo dopustiti da se naš DNK otopi - upozorio je Riester istaknuvši pritom da postoji prostor između Macronove političke platforme, republikanaca i novoosnovanog Agira.

- Kada za to dođe vrijeme, odlučit ćemo hoćemo li se na izborima kandidirati samostalno, ili ćemo to učiniti u savezu s proeuropskim partnerima - zaključio je.

Europska obitelj

Stranačko će vodstvo u narednim mjesecima odlučiti o samostalnoj kandidaturi na izborima, a odluka će uvelike ovisiti o uspjehu kampanje za članstvo koju stranka uskoro namjerava pokrenuti.

Također, u sljedećim će se mjesecima odlučiti kojoj će se europskoj stranačkoj grupaciji pridružiti Agir, pri čemu su najizglednije opcije EPP i ALDE.

Dok su pučani ujedno i politička obitelj francuskih republikanaca (ali i Viktora Orbana), ALDE trenutno broji članove Demokratskog pokreta (MoDem) te Macronove saveznike kojima Guy Verhofstadt, predsjednik te grupacije, već nekoliko mjeseci uporno nudi savezništvo. Upravo to govori u prilog činjenici da je na francuskoj, ali i na europskoj sceni, proeuropska desnica još uvijek u procesu oblikovanja.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version