Konzervativci i reformisti predstavili svog spitzenkandidata

Autor:

  • Tea Trubić

15.11.2018.

A European Union flag is seen outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium November 14, 2018. REUTERS/Francois Lenoir - RC1FA92DF190
Francois Lenoir / REUTERS

Europska komisija

Češki europarlamentarni zastupnik Jan Zahradil bit će vodeći kandidat Europskih konzervativaca i reformista (ECR) za funkciju predsjednika Europske komisije, najavio je predsjednik te stranačke grupacije tijekom održavanja plenarne sjednice u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Sa 75 zastupnika, među kojima sjedi i hrvatska zastupnica Ruža Tomašić, konzervativci predstavljaju treću najveću političku obitelj u Parlamentu EU. Grupaciju je osnovao bivši britanski premijer David Cameron 2009. godine, nakon što je zaključio da Europska pučka stranka više ne zastupa ideje njegovih torijevaca i nekolicine drugih europskih demokršćana.

- Iako nemamo ništa osobno protiv Manfreda Webera i Fransa Timmermansa, smatramo da taj dvojac predstavlja 'staru Europu' te da su zato zaslijepljeni samo jednom idejom europske integracije; one federalističke. Upravo zato, vjerujemo da postoji politički prostor za nove ideje i prijedloge – rekao je predsjednik stranačke grupacije tijekom održavanja konferencije za novinare u Strasbourgu.

Zahradil je član češke konzervativne Građansko-demokratske stranke (ODS) od 2004. godine, kada je bio izabran za zastupnika u Europskom parlamentu. Trenutno, Zahradil obnaša funkciju Saveza konzervativaca i reformista u Europi (ACRE), paneuropske konzervativne i euroskeptične grupacije koja je nastala u sklopu ECR-a. Stranačka grupacija najavila je da će svoj politički program predstaviti 28. studenog, tijekom službenog početka političke kampanje za europarlamentarne izbore. Međutim, dalo se naslutiti da će njihova kampanja biti uvelike fokusirana na reformu zakonodavnog tijela Europske unije i zaštitu njezinih vanjskih granica.

Podsjetimo, ovo je prvi put da ta politička grupacija ima svog vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije.