Latvija se nada 'trećoj sreći' u odabiru novoga premijera

Autor:

  • Sam Morgan/ EURACTIV.com

08.01.2019.

Plenary session week 48 2017.State of Energy Union 2017
Pablo Garrigos / © European Union 2017 - Source : EP (EP-062728B)

Latvijski zastupnik Krišjānis Kariņš

Latvijski predsjednik jučer je nominirao Krišjānisa Kariņšu, zastupnika u Europskom parlamentu, kao kandidata za premijersku dužnost, nakon što prijašnja dva kandidata nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu za sastavljanje vlade.

Predsjednik Raimonds Vējonis dao je šansu zastupniku Europske pučke stranke za sastavljanje nove vlade, s obzirom na to da kandidati iz Nove konzervativne strake i kontroverzne populističke stranke KPV LV to nisu uspjeli.

Vējonis je izjavio da je održao sastanak s ostalim zastupnicima latvijskog parlamenta Saeima, te da je uvjeren da će Kariņš sakupiti potrebnu većinu i uspješno obnašati premijersku dužnost, unatoč tome što je njegova stranka desnoga centra Novo jedinstvo na posljednjim parlamentarnim izborima u listopadu osigurala samo 8 posto glasova.

Stranka Harmonija, najpopularnija proruska stranka latvijskih socijaldemokrata, osvojila je najviše glasova, ali su struje desnoga centra na nju izvršile pritisak da ostane u oporbi.

Očekuje se da bi Kariņš mogao sastaviti manjinsku vladu od pet stranaka, a predsjednik Vējonis priznao je da će trebati raditi ustupke kako bi uspjeli osigurati potporu stranačkih čelnika. Bivši zastupnik Europskog parlamenta najvjerojatnije će veliki fokus staviti na reformu financija, zdravstva, vladavine prava i borbu protiv korupcije, no jedino pod uvjetom da uspije osigurati stabilnu većinu.

Bankarski sektor te baltičke države proteklih je mjeseci bio tema mnogobrojnih novinskih članaka, zbog sumnje na pranje novca. Također, skandal je eskalirao kada je guverner središnje banke Latvije bio uhićen zbog korupcije. Europski sud pravde je prošloga tjedna odlučio da je Latvija pogriješila suspendiravši guvernera  Ilmārsa Rimšēvičsa nakon afere. Službena presuda Suda još uvijek se čeka.

Kariņš je već obnašao dužnost latvijskog ministra ekonomije, a u briselskim je krugovima poznat po uspješno odrađenim pregovorima u sektoru energetike.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version