Macron najavljuje široku koaliciju koja će se na europskim izborima 'boriti za civilizaciju'

Autor:

01.10.2018.

Arrivals at EU summit in Salzburg, Sept. 20, 2018. +++ EU Gipfel Salzburg, Österreich
Beginn des Treffens im Mozarteum Salzburg
20.9.2018
Im Bild Emmanuel Macron, Staatspräsident Frankreich, Image: 387576125, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DDP
Profimedia, DDP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Salzbugu

Francuski predsjednik u nedjelju je rekao da će nastojati sastaviti 'najširu moguću listu' za predstojeće izbore za Europski parlament, zaključivši da će ti izbori biti 'borba za civilizaciju'.

No, istovremeno je Emmanuel Macron pokušao preuzeti retoriku svojih protivnika na populističkoj desnici, kao što su potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini i mađarski premijer Viktor Orban.

- Nisam Europejac niti globalist - rekao je u razgovoru za Le Journal du Dimanche.

- Vjerujem u snažan identitet svakog naroda, vjerujem u povijest i ambiciju našeg naroda - istaknuo je Macron.

Salvini i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen smatraju da će izbori za Europski parlament iduće godine biti borba između nacionalističkog pogleda na svijet i Macronovog proeuropskog liberalizma.

- Za europske izbore, učinit ću sve u svojoj moći da se čuje glas progresivaca i demokrata: onih za koje ja govorim. Nadam se da će oni u Francuskoj biti predstavljeni najširom mogućom listom - dodao je.

- Ovo je borba za civilizaciju, povijesna borba, i neću nimalo popustiti ekstremima - naglasio je francuski predsjednik.

Vođa Macronove centrističke stranke 'En Marche!' Christophe Castaner, vođa liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt i drugi političari europskog desnog i lijevog centra prošli su tjedan dali naslutiti da bi mogli sklopiti koaliciju, kazavši da žele 'ponovno izumiti' Europu.