Merkeličin kandidat: Čelnik Europske pučke stranke ulazi u utrku za predsjednika Komisije

Autor:

  • Jorge Valero/ EURACTIV.com

03.09.2018.

German Chancellor Angela Merkel (CSU) speaks next to Manfred Weber, Chairman of the European People Party at the EPP (European Parliament Presidents) meeting in Munich, Germany June 6, 2018. REUTERS/Michaela Rehle
REUTERS

Manfred Weber i Angela Merkel

Unatoč njezinoj otvorenoj podršci, Angela Merkel nema namjeru više se angažirati oko njegove kampanje.

Uz podršku njemačke kancelarke Angele Merkel i čelnika sestrinske bavarske stranke CSU, očekuje se da će Manfred Weber, vođa europskih 'pučana' sljedećeg tjedna potvrditi nominaciju za funkciju predsjednika Europske komisije.

Također, poznato je da će migracija biti fokus njegove kampanje.

Dužnosnici Europske pučke stranke potvrdili su novinarima Euractiva da je predsjednik njihove političke grupacije posljednjih mjeseci bio u intenzivnom kontaktu s njemačkim kolegama iz stranaka desnoga centra kako bi osigurao njihovu privolu za kandidaturu. Prekretnica koja je učvrstila Weberovo mjesto favorita za predsjedanje Komisijom odvila se ovaj tjedan, kada mu je njemačka kancelarka dala svoj blagoslov.

Izvori iz EPP-a navode da unatoč njezinoj otvorenoj podršci, Angela Merkel nema namjeru više se angažirati oko njegove kampanje.

Podsjetimo, Weberova stranka CSU, sestrinska je stranka Merkeline CDU te koalicijski partner u njezinoj trenutnoj vladi.

Najava idući tjedan

Najava Weberove kandidature očekuje se već sljedeći tjedan, uoči sastanka čelnika Europske pučke stranke koji se održava u Beču. Naime, 'pučani' se sastaju nekoliko puta godišnje, a zadnji put su se sastali ovog lipnja u bavarskoj prijestolnici.

Stručnjaci vjeruju da će u fokusu tog sastanka biti migracije, osobito zato što je taj problem i u fokusu domaćina Austrije, aktualnog predsjedatelja Vijećem Europske unije.

Vjeruje se da će migracije biti prioritet i Weberove kampanje, ali i njegovog cjelokupnog mandata na čelu Europske unije.

- To je problem koji bi mogao razoriti Europu – rekao je za Euractiv dužnosnik iz Europske pučke stranke koji je želio ostati anoniman.

Migracije su goruća tema i među Weberovim biračima u Bavarskoj, pa je upravo zato tražio posebnu pozornost Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode za rješavanje tog problema.

Zaustavljanje migracija na izvoru

Jedna od politika koju Weber otvoreno zagovara kao rješenje migrantske krize je alociranje nekoliko milijardi eura državama Sjeverne Afrike, kako bi se tako pokušao smanjiti migrantski val koji svakodnevno pristiže u Europu. Cilj te mjere je pružanje pomoći državama izvan Europske unije da osposobe prihvatne centre u kojima bi mogli zbrinjavati tražitelje azila bez da oni pristignu na europsko tlo.

Istovremeno, tvrdi Weber, Europa hitno treba 'opipljive rezultate' kako bi svojim građanima i svjetskoj zajednici dokazala da je sposobna kontrolirati svoje vanjske granice.

Na sastanku u Beču će sudjelovati i bugarski premijer Bojko Borisov, upravo zato što su njegovi europski kolege posebno istaknuli i pohvalili njegov uspjeh u obrani europskih granica. S obzirom na to da njegova država graniči s Turskom, Borissov se trebao dodatno angažirati da spriječi nekontrolirani ulazak ilegalnih migranata, što je prema ocjeni ostalih europskih čelnika odlično odradio.

Pablo Casado, novoizabrani predsjednik španjolske stranke desnoga centra također će sudjelovati na sastanku u Beču. Stručnjaci procjenjuju da je njegova pobjeda na unutarstranačkim izborima dokaz da su španjolski 'narodnjaci' skrenuli udesno, osobito ako se Casadova politika usporedi s onom njegova prethodnika Mariana Rajoyja. Casado je, naime, posljednjih tjedana zaoštrio retoriku prema migrantima, sukladno oštrijoj politici Sebastiana Kurza i CSU-a.

Široka podrška

Članovi EPP-a najavili su da će grupacije iz Španjolske, Irske, Hrvatske i Francuske uskoro pružiti otvorenu potporu kandidaturi Manfreda Webera. Isti izvori su negirali spekulacije da će jedan od mogućih kandidata za predsjednika Europske komisije biti Michel Barnier, glavni europski pregovarač za Brexit.

Vjeruje se da bi se među mogućim kandidatima za tu prestižnu funkciju mogao naći i Alexander Strubb, nekadašnji premijer Finske. Naime, on bi mogao dobiti podršku baltičkih zemalja i nekolicine država Istočne Europe, ali samo pod uvjetom da odustane od ideje smanjivanja proračuna Kohezijskog fonda o kojem razvoj tih država uvelike ovisi. Kandidati će moći izraziti svoj interes za predsjedanjem Europskom komisijom između 15. rujna i 16. listopada, a potom će Europska pučka stranka na kongresu u Helsinkiju u studenom 2018. godine izabrati svog glavnog kandidata.

Unatoč tome što ima bezrezervnu podršku većine stranačkih kolega, Weber je relativno nepoznat ostatku biračkog tijela Europske unije. Članovi EPP-a smatraju da mu to ne bi trebao biti hendikep u kandidaturi, osobito ako se u obzir uzme činjenica da su imena i drugih potencijalnih kandidata biračima relativno nepoznata.

Neovisno o tome tko na kraju uspije osvojiti kandidaturu Europske pučke stranke, izvori iz europskih institucija upozoravaju da će sigurno biti teško osvojiti većinu u novom sastavu Europskog parlamenta.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.