Mrak-Taritaš: Na EU izborima se bira između 'Europe Orbana' ili Europe liberalnih vrijednosti

Autor:

04.04.2019.

Zagreb, 241018. Markov trg, Sabor.
Redovita sjednica sabora na kojoj se raspravlja o novom zakonu o Drzavnom inspektoratu.
Na fotografiji: Anka Mrak Taritas.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Anka Mrak Taritaš, predsjednika stranke GLAS

Predsjednica GLAS- a i kandidatkinja na listi Amsterdamske koalicije Anka Mrak-Taritaš izjavila je u četvrtak u Splitu da su predstojeći izbori za Europski parlament izuzetno važni za budućnost Europe, i da će se birati između 'dvije Europe' - Europa Orbana i kaosa Brexita ili druge Europe slobode, otvorenosti i liberalnih vrijednosti, za koju se Amsterdamska koalicija zalažu.

Amsterdamska koalicija će biti najjača proeuropska opcija koja će biti na izborima u Hrvatskoj, ustvrdila je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare. Dodala je kako je jako važno izaći na izbore, da građani biraju ljude koji će zastupati interese građana Hrvatske u Bruxellesu, te kako se na ovim izborima ne bira između Bruxellesa i Splita već se bira Split i Bruxelles.

 "Mi imamo 12 odličnih kandidata. Bilo tko da dobije priliku ići u Bruxelles zastupat će interese građana Hrvatske. Naše ambicije su ostvariti što bolji rezultat, a mi smo još 23. veljače predstavili listu. U petak ćemo biti prvi koji ćemo predati službeno sve svoje kandidature i sigurna sam da ćemo ostvariti jedan ozbiljan i respektabilan rezultat", kazala je.

 Upitana koje su političke orijentacije njihovi birači, rekla je da su to oni koji su odlučili izabrati proeuropsku opciju,  građanske opcije i oni koji vide budućnost Hrvatske koja želi graditi novu Europu.

 Europa nije završen, ali ni savršen projekt, rekla je Mrak-Taritaš, dodavši kako žele graditi Europu i žele reći "stop populizmu koji je svugdje oko nas, a svi koji to prepoznaju bit će njihovi birači.

Na novinarsko pitanje koliko će im situacija oko Uljanika i povezivanje IDS-a biti teret na izborima Mrak-Taritaš je ustvrdila da je priča Uljanika isključivo u kontekstu politike i kontekstu da se smanji značaj IDS-a.

 "Da je Vlada htjela riješiti problem Uljanika mogla je", rekla je Mrak-Taritaš, dodavši: "Da je premijer Andrej Plenković deset posto energije koju je trošio na Agrokor potrošio na Uljanik, ne bi se to godinu dana rastezalo. Ta priča Uljanika je isključivo u kontekstu politike i kontekstu da se smanji značaj IDS-a  koji je izuzetno značajan za Istarsku županiju. Sigurna sam da bi i drugi građani voljeli imati neke komoditete i uvjete kao što su u Istarskoj županiji", odgovorila je Mrak-Taritaš.

 Također je rekla kako je jučer bila na otoku Krku i da bi došla do njega trebala je platiti mostarinu, napomenuvši da je tu riječ o (Primorsko-goranskoj) županiji u kojoj HDZ nikada nije bio na vlasti. Potom je rekla da u tunelu Sv. Ilija nema tunelarine, jer je, kako smatra, "riječ o (Splitsko-dalmatinskoj) županiji gdje je HDZ uvijek na vlasti".

 

 Osim Anke Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare u Splitu bile su i druge dvije kandidatkinje Amsterdamske koalicije za EU izbore, potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić-Rosenberg, i kandidatkinja Hrvatskih laburista Mira Morović.