Na izborima u saveznoj državi Thüringen trijumfirali radikali; Die Linke i AfD neupitni pobjednici istočne Njemačke

Autor:

  • Tea Trubić Macan

28.10.2019.

Bodo Ramelow, Thuringia State Prime Minister and top candidate of the Left Party (Die Linke), his wife Germana Alberti vom Hofe and Susanne Hennig-Wellsow, Chairwoman of Die Linke of Thuringia appear on stage, as they attend a party election night after the Thuringia state election in Erfurt, Germany, October 27, 2019. REUTERS/Ralph Orlowski
Ralph Orlowski / REUTERS

Bivši komunisti s osvojenih 29,8 posto glasova neće imati dovoljno da održe postojeću koaliciju sa socijaldemokratima i zelenima, već će im trebati i podrška Zelenih

Die Linke, radikalno lijeva stranka, relativan je pobjednik lokalnih izbora koji su se ovog vikenda održali u njemačkoj saveznoj državi Thüringen.

No, s osvojenih 29,8 posto glasova, bivša komunistička stranka istočne Njemačke neće imati dovoljnu podršku da zadrži koaliciju sa socijaldemokratima i zelenima s kojima uspješno surađuje od izbora 2014. godine.

Njemački SPD posljednjih je mjeseci u turbulentnom razdoblju, a unutarstranačka previranja rezultirala su time da je ta stranka na izborima ovog vikenda osvojila samo 8,1 posto glasova. U istočnoj Njemačkoj nisu popularni čak ni Zeleni, čija popularnost diljem ostatka zemlje nezaustavljivo raste. U Thüringenu su ovoga vikenda osvojili samo 5,5 posto glasova.

Popularnost je pala i njemačkoj vladajućoj stranci CDU koja je s 33 posto glasova, koliko ih je osvojila na izborima 2014. godine, sinoć pala na nevjerojatnih 22 posto. Demokršćani su još tijekom predizborne koalicije glatko odbili suradnju s 'bivšim komunistima', čime se dodatno zakomplicirala vrlo kompleksna situacija na političkoj sceni te savezne države.

CDU i Die Linke trenutno istovremeno pošto-poto pokušavaju pridobiti simpatije socijaldemokrata, liberala i zelenih, čime će se u svakom slučaju formirati 'šarena' postizborna koalicija koju njemački mediji nazivaju Zimbabwe vladom, referirajući se na šarolik izgled zastave te afričke države.

No, jezičac na vagi mogla bi imati stranka koja je jedina ostvarila nevjerojatan uspjeh – Alternativa za Njemačku. Za razliku od 10,6 posto koliko su imali 2014. godine, ta je radikalno desna stranka sinoć udvostručila svoj uspjeh i s 23,2 posto 'sjela' na drugo mjesto, čime se savezna država Thüringen pridružila rastućem popisu njemačkih pokrajina (Saska i Brandenburg) u kojima AfD nezaustavljivo jača.

Sinoćnji rezultat AfD-a velika je pobjeda za Bjorna Hockea, nacionalista i bivšeg profesora povijesti koji se smatra jednim od najkontroverznijih članova te radikalno desne stranke. Njegovom bi pobjedom moglo ojačati cijelo krilo stranačkih tvrdolinijaša, što bi cijelu njemačku politiku moglo gurnuti više prema desnici.

Bolno očit zaključak lokalnih izbora u istočnoj Njemačkoj je da su radikalne stranke (ljevice i desnice) i dalje najpopularnije među građanima bivšeg DDR-a. Propast državne industrije nakon ujedinjenja Njemačke i visoka stopa nezaposlenosti koja je uslijedila kao rezultat pada Berlinskog zida samo je jedan od razloga zašto Nijemci na istoku neprestano biraju radikalne političke opcije. Prema podacima koje je objavio časopis Financial Times, preko 60 posto ispitanika istočne Njemačke i dalje smatra da su građani drugoga reda, dok više od 50 posto građana ujedinjenje države percipira kao 'negativno iskustvo'.

Za razliku od zapadne Njemačke, koju su Saveznici natjerali da se suoči s 'duhovima prošlosti' i rehabilitira po pitanju nacističke ostavštine, Sovjetski Savez nikada nije uložio toliki angažman u obračunavanje s totalitarizmom Trećeg Reicha, već se taj problem svojevrsno 'gurnuo pod tepih'. Građani istočne Njemačke su tako, baš poput Poljaka, Mađara i Slovaka, jako eksponirani utjecaju radikalnih političkih opcija, neovisno o ideološkom spektru.